Susana Diamantstein (Zsuzsa néni) – Cea mai vârstnică supravieţuitoare a Holocaustului din România a împlinit 101 ani !

0

Oamenii de ştiinţă spun că în momentul de faţă cunoaștem numai 1/10 din funcțiile creierului nostru, teologii spun că omul pe cât este de mic, pe atât este de mare, pe cât de înțelept, pe atât de fără de minte, pe cât de bogat, pe atât de sărac, pe cât de bun, pe atât de rău.

Cunoaștem multe, dar ignorăm și mai multe. Fiecare om este o taină nepovestită şi toate caracteristicile speciale pe care le are ca individ îl separă și îl disting prin neîntrecuta măreție a sfintei unicități.

O astfel de persoană este şi Susana Diamantstein (Zsuzsa néni) care azi, 17 iunie 2023 a împlinit frumoasa vârstă de 101 ani şi care în urmă cu 78 de ani era deținuta cu numărul AA 19718 din Lagărul de muncă forțată de la Plasow din Polonia de unde a fost eliberată de Armata Sovietică pe 9 iunie 1945.

Cea mai longevivă supraviețuitoare a Holocaustului din România, ddoamna Diamantstein Susana (Riegelhaupt), s-a născut la Târgu-Mureș pe 17 iunie 1922 într-o familie cu un tată originar din Stará Ľubovňa, un oraș din Slovacia și o mamă născută în Târgu-Mureș dar cu origini în Reghin fiind o descendentă a familiei Weisz.

A rămas orfană la vârsta de 5 ani, a fost crescută de un tată vitreg până la vâsta de 22 de ani și a lucrat la Reghin în croitoria evreicei Sari Krausz până în anul 1944 când a fost deportată din Ghetoul Reghin în lagărele de exterminare de la Auschwitz și Bierkenau și apoi în lagărul de muncă forțată din Plasow din Polonia de unde a fost eliberată de Armata Sovietică pe 9 iunie 1945. În timpul Holocaustului și-a pierdut părinții și alte 23 de rude. În anul 1946 s-a căsătorit cu juristul Imre Diamanstein (1915-1986) originar din Deva care în perioada Holocaustului a fost dus într-un lagăr de muncă forțată în mlaștinile Pripetului care azi se află în Ucraina de Nord de unde a supraviețuit miraculos. Din mariajul lor s-au născut doi copii: ( Petru şi George primul ing. electronist și al doilea profesor de istorie, actualmente pensionari.), trei nepoţi, cinci strănepoţi şi a şasea strănepoată urmează să se nască în curând.  

În ultimii 30 de ani de viață supraviețuitoarea Holocaustului a dat o mulțime de interviuri despre povestea vieții sale trăită în lagărele de exterminare nazistă care au transformat-o dintr-o fată emotivă într-o femeie eroină pentru determinarea cu care și-a dorit să supraviețuiască și pentru că a folosit experiența sa trăită în lagărele morții pentru a educa tinerii despre război.

Susana Diamanstein are un bilanț al vieții impresionant: 78 de ani de când a fost liberată din lagărele naziste, 38 de ani munciți pe cartea de muncă ca funcționară, este pensionară de 47 de ani, văduvă de 37 de ani și în urmă cu 7 ani președintele României, Klaus Johannes, i-a conferit personal , Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler doamnei Susana Diamantstein care continuă să fie o supraviețuitoare în toate manifestările vieții la 101 ani.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *