STATUL AMERICAN NEW-YORK A APROBAT TRANSFORMAREA CADAVRELOR UMANE ÎN COMPOST

0

Potrivit „BBC News”, New York a devenit cel mai recent stat din S.U.A. care a permis așa-numitul compost uman. O persoană își poate transforma acum corpul în pământ după moarte – ceea ce este văzut ca o alternativă ecologică la înmormântare sau incinerare. Cunoscută și sub denumirea de „reducere organică naturală”, această practică constă, în descompunerea cadavrelor în timp de câteva săptămâni după ce au fost închise în vase speciale supraterane.

Washinghton a fost primul stat american care a legalizat această practică care au fost urmate de Colorado, Oregon, Vermont și California. Prin urmare, New York este a șasea jurisdicție americană care permite compostarea umană, după ștampila de aprobare de sâmbătă a Kathy Hochul, guvernatorul democrat al statului.

Procesul are loc în instalații speciale supraterane. Un corp este pus într-un vas închis împreună cu materiale selectate, cum ar fi așchii de lemn, lucernă și iarbă de paie și se descompune treptat sub acțiunea microbilor. După o perioadă de aproximativ o lună – și un proces de încălzire pentru a elimina orice contagiune – celor dragi li se oferă solul rezultat. Acesta poate fi folosit la plantarea de flori, legume sau copaci.

O firmă din SUA, „Recompose”, a precizat că prin acest proces se poate economisii mai mult o tonă de carbon în comparaţie cu o incinerare sau o înmormântare tradiţională. Emisiile de dioxid de carbon contribuie major la schimbările climatice, deoarece acţionează pentru a capta căldura Pământului într-un fenomen cunoscut sub numele de efect de seră.  Înmormântările tradiționale care implică un sicriu consumă, de asemenea, lemn, pământ și alte resurse naturale. Susținătorii compostării umane spun că nu este doar o opțiune mai ecologică, ci și una mai practică în orașele în care terenul pentru cimitire este limitat. Procesul de transformare a cadavrelor în compost uman presupune așezarea corpului într-un vas închis cu așchii de lemn, lucernă și iarbă de paie. Corpul este rotit încet pentru a permite microbilor să-l descompună. Treizeci de zile mai târziu, rămășițele sunt disponibile rudelor pentru a le împrăștia pe plante sau sub un copac.

Aprobarea procesului de către New York a fost „un pas uriaș pentru îngrijirea ecologică accesibilă a morții la nivel național”, a declarat pentru New York Post un furnizor din Washington, „Return Home”. Dar, pentru unii, există întrebări etice despre ce se întâmplă cu solul care rezultă din compostare. Episcopii catolici din statul New York s-au opus legislației, susținând că corpurile umane nu ar trebui tratate ca „deșeuri menajere”.

Au fost ridicate și îngrijorări cu privire la costul compostării. Dar firma Recompose – a cărei instalație din Seattle este una dintre primele din lume – spune că taxa de 7.000 de dolari (5.786 de lire sterline) este „comparabilă” cu opțiunile rivale.

Suma medie în S.U.A. a fost de 7.848 USD în 2021 sau 6.971 USD pentru o înmormântare cu incinerare, potrivit Asociației Naționale a Directorilor de Funeralii (NFDA).

Compostarea umană este deja legală în toată Suedia. Și înmormântările naturale – în care un cadavru este îngropat fără sicriu sau cu un sicriu biodegradabil – sunt permise în Marea Britanie.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *