SOPRANA VIRGINIA ZEANI A DONAT OBIECTE DE ÎMBRĂCĂMINTE ÎN VALOARE DE 450.000 DE LIRE ITALIENE PENTRU SINISTRAŢII DIN REGHIN LA INUNDAŢIILE DIN 1970

0

Site-ul „visurilenuautermenlimita.com” îi dedică un articol regretatei soprane Virginia Zeani la rubrica „AMBASADORII FAPTELOR BUNE” pentru gestul de solidaritate de care a dat dovadă în anul 1970, când a donat îmbrăcăminte în valoare de 450.000 de lire iataliene pentru sinistraţii din Reghin. Reamintim cititorilor că în urma inundaţiilor din primăvara anului 1970 aproape 200 de familii şi-au pierdut casele iar în plan industrial amintim doar faptul că la I.R.U.M. Reghin inundaţiile au produs pierderi în producţie de 3.827.000 lei, I.M. „Republica” a înregistrat pierderi în valoare de 1.650.000 lei şi I.P.M. Sport pierderi de 776.000 lei.

 

Virginia Zeani s-a născut pe 21 octombrie 1925 în localitatatea Solovăstru, din județul Mureș, și a fost una dintre cele mai talentate artiste din întreaga lume, despre care românii știu prea puține, din păcate. Ea a fost o distinsă soprană română de operă, renumită în special pentru prestațiile sale din deceniile anilor 1950, 1960 și 1970. De-a lungul a 25 de ani, a deținut titlul de „prima donna assoluta” la Teatrul de Operă din Roma, perioadă în care a împărțit scena cu cei mai mari tenori ai vremii, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini, până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.

Debutul său a avut loc în 1948, într-o manieră remarcabilă, pe scena Teatrului Comunal de Operă din Bologna, unde a interpretat rolul Violettei din opera „La Traviata”, de Giuseppe Verdi. Acest rol a contribuit la afirmare pe scenele prestigioase din întreaga lume, inclusiv la Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolșoi din Moscova și Covent Garden din Londra. 

În 1955, Virginia Zeani debuta la Opera din Roma, unde a fost distribuită într-o varietate de roluri și a primit aprecieri la cel mai înalt nivel.Două producții remarcabile au fost create special pentru ea acolo și anume „Alzira” de Verdi și „Otello” de Rossini, opere care nu mai fuseseră interpretate în secolul XX.

Unul dintre triumfurile sale notabile a fost reprezentat de rolul Desdemonei, un succes pe care l-a repetat în 1966 când, alături de ansamblul Operei din Roma, a cântat pe scena Deutsche Oper Berlin și la Metropolitan Opera din New York.

Două producții remarcabile au fost create special pentru ea acolo și anume „Alzira” de Verdi și „Otello” de Rossini, opere care nu mai fuseseră interpretate în secolul XX.

Unul dintre triumfurile sale notabile a fost reprezentat de rolul Desdemonei, un succes pe care l-a repetat în 1966 când, alături de ansamblul Operei din Roma, a cântat pe scena Deutsche Oper Berlin și la Metropolitan Opera din New York.

Virginia Zeani a înregistrat mai multe albume selective și versiuni complete ale operelor „La Traviata” de Verdi și „Tosca” de Puccini.

Din 1991, a deținut poziția de profesor de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana.

În 1991, soțul Virginiei Zeani, Nicola Rossi-Lemeni, a încetat din viață.

Virginia Zeani a primit titlul de doctor honoris causa de la Universitatea Națională de Muzică București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cea din urmă fiind acordată la inițiativa Facultății de Teologie Greco-Catolică.

Pe 11 mai 2011, regele Mihai I i-a conferit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.

Ulterior, în data de 21 octombrie 2022, a fost inclusă în OPERA America Hall of Fame, o recunoaștere deosebită pentru contribuția sa la lumea operei.

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *