Se împlinesc 7 ani de la moartea lui Marton Mihaly, omul care a trăit aproape 108 ani!

0

         Vă mai amintiți de Marton Mihaly, primul om din județul Mures care a sfidat legile fizicii și metafizicii? În 10 decembrie 2017 s-au împlinit 7 ani de la trecerea în eternitate a celui mai longeviv om al județului Mureș la aceea dată. Marton Mihaly născut la 28 februarie 1903 la Gurghiu, care a purtat în inimă un secol de amintiri și care spunea că secretul longevității sale e vinarsul și dragostea pentru femei, a închis ochii la primele ore ale dimineții de 10 decembrie, fiind îngropat trei zile mai târziu în cimitirul din Gurghiu de urmașii săi cu celebra sa pipă umplută cu tutun.


Sarbatoritul alaturi de fiica sa

Marton iubea muzica și tânjea după balurile la care dansa când era tânăr. La ultima vizită când a împlinit 107 ani, sărbătoritul se considera un om fericit, împlinit, optimist, am servit cu el mai multe pahare de vinars și părea un om împăcat cu viața. A trăit mai bine de un secol și spunea că a știut întotdeauna să facă haz de necaz și să nu pună la suflet toate nefericirile vieții, care nu au fost deloc puține.

Chiar și în ultimul său an de viață, veteranul putea da lecții oricui despre ce înseamnă pofta de viață. Chiar dacă și-a pierdut vederea în urma unui accident tragic petrecut într-o livadă petrecut în 19 martie 1965 în aceiași zi în care a decedat și fostul președinte al țării, Gheorghe Gheorghiu Dej, Mihaly nu a clacat psihic. A învățat singur să redescopere toate lucrurile care până atunci i se păreau foarte cunoscute și prietenoase…dar care dintr-o dată au devenit pentru el ostile și străine. A învățat singur să își utilizeze celelalte simțuri pentru a se adapta în societate, a învățat să se deplaseze în cifre să își numere pașii până la baie, pe scări și așa mai departe.

Marton a trecut prin două războaie mondiale, cinci regimuri politice, a prins patru regi şi cinci preşedinţi plus a cunoscut toți primarii Gurghiului din ultimul secol. S-a întâlnit, în Târgu-Mureș, cu marele aviator Aurel Vlaicu și a realizat un tablou silvic pentru Regele Ferdinand pe care l-a cunoscut personal pe vremea când era ucenic la Fabrica de Porțelan din Glăjărie și regele venise la o vânătoare de urși în Munții Gurghiului.

Marton a fost pensionar 42 de ani, avea o pensie de 350 de lei, a fost căsătorit 66 de ani și trăit văduv 14 ani. A avut trei copii, un băiat și două fete, șase nepoți şi 7 strănepoţi. A fost îngrijit până în ultima clipă de fiica Ecaterina și ginerele Ioan. Chiar și la 107 ani nu se dezlipea de pipa sa pe care şi-a confecţionat-o singur pe front în 1941 și de porția de vin pe care o servea la micul dejun în fiecare dimineață. Aceste două vicii le-a avut toată viața, dar nici de femei nu se plângea că a dus lipsă și recunoștea că le-a iubit pe toate care i s-a îngăduit și a încercat să nu spulbere visele niciuneai dintre ele!


Amintirea și dorul vor rămâne veșnic. Matei Robert Mihai

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *