ULTIMA ZI DE VIAȚA UNUI GENERAL DIN REGHINUL SĂSESC !
A fi militar este un mod de viață, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul. De bună seamă, la acestea se mai adaugă satisfacția și bucuria acelora care, prin propria voință, din vocație, consimt să se dedice carierei militare.
Un astfel de om a fost şi generalului Hugo Schwab născut pe 27 iunie 1887 în Reghinul Săsesc, pe atunci parte a Impreriului Austro-Ungar despre a cărui merite militare s-a scris în mai multe lucrări din străinătate dar din păcate acasă la el în Reghin este aproape necunoscut. Motiv pentru care pe data de 8 martie site-ul „viselenuautermenlimita.ro” vă prezintă ultima zi din viaţa acestui brav ofiţer care s-a împuşcat pentru a nu fi capturat de Armata Sovietică după ce România a trecut de partea Aliaţilor.
Reghineanul a absolvit Şcoala de Cadeţi de Infanterie din Sibiu cu rezultate foarte bune şi a fost recrutat în 1905 pentru Regimentul de infanterie cu gradul de cadet adjunct de ofiţer în garnizoana Eger situată la jumătatea distanței dintre Debrecen și Budapesta.
A luptat în Primul Război pe frontul din Galiţia, unde a căzut prizonier la ruşi aproape doi ani. După ce a fost eliberat din lagărul Irkutsc din Siberia s-a înrolat din nou voluntar şi s-a întors pe câmpul de luptă fiind fost rănit pe frontul de Vest dar a supravieţuit incredibil.
După sfârşitul războiului, în anul 1918 Hugo Schwab a trecut în Armata română iar un an mai târziu devine ofiţer al ţării noastre. Ajunge comandant de companie pe frontul din Tisa după care activează la mai multe garnizoane din Târgu-Mureş, Turda, Alba-Iulia, Basargic din Cadrilaterul românesc, Constanţa şi Văratec.
La data de 23 august 1944, armata sovietică se afla în Moldova de nord de aproape şase luni când Regele Mihai I decide înlăturarea mareșalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu Națiunile Unite. În urma refuzului Conducătorului Statului, Ion Antonescu, de a executa cerința regală Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaților, alături de care a participat la luptele contra armatelor naziste. La o zi după arestarea Mareșalului Ion Antonescu, generalul din Reghin s-a sinucide, după ce autoturismul în care se afla a fost încercuit de ruşi fiind conștient că originile sale îi vor aduce probleme odată căzut în mâinile „eliberatorilor” sovietici mai ales că numele său figura pe lista rusească a criminalilor de război.