UN AN FĂRĂ ACADEMICIANUL OVIDIU BOJOR – OMUL CARE NU A FOST SUPĂRAT PE NIMENI NICIODATĂ !

0

Parafrazându-l pe Lev Tolstoi „Dacă aş putea să dau înapoi timpul, aş face-o ! Aş întoarce orele şi secundele la toate ceasurile pământului…Aş îngheţa timpul doar pentru a îmbrăţişa anumiţi oameni…” şi unul dintre oamenii care mi-aş dori să-i mai pot îmbăţişa ar fi regretatul academician Ovidiu Bojor de la a cărui moarte se împlineşte astăzi un an…”Din păcate, nu voi putea să fac asta, pentru că viața și timpul au doar un singur sens: mereu înainte, nici măcar o secundă înapoi. Va fi mereu doar un alt mâine, nici măcar o dată un alt ieri…”


Profesorul Ovidiu Bojor, doctor în științe farmaceutice, expert al Națiunilor Unite pentru programele de dezvoltare industrial, a încetat din viață pe 13 februarie 2023, la vârsta de 98 de ani. A trecut, practic neobservat, un an de la disparitia distinsului academician Ovidiu Bojor în de mass-media naţională din nefericire pentru toţi care l-au cunoscut, i-au citit cărţile şi i-au urmărit apariţiile televizate care au avut un impact pozitiv asupra vietii a milioane de oameni. Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu când mă gândesc la Ovidiu Bojor simt o infinită bunătate, înţelepciune şi dragoste pe care rar mi-a fost dat să o întâlnesc la un pământean.

Mi-e dor de „Împăratul Plantelor” care a reuşit să ajungă în timpul vieţii sale la o stare de armonie perfectă cu oamenii din jur şi mediul înconjurător şi care a pus mereu pe primul loc în viaţă iubirea. Mi-e dor de sfaturile Domniei Sale, mi-e dor de glumele sale şi de bunădispoziţia sa şi nu pot să nu mă minunez de fiecare dată când mă gândesc la omul care şi-a dedicat mai mult de 25 de ani din viaţă cartării Florei Medicinale din Carpaţi, a cărei metodologie  care ţinea seama de ocrotirea naturii, a fost adoptată de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială. Mi-e dor de omul care a străbătut pe jos numai în România peste 40.000 de km pentru un scop atât de nobil. Sunt fascinat din copilărie de acest om minunat care a condus patru expediţii în Himalaya, iar în 1984 şi 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal.

În anul 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră. Însă puţină lume ştie că Ovidiu Bojor a participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa începând din Ruanda şi Tanzania, până la Uganda şi terminând cu Burundi și Botswana.


Pe bună dreptate a fost considerat fondatorul fitoterapiei moderne în România, promotor al plantelor medicinale pe plan național și intermațional.

A fost membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi, a publicat ca autor sau coautor peste 200 de lucrări științifice şi este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică, deţinătorul a peste 40 de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în cercetare şi în producţie, două dintre ultimele brevete au fost medaliate cu aur şi argint la Saloanele Internaţionale de Invenţii.

A primit Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române şi este deținătorul titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România.

Singurul lucru cu privire la regretatul academician Ovidiu Bojor este de ce nu se găseşte pe lista membrilor Academiei Române nici la membrii titulari nici la membrii corespondenți, nici la membri de onoare și cu atât mai puţin pe lista membrilor post-mortem.

Nu am înţeles nici până acum de ce nu l-a propus nimeni pe Ovidiu Bojor, fitoterapeut, doctor farmacist, pentru a fi primit în Academia Română în regulamentul căreia se specifică foarte clar că „unicul criteriu de primire în Academia Română fiind contribuţia la ştiinţă şi cultură, impactul asupra domeniului de activitate al candidatului.”

Dacă stimatul academician Ovidiu Bojor nu a fost o somitate în domeniul fitoterapiei moderne, atunci cine ? cine a mai avut originalitatea, ecoul său în domeniul farmaciei şi fitoterapiei moderne în România ? cine a mai avut atâtea premii, titluri, onoruri, implicare organizatorică şi editorială ca Ovidiu Bojor pe trei continente ?

Răspunsul poate să îl dea fiecare dintre voi !

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *