Smaranda Enache, co-președintele Ligii Pro-Europa, a fost prezentă la Maifest Reghin

0
IDSCF52

Printre participanții ediției din acest an a sărbătorii „Maifest” avută loc duminică, 14 mai 2018, la Reghin s-a numărat și co-președintele executiv al Ligii Pro Europa Smaranda Enache. Activista pentru drepturile omului a declarat pentru site-ul visurilenuautermenlimita.com: ,,Maifest-ul, e o sărbătoare foarte frumoasă a comunității săsești la care particip și eu de câțiva ani, în calitatea mea de fostă reghineancă și în calitate de co-președinte al Ligii Pro Europa. Liga a avut foarte multe activități și proiecte în comun cu Forumul Democrat German din România, Academia Interculturală, s-a implicat în Campania S.O.S. Salvați Sighișoara, am participat la sărbătoarea reformațiunii de 500 de ani de la Reforma Protestantă a lui Martin Luther ne-am implicat și în traduceri de autori sași și plus un membru al Ligii Pro-Europa este președintele de onoare al Forumului Democrat-German din România, Dr. Paul Philippi” a mărturisit Smaranda Enache. Aceasta a mai precizat că este bucuroasă că sașii mai continuă această frumoasă sărbătoare, într-o comunitate minoritară loială și constructivă din România. ”Îi admir pentru că, deși nu mai sunt o comunitate numeroasă, reușesc să strângă atât de mulți susținători din celelalte comunități și să fie o prezență foarte respectată și prețuită atât în România cât și aici la Reghin”.


Cine este Smaranda Enache?


S-a născut la 31 martie 1950, la Târgu-Mureș ca fiică a medicilor Enache Ioan și Mărioara. A ajuns în Reghin în 1958 unde a absolvit Liceul Teoretic nr.1 din ,,Orașul Viorilor” promoția 1969. ( a fost colegă de școală cu Zajon Robert, președintele Forumului German din Reghin). În anul 1973 a absovit Facultatea de limbi romanice, clasice și orientale în cadrul Universității din București. Imediat după absolvire a lucrat un an ca translatoare la Cepeca Bucureşti. Din anul 1974 și până în 1981 a fost profesoară de limba franceză la Liceul nr.4 Târgu-Mureş, după care a ajuns secretar literar și director artistic la Teatrul Ariel din Târgu-Mureş, până în 1991. În decembrie 1989, Smaranda Enache devine co-fondatoare a Ligii Pro Europa, prima asociaţie civică pan-europeană din România post-comunistă. Motiv pentru care azi este cunoscută de opinia publică ca o activistă pentru drepturile omului, co-președinte executiv al Ligii Pro Europa și membru în Grupul pentru Dialog Social. Activitatea și meritele Smarandei Enache sunt recunoscute chiar și de cei care trăiesc în alt orizont politic ori cultural. Între 1998-2001 a fost ambasador al României în Finlanda. La alegerile locale din 2004 a fost desemnată de Acțiunea Populară drept candidat al acestei formațiuni, pentru funcția de primar al municipiului Cluj. La alegerile din 2004 s-a situat pe locul al cincilea, cu 1.212 voturi obținute, reprezentând 0,8% din totalul opțiunilor exprimate.Între 2008-2010 a fost vicepreședinte al PNL. În data de 20 mai 2010 a demisionat din PNL, în semn de protest față de obstrucționarea învățământului în limbile minorităților naționale, de către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților.
Smaranda Enache vorbește șase limbi, a publicat mai multe cărți, a scris în mai multe publicații de notorietate și a fost distinsă cu mai multe distincții care amintim: Premiul Pro Minoritate al Guvernului Ungar în 1996, Ordinul de Merit al Republicii Ungare pentru contribuţia la dialogul şi reconcilierea istorică româno-maghiară, în 2002 și nu în ultimul rând distincția Civi Europaeo Praemium acordată de Parlamentul European în anul 2011.


Ema Vancu 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *