SENIORUL ILARIE GH. OPRIS PREMIAT CU DIPLOMA „DISTNCŢIA CULTURALĂ” LA PREMIILE ACADEMIEI ROMÂNE PENTRU 2023 !

0
Pentru remarcabila activitate editorială și pentru donația de carte făcută Academiei Române, președintele de onoare al A.A.P. Mureș, Ilarie Gh. Opriș, directorul Asociației Culturale “Sfântul Gheorghe” şi a editurii “Cronica Mureșeană” de la Sângeorgiu de Mureș, a primit, pe 7 decembrie, diploma “Distincția Culturală” de la Academia Română, în festivitatea desfășurată în Aula celui mai înalt for de știință și cultură din România.
Laudatio a fost prezentat de academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Seniorul Ilarie Opriş a primit cea mai înaltă distincţie în plan cultural pentru întreaga sa activitate remarcabilă, pentru activitate editorială şi pentru donația de carte făcută Bibliotecii Academiei Române”.
În cadrul festivității de acordare a premiilor Academiei Române pentru anul 2021, președintele Ioan-Aurel Pop a menționat că “aceste distincții se acordă pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul vieții. Premiile de debut se acordă de alte instituții, de alte entități, pentru acesta, premiile oferite de Academie sunt foarte importante”.
În continuare, cuvintele de Laudatio au fost rostite de conducătorii secțiilor din domenii diverse, de la filologie-literatură, științe istorice și arheologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte plastice, teatrale și muzicale, arhitectură până la medicină, economie, matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, sociologie, științe juridice, silvicultură, științe tehnice și tehnologia informației, etnografie și folclor.
Diplome “Distincția Culturală” au primit și Prof. univ. dr. Valentina Vasile, director al Institutului de Economie Națională, pentru promovarea culturii românești și valorilor din perioada brâncovenească; Prof. dr. Alexandru Ioan Herlea, președintele Asociației “La Maison Roumaine” de la Paris, pentru anii de muncă în folosul culturii românești; Alexandru-Dan Bartoc, președintele Fundației Culturale “Bartoc”, pentru excepționala activitate de promovare a istoriei tehnicii și culturii românești, Dr. Eugen Nicolae, directorul Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei, pentru rodnica activitate în domeniul arheologiei; Dr. Gheorghe Mănucu-Adameșteanu, fost muzeograf la Muzeul Municipiului București, pentru rodnica activitate în domeniul arheologiei; Ordinul Militar de România, pentru contribuții aduse la promovarea identității naționale.
„Aţi observat că în aproape fiecare secţie nu s-au acordat anumite premii. Probabil că asta nu înseamnă că se fac cercetări şi că există creaţii mai puţine în România, în ultimii ani, dar cu siguranţă că ceva există: subfinanţarea cercetării. În România cercetarea nu e pe prim plan, cum ar trebui să fie într-o ţară civilizată şi de aceea ca în anii următori să avem şi mai puţine lucrări de premiat, fiindcă noi suntem obligaţi de la înălţimea acestui for să menţinem exigenţa şi nu putem acorda premii la început de carieră. Premiile Academiei Române înseamnă consacrare într-un domeniu sau altul. Premiile de debut se acordă de alte instanţe, alte entităţ şi sunt şi acelea foarte importante”, a conchis Ioan-Aurel Pop.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, monument şi text
A consemnat Matei R. Mihai

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *