Sebastian Fărcaș, în urmă cu 20 de ani, absolvea o Facultate de Construcții și azi este unul dintre cei mai cunoscuți ingineri pe piața de proiectare și consultanță
Sebastian Fărcaș s-a născut la 26 septembrie 1972, la Ibănești, în familia modestă a lui Traian şi Letiţia din Ibăneşti o familie cu trei copii. Este de profesie inginer, a absolvit cursurile Facultății de Construcții din cadrul Universitătii „Transilvania” din Brașov, în 1997, iar mai târziu și-a dat un masterat în topografie. Și-a deschis prima afacere la sfârșitul anului 1998, a devenit un inginer foarte cerut pe piața de proiectare și consultanță în construcții, reușind până în prezent să realizeze un portofoliu de invidiat, peste 5.000 de documentații tehnice proiectate în Reghin și pe Văile Muresului și Gurghiului. A început ca persoană fizică, autorizată, a continuat în sistem de Intreprindere Individuală și azi conduce un SRL, ce are ca obiect de activitate întocmirea documentațiilor tehnice, în vederea autorizarii construcțiilor civile, industriale si agricole.
L-am cunoscut pe vremea când eu eram redactor la Cotidianul Zi de Zi și el, directorul coordonator al Direcției Județene de Tineret Mureș și apoi drumurile noastre s-au intersectat de mai multe ori, în calitate de jurnalist. L-am reîntâlnit la Primăria Ibănești, în calitate de delegat sătesc, consilier al primarului Dan Vasile, la Festivalul de Datini și Obiceiuri de la Fâncel și ca proiectant în construcții, pe când eram redactor șef la revista Reghinul Nostru. Sebastian Fărcaș prețuiește informația și ține la libertatea lui, este adaptabil, are bun gust și talent artistic. Știe să își impună punctul de vedere, pentru că iubește ceea ce face și iese în evidență, datorită calităților sale umane și profesionale, elegant, fără ifose de vedetă.
Reporter: Cum a ajuns Sebastian Fărcaș om de afaceri? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?
Sebastian Fărcaș: Nu am gândit pas cu pas să ajung om de afaceri. Mai degrabă a fost o întâmplare nefericită, lucram în cadrul unei firme din Reghin, cu obiect de activitate în domeniul construcțiilor și în perioada de iarnă mi s-a comunicat că nu voi putea să primesc salariul, pentru că firma nu mai avea bani. Atunci m-am gândit pentru prima oară să deschid propria afacere, pentru că am considerat că sunt pregătit să fac față unei asemenea provocări. Lucram acasă și aveam pe vremea aceea sediul într-un apartament în cartierul Iernuțeni și îmi amintesc că primul client a fost chiar un cetățean al comunei Ibănești, pentru care am întocmit documentația pentru o locuință particulară cu parter și etaj, după care am început o colaborare și cu un topograf, pentru că făceam și documentații topografice.Am lucrat apoi o perioadă și angajat la Stat, ca bugetar în Cadrul Primăriei Târgu-Mureș, la Serviciul Urbanism, apoi la Primăria Ibănești, tot în domeniul autorizării construcțiilor. Perioada aceasta mi-a prins foarte bine, pentru că am învățat multlegislația în domeniul autorizării și executării construcțiilor și a fost o experiență care mi-a prins bine. În anul 2004 serviciile firmei au început să fie din ce în ce mai solicitate, astfel că mi-am permis să închiriez un spațiu pe strada Școlii nr. 6, unde am cunoscut și cel mai mare succes.
Rep.: Întrevedeați în acel moment succesul de acum?
S.F.: Practic m-am mutat în Reghin în 2007, dar nu neapărat pentru faptul că întrevedeam un mare succes, însă în ciuda faptului că era nevoie de multă documentație în perioada 2007-2008 a fost cea mai prosperă activitate din viața firmei, până la acutizarea crizei economice, atât la serviciile de proiectare pentru construcții civile cât și la cele industriale.
Rep: Ce schimbări a observat Sebastian Fărcaș în jurul lui, de când a devenit o persoană publică?
S.F.: Am o observat o schimbare, a fost la persoanele din jur, dar nu mă refer la cele din familie ,care îmi acordau o atenție cam exagerată dar după încheierea mandatului meu de director coordonator la Direcția Județeană de Tineret am aflat care erau interesele ascunse ale aceslor persoane. De aceea, pot să spun că imaginea care mi-am construit-o nu o pun nici pe seama politicii, nici a altor mai mari ai zilei, ci pe munca și capacitățile mele intelectuale.
Rep: Ați avut parte de vreo experiență nefastă de-a lungul timpului, care v-a motivat să vă depășești limitele?
S.F.: Am fost motivat întotdeauna de proiectele pe care le primesc în sarcină, pentru că, mai nou, fiecare client dorește să își personalizeze cât mai mult locuința. Dar trebuie să recunosc că și schimbările legislative, birocrația administrativă exagerată și faptul că nu întotdeauna la Serviciile de Urbanism găsești oameni cu experiență m-au determinat nu o dată, să îmi depășesc limitele în sfera documentațiilor tehnice pentru construcție și predarea lucrărilor de construire de locuințe individuale.
Rep.: Ce rol joacă banii în viaţa dvs.?
S.F.: Banii sunt pentru mine un mijloc de a-mi mulțumi pentru munca pe care o desfășor în fiecare zi.
Rep.: Ce credeți că ar descoperi un ochi care l-ar privi cu mai multă atenție pe omul Sebastian Fărcaș?
S.F.: Ar desoperi un om vesel, care poate să îți devină prieten, chiar dacă nu mai este atât de entuziast pe cât era în trecut, dar care își respectă principiile.
Rep.: Prezentați-mi serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs., de la A la Z
S.F.: SC Farcasebi SRL oferă servicii profesionale de proiectare și consultanță în construcții civile și industriale sau anexe agricole. Totodată punem la dispoziția clienților documentații tehnice pentru autorizarea lucrărilor de demolare și reabilitări. Cu 20 de ani de experiență în domeniu, suntem într-o continuă dezvoltare, îmbunătățind constant serviciile oferite și propunând soluții moderne, în conformitate cu normele impuse în domeniu.Am avut o perioadă în care am realizat și măsurători topografice, în colaboarare cu o firmă din Târgu-Mureș și pe viitor vreau să reiau aceste servicii. De actualitate e și faptul că am obținut atestatul de auditor energetic pentru cladiri. Adică, mai nou, la toate clădirile care se înscriu în Cartea Funciară sau care se vând,inchiriaza, trebuie întocmit un certificat energetic al clădirii, care nu poate fi întocmit decât de persoane atestate în acest domeniu. Pentru mai multe relații clienții interesați ne pot găsi la sediul firmei de pe strada Școlii nr.6 sau ne pot contacta la numărul de telefon: 0755-144-720.
Rep. : Ce părere aveți despre concurență?
S. F.: Concurența nu mă sperie, atâta timp cât mai am ceva de spus în domeniul acesta și consider că sunt bun în ceea ce fac.
Rep.: Sunteți un om bine cotat din toate punctele de vedere, atât la capitolul moral, cât și cel financiar, vi s-a propus să intrați în politică?
S. F.: Da, sigur, mi s-a propus și am cochetat cu politica. Momentan sunt un simpatizant al oamenilor politici, dar poate în viitor o să mă implic mai mult.
Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierde?
S. F.: După două decenii de activitate în acest domeniu pot să spun că tot ce e bun se câștigă greu și se pierde repede, dacă nu ești atent. Cheia succesului în acest domeniu este sinceritatea și respectarea termenelor promise. În general, toți clienții se grăbesc și vreau o documentație de pe azi pe mâine, dacă se poate, lucru imposibil în realitate, fiindcă nu există timp fizic, pentru a elabora o documentație, și birocrația în România ne comandă și ne face să revenim să mai completăm și să actualizăm unele acte și toate acestea înseamnă timp.
Rep. : De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?
S. F.: În primul rând de familie și în al doilea rând de discuțiile de la cafeau de dimineață, cu colegii de la birou, referitoare la ziua ce a trecut. Pentru că eu nu pot fi, fizic, în fiecare zi alături de ei și atunci dezbatem a doua zi ce probleme au întâmpinat în elaborarea documentațiilor, termenele apropiate pe care trebuie să le onorăm.
Rep.: Ce nu poate ierta Sebastian Fărcaș unui prieten?
S. F.: Minciuna. Nu tolerez plăsmuirile de la prieteni, aștept sinceritate și chiar dacă este vorba de ceva care mă va supăra, prefer să mi se spună în față, pentru că așa e omenește și bărbătește.
Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes, cine v-a impresionat cel mai mult ca om în domeniul afacerilor?
S.F.: Nu am cunoscut foarte mulți oameni de afaceri, dar cred că un model de admirație profesională și un om care poate fi pentru mine un exemplu ar fi domnul Vasile Gliga, fost deputat și președinte al Federației de Dans Sportiv din România. Are o afacere de succes și îl respect pentru tot ce a realizat în această viață.
S.F.: Rep.: Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-ați învățat de la tatăl dumneavoastră?
S. F.: Tata, Traian Fărcaș, m-a învățat să fiu întotdeauna cinstit și să spun adevărul și sunt mândru de asta, pentru că m-am străduit întotdeauna să nu îl dezamăgeasc.
Rep.: Știu că sunteți pasionat de călătorii și că aveți obiceiul să colecționați stegulețe din fiecare țară pe care o vizitați, la ce număr de port drapeluri a ajuns colecția dumneavoastră? și care este țara care va impresionat cel mai mult?
S.F.: Am ajuns la circa 30 de țări vizitate, prima țară a fost Ungaria și cea mai recentă Finlanda. Îmi place să călătoresc și sunt multe țări care m-au fascinat…,dar cred că Parisul mi-a plăcut cel mai mult, pentru că este colosal. Este cel mai echilibrat oraș, din punct de vedere arhitectural, și așa cum zicea un ziarist la un momentdat, acolo ,,găsești dantela feroneriei și măreția pietrei, grandoarea și slăbiciunile, deopotrivă adunate și risipite cu generozitate”.
Rep.: Ce secret al lumii aţi vrea să-l aflaţi?
S. F.: Toate secretele lumii aș vrea să le aflu, dar dacă trebuie să nominalizez doar unul aș vrea să știu unde se găsește Sfântul GRAAL. Pentru cei care nu știu Sfântul Graal este potirul din care a băut Iisus Hristos, în timpul ultimei cine.
Rep. : În opinia dvs. cât de profesionalizat este, la ora actuală, statutul omului de afaceri în România?
S. F.: Este super profesionalizat, prentru că la noi în România să fi om de afaceri înseamnă, de multe ori, să fi administrator, contabil, femeie de serviciu și om de pază sau recuperator de plăți.
Rep.: Dacă ar avea Sebastian Fărcaș puteri supreme pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ați aplica în România?
S. F. : În primul rând aș face ceva în domeniul legislativ, aș anula toate legile și aș întocmi acte normative simple și clare, pe principiul celor 10 porunci, care să nu lase loc de interpretări. În al doilea rând, o problemă mare în România sunt importurile nejustificate, așa că aș limita operațiile cu caracter comercial prin care se introduc în țara mărfuri produse și cumpărate din alte țări, strict la cele care nu le poate produce România. În al treilea rând aș dezvolta agricultura și industria, să redevenim o țară producătoare, nu una consumatoare.
Rep: Care este cheia succesului pentru dvs.?
S. F.: Sinceritatea este cel mai important lucru într-o afacere și respectarea termenelor promise. E plăcut să văd că cei care acum 20 de ani veneau la mine să le întocmesc documentația pentru locuințele lor, acum vin să întocmesc noi documentații pentru copiii lor. E important să ai credibilitate și să ai continuitate.
Rep.: Când și unde vă simțiți cel mai fericit?
S.F.: Cel mai fericit mă simt acasă, pe Valea Gurghiului, în casa părintească de la Ibănești, vara, pe malul râului Gurghiu, la umbră, și iarna în casă la gura sobei.
Rep.: Aveți un motto preferat?
S.F.: Ar fi mai multe, dar dacă ar fi să spun unul care îmi vine acum în minte ar fi unul grărit de marele filozof grec, Platon ,,Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acționa responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeuna o modalitate de a le ocoli”.
Rep.: Ce personaj istoric îl admirați cel mai mult ?
S.F.: Carol I de Hohenzollern – Sigmaringen pe care îl este consider unul dintre cei mai mari oameni de stat din istoria României, datorită regimului politic pe care l-a promovat a asigurat dezvoltarea țării noastre pe o linie democratică și pentru procesul de modernizare a statului. Sub domnia sa de 48 de ani, cea mai lungă din istoria țării, România și-a cucerit Independența de stat, a devenit monarhie constituțională și s-au pus bazele consolidării statului român modern.
Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu ?
S.F.: Credința în Dumnezeu și pentru cele sfinte mi-au insuflat-o părinții mei, încă din copilărie. În primul rând, pentru mine viața fără Dumnezeu nu înseamnă nimic, în al doilea rând cred în Dumnezeu cu tărie, pentru că viața este un miracol divin și în al treilea rând cred în divinitate, pentru că a intervenit în viaţa mea de mai multe ori, arătându-mi că există o lege a compensației pentru tot ce facem bun sau rău. Malraux spunea că ,,Secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc”, un citat, pe cât de celebru, pe atât de controversat, care era dedicat în special celor care au „cutezanţa” să se îndoiască de religie. Eu cred că fără credință omenirea, mai devreme sau mai târziu va ajunge să se autodistrugă.
A consemnat Matei R. Mihai