MOMENT DE RECULEGERE ÎN MEMORIA ECONOMISTULUI MELINTE CĂPRUCEANU, SINGURUL PRIMAR DIN ISTORIA REGHINULUI UCIS ÎNTR-O ÎNCHISOARE COMUNISTĂ !

0
cimg0362

„Un popor care nu-şi cunoaşte trecutul e condamnat să-l repete” spunea cândva marele nostru istoric Nicolae Iorga. Regimul comunist a persecutat și încarcerat elitele și pe toți cei care i s-au opus, încercându-se anihilarea oricăror inițiative individuale, mulți dintre aceștia plătind cu prețul vieții. Unul dintre aceştia a fost şi economistul Melinte Căpruceanu singurul primar din istoria Reghinului ucis într-o închisoare comunistă. Un om cu un destin tragic care nici azi, *(la aproape 70 de ani de la moarte) nu are la căpătâi o cruce fiindcă locul unde a fost îngropat reghineanul împreună cu alţi câţiva deţinuţi politici a rămas secret până în zilele noastre.

În ciuda faptului că numele său figurează în Muzeul şi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Închisoarea Sighetul Marmaţiei din Maramureş, acasă la Reghin se pare că martirul a fost uitat definitiv. Dacă „memorialul” are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei poporului român, căruia timp de jumătate de secol i s-a indus în conştiinţă o istorie falsă, mă întreb la Reghin când se va spune adevărul istoric ?

Înaintea alegerilor locale din 27 septembrie 2020 îi propuneam viitorului primar al Reghinului, spre dezbatere în viitorul Consiliu Local, un „Proiect de Hotărâre”, privind conferirea titlului de „Cetăţean de Onoare” -post-mortem- al Municipiului Reghin pentru fostul edil al oraşului.
De asemenea propuneam tot atunci şi instalarea unei plăci memoriale (în limbile română, maghiară şi germană) pe frontispiciul edificiului din strada Gării unde a avut reşedinţa fostul primar.
„Dincolo de orgolii, de conjunctură şi apartenenţă politică, duşmănii justificate sau mistificate, vreau să cred că viitoarea conducere administrativă a Reghinului va respecta istoria şi memoria celor care au scris o pagină din dezvoltarea economică şi culturală a acestui municipiu care, în cazul primarului Melinte Căpruceanu, a fost plătită cu viaţa şi cu propriul sânge.” scriam pe 20 august 2020.

De atunci au trecut mai bine de 2 ani, avem un nou primar şi un nou Consiliu Local încă nimeni nu mi-a dat un telefon să mă invite la o discuţie pe această temă, care eu continui să cred că este una importantă pentru istoria Reghinului şi pentru istoria Primăriei Municipiului Reghin. Cred că astfel de oameni cum a fost şi Melinte Căpruceanu ar trebui să ne servească tuturor drept repere imuabile de curaj și demnitate, întrucât ne-au demonstrat că „nu resemnații scriu istoria, ci cutezătorii ei, „prin aceștia, neamurile sunt veșnice”, spunea şi Corneliu Coposu.

 Melinte Căpruceanu a fost de-a lungul anilor, contabil la U.R.C.C. Reghin, președinte al Asociației Comercianților din Reghin, membru al Consiliul de Administraţie al Băncii „Mureşiana” Reghin, preşedinte al Cooperativei „Izbânda”, președinte interimar al Camerei de Comerț și Industrie Mureș, senator de Reghin în Parlamentul României, primar al Oraşului Reghin şi nu în ultimul rând datorită acestui om s-a obţinut în perioada interbelică locul pentru cimitirul din Comuna Iernuţeni, azi Cartier integrat al Reghinului.

 

VA URMA …

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *