UNDE SE AFLĂ MANUSCRISUL CU MEMORIILE MUZEOGRAFULUI ANTON BADEA ?
Anton Badea a fost un om primordial în domeniul muzeologiei româneşti care în 1960 a înfiinţat Muzeul Etnografic din Reghin şi care a developat 15.000 de filme fotografice. Prin Hotărârea nr. 61 din 30 septembrie 1998, Consiliul Local Reghin a conferit titlul de “Cetăţean de Onoare” post-mortem muzeografului Anton Badea, un om care a trăit aproape toată viaţa sa în muzeu şi pentru muzeu în cadrul căruia a depus o muncă extrem de migăloasă de identificare a creaţiilor locuitorilor din Valea Mureşului, Valea Gurghiului, Valea Beicii şi a Luţului şi nu în ultimul rând al locuitorilor din Munţii Călimani şi Câmpia Transilvaniei.
Din anul 2010 Muzeul Etnografic poartă numele ctitorului Anton Badea a cărui muncă în domeniul etnografiei este un tezaur pentru generaţia de azi şi pentru generaţiile ce vor urma. Etnografia a fost pentru el nu o profesie, ci un mod de viaţă. Din păcate despre Anton Badea s-au scris prea puţine cuvinte de preţuire în comapraţie cu meritele care le-a adus comunităţii reghinene ca şi muzeograf şi cercetător.
A murit subit la 72 de ani în urma unui atac cerebral, în anul 1993 rămânând în urma sa o mulţime de filme nedevelopate şi locul în care a fost înmormântat neidentificat însă există o serie de speculații cu privire la faptul că muzeograful ar fi ţinut un jurnal secret în timpul vieţii în care şi-a consemnat memoriile. Site-ul „visurilenuautermenlimita.com” şi-a propus ca în cursul acestui an să descopere unde se află ascunse memoriile muzeografului Anton Badea dacă, într-adevăr există şi să le publice la o editură prestigioasă din Transilvania până la finele anului 2023.
Colaj foto realizat de site-ul ”visurilenuautermenlimita.com”.