Tudor Salagean un rebel fără pauză într-o lume civilizată cu forţa

0
interviu-tudor-salagean

La 14 ani a început să practice kickboxing-ul şi Ju-Jutsu cu instructorul János Vajda din Reghin. La 16 ani a devenit bodyguard de discotecă. La 18 ani a început să se antreneze cu boxerul Niculiță Moldovan, care în 1965 l-a învins pe campionul sovietic Boris Georgevich Kuznetov. La 23 de ani s-a angajat în Jandarmeria Română, instituţie în care a devenit spaima infractorilor, pe maşina de intervenţie.La 26 de ani, în urma unei demonstraţii de arte marţiale în oraşul Bistriţa-Năsăud, cu ocazia Zilei Naţionale a României de 1 Decembrie, a fost filmat de PRO TV, devenind astfel vedetă naţională. A lucrat 8 ani în Ministerul Afacerilor de Interne, unde a fost instructor militar, specializat în autoapărare. În paralel, în perioada 1999-2005, a fost multiplu campion al Transilvaniei la Ju-Jitsu-Full Contact, de două ori campion naţional, vice-campion naţional şi a pierdut un meci la un punct diferenţă, în lupta ce i-ar fi adus calificarea la Campionatele Europene. La 30 de ani antrena gratis peste 160 de elevi, într-un proiect al Jandarmeriei Române. La 32 de ani a înființat prima firmă personală de Pază şi Protecţie, Securitate şi Garda de Corp. La 38 de ani firma lui Tudor Sălăgean ,,SC. Profesional Guard SRL”, a ocupat locul I în Topul firmelor din judeţul Mureş. La 39 de ani a deschis prima canisă din judeţul Mureş de Mastiff Tibetani. La 40 de ani deţine trei firme, are în subordine aproape 400 de angajați, asigură paza şi ordinea la o serie de obiective în 22 de județe ale țării şi deţine 6 exemplare canine din cea mai scumpă rasă de pe glob, Mastiff Tibetan şi un Canne Corso multiplu campion naţional şi internaţional.

ts-15

 


Reporter: Acum 10 ani ați renunțat la o carieră în Ministerul de Interne și după 2 ani de tatonări v-ați decis să vă înființați propria firmă de pază și protecție. Cât de greu a fost să răzbateți, într-o lume ca aceasta, plină de neprevăzut?


Tudor Sălăgean: Nu a fost ușor deloc, dar atunci a fost momentul optim divin. Am simțit asta și instinctele nu m-au înșelat. După ce am demisionat din Jandarmerie și mi-am deschis propria firmă de pază și protecție pentru că am lăsat întotdeauna loc de ,,Bună ziua”, șeful de Stat Major, colonelul Dumitru Pavel mi-a făcut un mare serviciu. Prin recomandarea dânsului am ajuns coordonator de securitate la Supermarket-ul Auchan Târgu-Mureș fiindcă el fusese coleg de Academie cu șeful Securității pe Auchan România.  Bineînțeles că și aici a trebuit să confirm că îmi merit postul și am făcut-o. Am avut apoi o solicitare să muncesc pentru cel mai mare Club din Transilvania, la ora aceea, ,,Apollo”, care însemna o investiție de peste 1 milion de euro. Mulți dintre cititorii dumneavoastră își amintesc de acest club din Târgu-Mureș, amplasat pe două nivele, cu dansatoare suspendate și o capacitate de 2800 de spectatori. Asiguram paza și protecția în paralel, în aceste două locații, până într-o zi, când în urma unui incident a venit un procuror să ancheteze cazul și ,,mi-a deschis ochii” pentru că noi asiguram paza la club, dar nu eram într-un cadrul legal și locul meu nu era acolo. Atunci m-am decis să deschid propria mea firmă de pază protecție, gardă de corp și transport valori.  O noapte întreagă am gândit împreună cu un prieten denumirea primei firme marca ,,Tudor Sălăgean”. Așa am ajuns patron, am realizat o siglă, un slogan și am înregistrat-o la OSIM. Iar primul obiectiv a fost chiar Clubul Apollo. Am intrat pe piața firmelor de profil și am început să-mi clădesc, piatră cu piatră, prestigiul și popularitatea societății, după principiile mele. Azi, după 8 ani de muncă, am ajuns la un număr mediu de 400 de angajați și asigurăm paza în 22 de județe din țară. Nu demult ne-am mutat și în casă nouă cu firma. E o mândrie că  după multe sacrificii am reușit să achiziționăm cu bani proprii un sediu cu 7 camere, 200 mp, în zonă centrală.  


 Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierde?


T.S.: În momentul în care ești o persoană publică trebuie să fii atent la toate detaliile, imaginea se crează greu și este extrem de importantă. Să poți transmite încredere mai departe, trebuie să ai un comportament decent, în conformitate cu poziția ta socială. În momentul în care ne relaxăm fiecare avem scăpările și viciile noastre, dar dacă apar în public și sunt analizate la cm pătrat, îți scad din prestigiu. Se spune că ești imoral sau grobian, deși, sincer, chiar și Mircea Eliade spunea la un momentdat că ,,e foarte greu să  ne înțelegem asupra sensului românesc al imoralității. Atâta timp cât noi n-am izbutit încă să creem o morală urbană, civilă, e inutil să apărăm exasperați ,,imoralitatea”.  În schimb, e frumos să lași loc de ,,Bună ziua” pe oriunde te poartă pașii prin viață și să faci fapte bune, necondiționat. Am avut situații în care am fost plăcut surprins că nu toți oamenii și-au pierdut din vocabular cuvântul ,,recunștiință”.

Inclusiv ieri seară am ajuns într-un sat în care nu am pășit niciodată și acolo căutam un patron care lucrează peste 1.500 de hectare și crește animale, iar tatăl său fusese vreo trei mandate de primar în aceea comună. Când am coborât din mașină m-a întâmpinat, mi-a spus pe nume și mi-a readus în memorie faptul că odată a avut probleme în Clubul ,,Apollo”, unde asiguram paza și că eu l-am salvat de la o altercație și la plecare mi-a făcut cadou niște sticle de vin bun și m-a asigurat că îmi poartă un respect profund.

 

ts-6


 Rep.: Ce rol joacă banii în viaţa dumneavoastră?


T.S.: Un rol absolut normal, ca în viața fiecărui om echilibrat, adică nu mă consider un om dependent de bani. Banii joacă un rol important în viața de zi cu zi, însă nu înseamnă totul! Vă dau un exemplu, am o mașină de lux în garaj, pe care nu am scos-o afară de 2 luni. Când ies din birou am 6 mașini la dispoziție, dar mă urc în care este cea mai aproape de mine. Nu pun preț pe o marcă anume, plec la drum cu oricare din ele, fără nici un complex. Eu nu sufăr de grandomanie, nici de așa zisul delir de grandoare. Banii sunt importanți,dar nu poți cumpăra totul cu bani și cine mă cunoaște știe că nu sunt un sclav al lor. Dacă lucrurile pe care le dorești ți se împlinesc, restul nu mai contează și nu mă refer neapărat la lucruri cu conotație financiară, ci la anumite pasiuni și hobby-uri care îți pot colora universul tău personal. 

ts-4 


 Rep.: Aveți 40 de ani, vârsta marilor succese cum se spune, și totuși ce ați schimba în propria viață, dacă ați avea posibilitatea să vă întoarceți în timp?


T.S.: Mi-aș fi dorit la un momentdat să mă pot întoarce în timp, să schimb mentalitatea oamenilor din satul meu, Poarta, comuna Fărăgău, care în adolescența mea, mă priveau mereu ca pe oaia neagră. Ei nu au înțeles atunci că eu aveam o altă misiune sau, mă rog, am fost predestinat să ajung cineva și asta nu se putea realiza dacă aș fi rămas acasă, la țară. Făcând o analiză a tot ce am trăit până acum, pot spune că am primit o viață fantastică de la Dumnezeu, așa că nu aș schimba nimic. Aș lăsa-o exact așa cum este, cu toate greșelile incluse. Toate etapele vieții mele de ieri au avut un rost în formarea omului, Tudor Sălăgean, de azi. Viața mea e foarte bună, eu sunt un om împlinit și chiar nu aș schimba-o cu nimeni.


Rep.: Puneți un preț mare pe aprecierea celor din jurul dumneavoastră?


T.S.: Pentru mine, ei sunt marele meu examinator. La fel, ca și în afaceri fără clienți, nu ai exista și nu ar exista un succes dacă ei nu te-ar diferenția.


Rep.: Ce credeți că ar descoperi un ochi care l-ar privi cu mai multă atenție pe Tudor Sălăgean?


T.S.: Puterea de transpunere și trăirea spirituală. Sportul m-a ajutat să îmi depășesc limitele fizice și psihice și să descopăr că am o mare capacitate de adaptare în situații de criză. În rest, sunt un om cu păcate. N-am aspirat nicidată la desăvârșire. M-am mulțumit cu bucuria de a face cât mai puțin rău. Bunicul meu, Dumitru, pe lângă rugăciunile care m-a învățat să le spun în copilărie, îmi spunea să spun la sfârșit, să fiu bun și de ajutor! Și cuvintele lui m-au urmărit toată viața, încât și acum când îmi spun rugăciunile la final în loc să spun Amin, eu spun: să fiu bun și de ajutor.


Rep.: Ce nu poate ierta Tudor Sălăgean unui prieten?


T.S.: Nu suport minciuna, poate să îmi fie cât de apropiat acel om, dacă m-a mințit nu mai există. Chiar am avut zilele trecute un astfel de incident în firmă. Am prins un om important în compania noastră că a mințit și că a furat și-am dat un preaviz de concediere de 3 săptămâni. Nu pot tolera aceste practici sub nici o formă, chiar dacă vorbesc de un șef din firma mea, dar pentru minciună și hoție făcută față de alți colegi de-ai săi nu pot să îl iert și va fi concediat. Înțeleg că în viață există lingușeli, pupincurisme și mici subterfugii de a intra în grațiile cuiva, astea le-am înțeles de când am ajuns la un alt nivel pe scara socială dar să fiu mințit și furat nu pot să iert niciodată. Stau și mă întreb și eu uneori: De ce ar vrea cineva să fure de la Tudor Sălăgean,  când îi poate cere pur și simplu…?


 Rep.: Vi s-a întâmplat, în calitate de om de afaceri, să va cereți scuze că ați greșit în fața cuiva la un momentdat ?


T.S.: Da. Mi s-a întâmplat. Am greșit și am făcut-o. Da, îmi recunosc greșelile. Am și eu scăpările mele, când poate beau un pahar în plus și, poate, fac o glumă nelalocul ei sau mai strig, dar a doua zi întotdeauna îmi cer scuze, indiferent că e vorba de un angajat, un client sau poate cineva din familie. Știu și să bat pasul înapoi.


 Rep.: Aveți un băiat de 11 ani, ce fel de sfaturi i-ați dat ca părinte?


T.S.: Nu cred că are nevoie de sfaturi, dar când mă întreabă, întotdeauna îi spun ce gândesc. Sunt de părere că fiecare copil trebuie să găsească singur ceea ce e mai bun pentru el. Însă trebuie direcționat puțin și eu asta am făcut cu fiul meu, Darius Tudor, l-am dus să facă sport, dar nu l-am obligat niciodată!. Așa  a ajuns să facă judo un an și jumătate, a câștigat și două medalii, după care s-a plictisit, apoi l-am dus la fotbal, la ASA Târgu-Mureș, a jucat, a fost în cantonamente o perioadă, iar acum face handbal și urmează în viitor să îl duc să practice și un sport de contact. Vreau să înțeleagă exact ce presupune asta și i–am spus de multe ori: învață la școală, fă sport și respectă, să fii respectat!

ts5


Rep.: Sunteți un om bine cotat din toate punctele vedere, atât la capitolul moral, cât și cel financiar, vi s-a propus să intrați în politică?


T.S.: Da, de multe ori, am primit oferte de a deveni președintele unor Organizații județene sau locale începând de la PPDD, ,,Forța Civică” la P.N.G. –ul omului de afaceri, Gigi Becali, și așa mai departe. Nu vreau să depind de nimeni, pentru că tot ce am construit până acum nu a fost nici cu protecție politică, nici prin pile și relații meschine și dacă am reușit să devin o persoană publică, fără compromisuri, de ce le-aș accepta acum? 


Rep.: Sunteți deținătorul centurii negre, cu 3 DAN în Ju-Jitsu din anul 2005, după câți ani de la debut a ajuns Tudor Sălăgean la această performanță?


T.S.: Eu am intrat în contact prima oară cu artele marțiale, în 1990, la 14 ani, și la 28 de ani am ajuns deținătorul centurii negre în Ju-Jitsu (3 Dan), dar vreau să vă spun că eu nu am pus un accent atât de mare pe gradele marțiale, cât pe performanța în sine. Este adevărat că aceste grade există pentru a departaja valoarea şi aptitudinile practicanţilor, însă cei care se axează doar pe grade și concurează în competiții sunt buni pedagogi dar nu pot să te învețe ce trebuie să faci în ring. Am avut și eu elevi pe care i-am inițat în artele marțiale, dar eu m-am axat pe latura competițională, să văd ce pot eu să demonstrez în ring, să fiu campion și un model complex pentru elevi, nu să fiu instructor și să am elevi care să îmi mulțumească pentru că i-am ajutat să devină campioni. Eu nu știu cum poate un instructor, care nu a urcat niciodată în ring, să îi spună elevului care este senzația care o trăiește în momentul unui meci, într-o Sală Polivalentă cu mii de spectatori ? Eu sunt de părere că în artele marțiale trebuie să se împletească pedagogia cu competițiile. Adică un instructor să poată explica unui elev ceea ce se întâmplă într-un ring, ce mișcări trebuie să facă și ce reguli să nu încalce, să câștige un meci trebuie obligatoriu să fi luptat și el cândva în competiții.

12507488_918745688221254_9124555448994090164_n


Rep.: Dintre toate medaliile pe care le-ați obținut ca sportiv care are cea mai mare valoare sentimentală?


T.S.: Prima medalie de campion național al României, câștigată în 20 noiembrie, 1999, la București, la categoria + 90 de kg. Eram în primul an ca și angajat în Jandarmeria Română, eram instructor militar de autoapărare în Ju-Jitsu și aveam nevoie de acest titlu ca să confirm în fața superiorilor că practicarea artelor marțiale, sub îndrumarea unui campion, aduce întotdeauna rezultatele scontate. Și așa a fost, pentru că după acel concurs numărul elevilor pe care îi antrenam a crescut de la 40 la 160, în două săli de antrenament. Nu am primit un premiu în bani, era o diplomă și o medalie, însă toate acele titluri, care au urmat apoi, mi-au adus recunoaștere, prestigiu și valoare.


  Rep.: De-a lungul vieții ați cunoscut o mulțime de oameni celebri, cine v-a impresionat cel mai mult ca om în domeniul artelor marțiale ?


T.S.: Pe vremea când făceam parte din Lotul ,,Lia Manoliu”, unde se antrena toată crema sportivilor din România, l-am cunoscut pe lector, universitar, dr. Doru Gălan, un sportiv de excepție. Un om de onoare, care de peste un deceniu este antrenorul principal al lotului Național de Ju-jitsu, este antrenor Emerit în cadrul Federației Române de Arte Marțiale și de peste 10 ani lector univ.dr în Cadrul Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza” din Bucureşti. L-am admirat întotdeauna pentru determinarea și puterea de sacrificiu cu care și-a îndeplinit visele. Astăzi, copiii lui sunt campioni europeni, iar domnul Gălan este modelul suprem în sport, ce poate fi caracterizat prin: carcater, performanță, onoare, respect şi recunoaştere !


Rep.: Aveți un idol în materie de arte marțiale ?


T.S.: Ca și actor, preferatul meu este Jean-Claude Van Damme, fără discuții, filmele sale m-au motivat să mă apuc de arte marțiale. Iar dacă mă refer la un maestru, care a făcut și carieră în cinematografie, inegalabilul Bruce-Lee, un supra om care spunea că ,,Nu există limite pentru cine refuză să le accepte! ”. Nu degeaba în Hong Kong, i s-a ridicat o statuie și nu întâmplător o fotografie cu un autograf al lui Bruce-Lee se vinde cu câteva mii de dolari. Acești oameni au devenit simboluri naționale și internaționale și modele pentru sute de mii de oameni din întreaga lume.


 Rep.: Cunosc  persoane care nu scapă niciun moment să spună celor din jur câte țări au văzut și țin contabilitate locurilor pe care le-au văzut mai ceva decât banilor care le intră în cont lună de lună. Dvs. cum stați la capitolul călătorii?


T.S.: Îmi place să călătoresc, dar nu fac mare tam-tam din asta, în primul rând pentru că nu îmi permit obligațiile, pe care le am ca om de afaceri, să dispar din peisaj mult timp.  Dar vă pot spune că în luna ianuarie voi pleca în China și în Thailanda, la un stagiu de pregătire de Ju-Jitsu și Muay-Thai, în această călătorie mi-am propus să vizitez templele din Wat Phra Si Sanphet și Wat Ratchaburana, unde s-a filmat în 1989 celebrul film de arte marțiale ,, Kickboxer”, peliculă în care roluri principale au fost interpretate de Jean-Claude Van Damme și de fostul campion mondial de kickboxing Dennis Alexio. Totodată în această deplasare voi fi și spectator la Campionatul Mondial de Thai Box, din Bangkok, unde abia aștept să văd cele mai noi abilități de luptă de arte marțiale și box și apoi mă voi muta în China pentru 4 zile. Va fi o excursie de 10 zile, în care eu plec prin Federația de Muay-Thai, dar invitația mi-a fost făcută de un om de afaceri din București.  Sper să descopăr multe lucruri care să mă îmbogățească spiritual și să pot împărtăși și cu alți apropiați experiența mea la întoarcere.  


Rep.: Sunteți posesorul unor exemplare canine din cele mai scumpe din Europa și de curând ați scos la vânzare primul lot de pui ai canisei dumneavoastră, cine își permite să achiziționeze astfel de patrupede?


ts-10

T.S.: Da, așa e, sunt posesorul unora dintre cei mai scumpi câini din Europa și, în luna septembrie, s-au născut primii 5 pui în canisa ,,Lion Dog Guard” din Târgu-Mureș, din rasa Mastiff – Tibetan. Puii provin de la celebrele mele patrupede: Cindi și Ba-Rong Thor. Cindi este, campioană de România, iar Ba-Rong Thor are un palmares impresionant: triplu campion de România, este deținătorul unui loc I la secţiunea ,,Baby Winner” în cadrul Cupei Uniunii Europene, fiind campion pe Europa Centrală şi de Est și în 13 iunie 2015, de ziua mea de naștere, a câștigat titlul de vicecampion mondial, la concursul internațional ,,World Dog Show” desfășurat la Milano. Deci a meritat să dau 7500 de euro pentru acest patruped, când era pui, și să merg de două ori în Rusia, pentru a perfecta târgul. Astăzi, acest  Mastiff – Tibetan, ce va împlini 2 ani în 7 decembrie a fost evaluat de specialiști ca valorând, impresionanta sumă de 65.000 de euro. Vedeți ce înseamnă concursuri și performanța?  La ora actuală am deja 7 cereri de pui masculi de la femela Cindi și alte cereri pentru cățeaua Cora, la care îmi sunt promiși deja puii înainte de a fi născuți. Momentan am doi pui masculi care vor pleca, unul pe Coasta de Azur și unul în Canada, iar femelele vor ajunge în Franța, Croația, Florida și unul în România, dar cu condiția, ca viitorul proprietar să îi poată asigura climatul necesar acestui câine  de lux.


 Rep.: În viitorul apropiat se va lansa o carte despre viața dumneavoastră, cum s-a născut această idee?


T.S.: Am simțit întotdeauna nevoia să rămână ceva după mine, iar o carte îmi oferă posibilitatea asta. Nu vreau să las prea mult de lucru celor care vor gestiona ceea ce va rămâne după mine, dacă va mai interesa pe cineva.


Rep.: Ce ați mai dori să se întâmple în viitor, în propria viață?


T.S.: Sincer vă spun, singurul lucru pe care îl doresc este să am continuitate în ceea ce fac azi. Dacă îmi dă Dumnezeu sănătate, voi mai putea conta pentru cei care apelează la serviciile mele probabil 15-20 de ani. E mult, e puțin? Vreau să îmbătrânesc însă frumos, cum spunea un mare scriitor, vreau să mă bucur de familia mea, de cât mai multe răsărituri și apusuri de soare.


Robert Matei


Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către ROBERT MATEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.


 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *