„Silva” Reghin a fost prima fabrică din România care a făcut export de bere !
M-am întrebat adeseori cum ar fi fost dacă „oraşul viorilor” nu ar fi pierdut Fabrica de Bere Reghin! Sunt adeptul crezului că berea bună este principalul liant între o societate modernă și jovială dar alţii care se aflau la butoane atunci, spun „gurile rele” că au considerat că a fost mai importantă bunăstarea familililor lor decât prosperitatea Reghinului. Nu deţin adevărul absolut vis-a-vis de această fabrică şi de privatizarea sa dar cert este că am pierdut un simbol care ne-a făcut populari în toată România. „Silva” Reghin a fost prima fabrică din România care a făcut export de bere.
Fosta Fabrică de Bere din municipiu a fost înfiinţată prin HCM. NR.1052/9.09.1972 cu denumirea, Întreprinderea de Bere Reghin” şi funcţiona în subordinea Centralei Berii, Spirtului şi Amidonului Bucureşti, având ca obiect de activitate producerea de bere şi malţ. Capacitatea proiectată a fost de 200.000 de HL de bere şi de 11.000 de tone de malţ anual. Conducerea Întreprinderii de Bere Reghin a fost numită de către Centrala Berii Spirtului şi Amidonului Bucureşti în decursul lunilor: octombrie şi noiembrie în urmă cu exact 41 de ani fiind numiţi în funcţii de conducere următorii: director Cădar Mihăilă, inginer şef: Time Aurel, contabil, şef Moldovan Ioan Dumitru şi diriginte de şantier Eugen Puia.
În perioada de glorie sortimentele de bere produse la Reghin erau în număr de 10 : berea blondă la butoi avea o concentraţie de alcool de 12%, berea blondă la sticlă 12% alc. berea blondă Sovata oscila între 13 şi 4,5 %, berea blondă Mureşeana varia între 17% şi 5%, berea blondă Lăpuşna între 17% şi 6% alc., berea blondă Bucegi între 12% şi 4,5% alc., bere blondă Fortuna între 12,5% şi 4,5% alc., berea blondă Silva între 12% şi 5% alc., berea brună Silva între 12% şi 5% alc. iar regina berii blonde ,,Regun” varia între 12% şi 5% alcool. În urma evenimentelor din decembrie 1989 Întreprinderea de Bere Reghin a suferit o reorganizare potrivit Hotărârii Guvernului Nr. 1353/27 decembrie 1990 în Societatea Comercială, Silva” SA, preluând integral patrimoniul acesteia.
În perioada anilor 1980-1989 întreprinderea avea următoarea structură de organizare: Fabrica de fierbere, Fabrica de îmbuteliere, Fabrica de malţ, serviciu mecanic şef, laborator, activitate de transport, serviciile tehnico-administrative şi financiar contabilitate, secţia de ape minerale Stânceni şi cantină care deservea angajaţii întreprinderii. În perioada 1989 şi 1995 sau realizat în cadrul întreprinderii investiţii constând în modernizarea proceselor de producţie şi majorarea capacităţii fabricii de bere de la 200.000 la 400.000 hl anual. În anul 1993 se realizează o majorare de capital prin ofertă publică de subscriere de acţiuni. Doi ani mai târziu se realizează privatizarea societăţii, Silva” prin metoda Mebo. În 1995 o nouă linie tehnologică a fost pusă în funcţiune la „Silva” Reghin. Capacităţile de producţie ajungeau la 50 milioane de litri anual.
În anul 1998 pachetul majoritar al acţiunilor „Silva” Reghin a fost achiziţionat de Brau Union România SA, filiala română a concernului austriac „Brau Union”, unul dintre liderii europeni ai pieţei de profil. În acelaşi an austriecii de la BBAG la Reghin au înfiinţat societatea Brau Union România, firmă care, pe parcurs a mai achiziţionat încă 6 fabrici de bere din România, devenind liderul pieţei autohtone. Toate secţiile de producţie a berii de la societatea, Silva” Reghin au fost închise de la 1 februarie 2004, conform unei decizii a concernului Brau Union, luată în luna august a anului 2003. Directorul tehnic al fabricii de la Reghin, Ionasia Lăurean, declara în acel moment că în urma acestei măsuri, au fost disponibilizate peste 160 de persoane, cei vizaţi primind salarii compensatorii. Restul e cancan!