„TINEREŢEA CARE POATE ÎN DIALOG CU BĂTRÂNEŢEA CARE ŞTIE – DIN ÎNŢELEPCIUNEA VÂRSTNICILOR CITIRE” UN PROIECT ÎNTREPRINS DE PAROHIA ORTODOXĂ BĂIŢA DIN JUDEŢUL MUREŞ
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 ca fiind „ANUL OMAGIAL AL PASTORAŢIEI PERSOANELOR VÂRSTNICE” și „ANUL COMEMORATIV AL IMNOGRAFILOR ŞI CÂNTĂREŢILOR BISERICEŞTI”. Astfel, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, a organizat Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.
Parohia Ortodoxă Băița, din Protopopiatul Reghin, prin preotul paroh Rusu Vasile Antoniu, s-a implicat activ în acest proiect implementând activități la care au participat tinerii din parohie, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, ajutându-i să culeagă asemenea unor albine harnice nectarul înțelepciunii bătrânești și să îi facă să înțeleagă frumusețile dar și greutățile survenite odată cu înaintarea în vârstă. Pe parcursul lunilor martie și aprilie, copiii au făcut mărțișoare și felicitări în tehnica quilling, au lucrat cruci de lemn pe care mai apoi le-au pictat, au vopsit și încondeiat ouă, lucruri pe care mai apoi le-au împărțit bătrânilor din sat, pentru a-i bucura în această perioadă de primăvară, în care atmosfera este cuprinsă de spiritul sărbătorilor pascale.
Totodată, bătrânii le-au împărtășit celor tineri din înțelepciunea lor, prin îndrumări și sfaturi inspirate din bogata experiență de viață. S-a creat astfel un dialog între generații, fiecare arătându-și respectul și dorința de a fi mai aproape unii de alții. În cadrul activității intitulate „adoptă un bunic”, copiii au încercat să le ofere o mână de ajutor bătrânilor la treburile gospodărești, pregătind gospodăriile pentru curățenia de primăvară. Ca mulțumire, vârstnicii le-au împărtășit copiilor din înțelepciunea lor, povestindu-le cu drag despre vremurile apuse ale tinereților lor, dar și despre dragostea față de Dumnezeu, față de neam și țară, față de munca ce înnobilează pe om. O altă activitate frumoasă de colaborare între generații a fost cea în care socăcițele din sat, femei harnice, i-au învățat pe copii să facă prescuri, pâine și cocă, pas cu pas, de la făina amestecată cu apă și drojdie la produsul finit, nelipsit de pe mesele tuturor.
La finalul proiectului, în ziua în care biserica din Băița își sărbătorește ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit la data de 23 aprilie, preotul paroh Rusu Vasile Antoniu le-a oferit atât tinerilor implicați în proiect cât și bătrânilor diplome, medalii, dulciuri, sau mici atenții în semn de prețuire și apreciere pentru efortul depus.