STELIAN DORU CĂTANĂ „Caliatea mea de preşedinte al „ASTREI” Reghin mă onorează, dar în același timp mă și responsabilizează ! „

0

Pe 17 decembrie 2022, Casa de Cultură „Eugen Nicoară” din Municipiul Reghin a fost gazda primei ediţii a evenimentului cultural-artistic şi spiritual „TRADIŢII ROMÂNEŞTI DE SĂRBĂTOAREA NAŞTERII DOMNULUI”, organizat de către Despărţământul Reghin al ASTREI condus din toamna acestui an de către  avocatul Stelian Doru Cătană. Un eveniment la care cântecele tradiționale românești şi urările de tip epico-liric închinate sărbătorii naşterii Domnului Isus Hristos, au răsunat în casa de cultură arhiplină de spectatori de toate vârstele care au dovedit încă odată că îşi iubesc ţara, tradiţiile şi limba. Au urcat pe scenă 6 coruri compuse din peste optzeci de solişti, preoţi îmbrăcaţi în sutane, artişti consacraţi şi amatori, patru rapsozi populari şi trei solişti de muzică populară îmbrăcaţi ori în costume naţionale cinstind cu dragoste şi respect această sărbătoare încărcată de tradiţii religioase, superstiţii şi credinţe populare româneşti.

 

Despărţământul ASTRA Reghin sub conducerea preşedintelui Stelian Doru Cătană şi-a propus să reînvie spiritul astrist adus în acest miez de ţară prin juristul Ioan Pop Maior, (nepotul marelui istoric Petru Maior) primul preşedinte al Despărţământului Reghin din cadrul Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român care a fost înființată la Sibiu între 23 -25 octombrie 1861, având un rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania.

La Reghin funcţionează această asociaţie culturală din anul 1874 şi care a continuat fără întrerupere până în 1940 când oraşul a trecut, odată cu Ardealul de Nord, în administrația maghiară prin odiosul Dictat de la Viena din 30 august. În 1944 şi-a reluat activitatea până în 1948 când comuniștii i-au înlăturat de la conducerea Despărţământului Reghin pe toţi intelectualii şi i-au arestat iar Asociațiunea a fost desființată. După Revoluţia Română din decembrie 1989 flacăra astristă s-a reaprins aproape simultan în mai multe localități din toată țară. În aprilie 1990 a avut loc la Sibiu prima adunare generală după 47 de ani. Cu acest prilej a fost ales ca președinte al Astrei preot profesor universitar preot profesor universitar doctor Dumitru Abrudan urmat de prof. Dumitru Acu. În anul 2004 s-a reactivat şi la Reghin Despărţământul ASTREI prin regretatul profesor Marin Niculaie Şara susţinut de pleiadă de vechii astriști intelectualii şi personalități politice și culturale proeminente ale Reghinului care cunoșteau activitatea asociațiunii.

În cadrul evenimentului, avocatul Stelian Doru Cătană a suținut și primul său discurs în calitate de preşedinte al Despărţământului Reghin al ASTREI de pe scena Casei de Cultură a Reghinului *(construită de renumitul doctor chirurg, Eugen Nicoară care a condus ASTRA Reghin în perioada 1923-1940) şi în care a subliniat faptul că prima ediţie a evenimentului TRADIŢII ROMÂNEŞTI DE SĂRBĂTOAREA NAŞTERII DOMNULUI” s-a organizat de comitetul de conducere al Despărţământului Reghin al ASTREI „pentru a ne bucura, pentru a vibra împreună și pentru a ne aminti cu drag de momentele din tinerețile noastre când colindele și bucatele pregătite cu drag în casă vesteau marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Această emoție vă este adusă prin munca unor oameni care contribuie la păstrarea identității noastre și la transmiterea din generație în generație a frumoaselor noastre obiceiuri. Noi membri „Asociaţiunii transilvane pentru literatura română şi cultura poporului român”, suntem datori să continuăm tradiția începută încă din în anul 1861 la Sibiu şi în 1874 la Reghin. Această asociațiune cunoscută mai târziu sub denumirea ASTRA, reprezintă, fără îndoială, un fenomen cultural de excepţie.„Asociaţiunea transilvană” s-a implicat și se implică în toate domeniile vieţii social-economice şi culturale ale ţării, fiind o adevărată „academie de cultură” a tuturor românilor”.

 

„Caliatea mea de preşedinte al „ASTREI” Reghin mă onorează, dar în același timp mă și responsabilizează. Sunt mândru să fac parte din această frumoasă familie și aș dori să le mulțumesc în mod public: părintelui Protopop Vârva Valentin Ştefan, (care are în cadrul asociatiunii noastre deminitatea de vicepresedinte), părintelui secretar Roşca Teodor Vasile, părintelui Chiorean Vasile, doamnei Cornelia Butilcă, părintelui Nicolae Fiţ Nicolae, domnului Ilie-Simion Frandăş, domnului Ioan Cocean, profesorului doctor Florin Bengean, preoților și preoteselor care ne sunt alături. Mai vreua să mulţumesc totodată domnului profesor universitar doctor Ioan Sabău –Pop, artiştilor, tuturor colegilor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment și nu în ultimul rând vouă oameni frumosi care sunteți astăzi prezenți ….” a mai precizat preşedintele.

În finalul discursului său, avocatul Stelian Doru Cătană şi-a mărturisit şi crezul său cultural în faţa a peste 500 de spectatori „Îmi doresc ca „ASTRA” Reghin să devină încet, încet o forţă şi indiferent de problemele cu care se confruntă ţara noastră, să conştientizăm că există atâtea şi atâtea lucruri care ne determină să simţim şi să trăim intens româneşte. Visez la un Despărţământ al „ASTREI”- Reghin ca-n vremurile când la cârma lui era inegalabilul Dr. Eugen Nicoară sprijinit de mulți intelectuali ai acelor vremuri.

În perioada preşedinţiei distinsului Eugen Nicoară, Despărţământul Reghin a atins apogeul dezvoltării culturale dacă ar fi să amintesc faptul că bilanţul pe anul 1938 al ASTREI Reghin a fost de 992 de conferinţe şi prelegeri, înfiinţarea a 60 de Biblioteci Poporale şi un an mai târziu sub conducerea aceluiaşi preşedinte s-a edificat această minunată Casă de Cultură în care azi ne aflăm. Asta numesc eu viziune şi patriotism local, să ai puterea să faci lucruri măreţe care să dăinuie şi peste 82 de ani şi care să-ţi aducă recunoaşterea valorii pe care ai adus-o comunităţii până la generaţiile nepoţilor, strănepoţilor şi stră-strănepoţilor tăi.” 


A consemnat Sever Barbu 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *