Vasile Gliga candidatul PSD la funcţia de preşedinte al CJ Mureş !
Structura de conducere a Partidului Social Democrat Mureș (Comitetul Executiv) a validat prin vot (exprimat on-line) pe 29 iulie, candidatul filialei pentru funcțiia de președinte al Consiliului Județean Mureș și de primar al municipiului Târgu Mureș. Ambele desemnări au fost validate pe data de 30 iulie 2020, conform statutului, de către Comitetului Executiv Național al PSD. Dacă pentru funcţia de primar al Tîrgu-Mureşului a fost desemnat avocatul Sergiu Papuc, pentru funcția de președinte al administrației județene a fost desemnat lutierul reghinean Vasile Gliga, președintele PSD Mureș pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. Menţionăm faptul că Vasile Gliga mai deține în partid funcțiile de vicepreședinte în Biroul Permanent Național al PSD și coordonator al Regiunii de dezvoltare Centru. Ultimul preşedinte de Consiliu Judeţean Mureş cu domiciliul în Reghin, a fost ales în urmă cu 94 de ani, mai precis în luna februarie a anului 1926 în persoana avocatului Dr. Harşia Ioan (1872-1952), şi care, în acelaşi an la sfârşitul lunii mai, a candidat la alegerile parlamentare din partea Partidului Poporului, reuşind să obţină un mandat de senator de Mureş, alături de contele Teleki Arthur.
Cine este cu adevărat Vasile Ghiorghe Gliga ? Un om cu renume prin onoarea muncii şi devotamentul faţă de oamenii din comunitate !
S-a născut la data de 3 aprilie 1959, pe Valea Gurghiului în Lăpuşna, fiind cel de al doilea fiu al pădurarului Vasile Gliga şi al Elenei a lui Ionu lu Ilisie din Ibăneşti Pădure. A făcut grădiniţa la Câmpul Cetăţii şi a absolvit Şcoala Generală din comuna Ibăneşti. A fost admis la Liceul Forestier din Tîrgu-Mureş însă, pentru că a îndrăznit să se căsătorească în timpul studiilor (cu Elena Crişan din Reghin) a fost exmatriculat. În anul 1977 Vasile Gliga este a nevoit să-şi finalizeze cursurile la seral şi în paralel se angajează ca sculptor în lemn în brigada de gâturi de viori a Fabricii de Instrumente Muzicale din Reghin. Ulterior a absolvit Facultatea de Industrializarea Lemnului din cadrul Universităţii Tehnice din Braşov, promoţia 1985, avându-i ca profesori universitari pe Virgiliu Istrate şi Valeriu Petrovici.
În acelaşi an s-a reangajat în cadrul Fabricii de Instruemente Muzicale din Reghin pe funcţia de inginer, fiind ulterior promovat şef de atelier şi director adjunct în cadrul întreprinderii. În anul 1988 Vasile Gliga a reuşit să realizeze prima vioară, de la început la finalizare instrument care a fost apreciat în acelaşi an într-un concurs de juriul de la Cremona. Doi ani mai târziu lutierul reghinean avea să îşi vândă aceea vioară la Viena cu cu 5.000 de mărci, bani din care şi-a achiziţionat primul autoturism. În 1990 a început să participe, ca lutier, la Târgul Internaţional de Instrumente Muzicale de la Frankfurt, şi în acelaşi an, în luna decembrie, şi-a dat demisia de la Fabrica de Instrumente Muzicale din Reghin, şi-a scos autorizaţie de la Registrul Comerţului, a înfiinţat firma S.C. Gama Prodex S.R.L. şi a început să realizeze acasă instrumente de maestru, împreună cu soţia sa.
Aşa a ajuns să vândă viori în străinătate, unele achiziţionate chiar de la vechea fabrică, şi să îşi crească cifra de afaceri. În anul 1992 a reuşit performanţa de a cumpăra primul atelier în Reghin pe strada Duzilor unde a avut primii 6 angajaţi, foşti colegi de brigadă. În anul 1993 a ajuns la 12 angajaţi, iar 5 ani mai târziu a ajuns la 400 de salariaţi. În anul 1994 Vasile Gliga şi-a pierdut tatăl şi primul său mentor pe care l-a avut în viaţă care a decedat în urma unei complicaţii la fiere. Un om de aleasă ținută morală și profesională şi a cărui calități au fost transmise mai departe şi fiului său care toată viaţa s-a străduit ducă mai departe renumele numelui ,,Gliga”, moștenit de la tatăl său şi să îl depăşească ca valoare, prestigiu și bunătate.
În anul 1997 a apărut a doua fabrică marca „Gliga”, destinată instrumentelor student. Un an mai târziu Vasile Gliga a participat pentru prima oară ca lutier în cadrul Târgului Internţional de la Frankfurt, cu standul Firmelor „Gliga” firmă cu obiect de activitate construcţia intrumentelor muzicale cu coarde şi arcuş. În anul 1998 reghineanul a înfiinţat la Reghin Clubul de Dans Sportiv „Dansul Viorilor”. O entitate sportivă care a devenit un Centru Naţional de Excelenţă în Dansul Sportiv din România şi de peste hotare. Încununarea tuturor eforturilor a venit de la mezina familiei, Mirona Gliga, care după 17 ani de la deschiderea clubului din Reghin a reuşit să obţină, la categoria show-latin, primul titlu de campion mondial (la Adulţi), pentru România, alături de partenerul ei de ring şi de viaţă Roman Ciflicli. În anul 1999 compania reghineanului a ajuns la performanţa de 1200 de angajaţi, iar între timp a achiziţionat şi pachetul majoritar de la Combinatul de prelucrarea lemnului din Topliţa, pentru a avea un ciclu integral. Dezvoltarea afacerii familiei „Gliga” s-a extins şi a continuat şi dincolo de ocean, instrumentele reghinene devenind un centru al românismului în Statele Unite ale Americii, prin firma “Gliga USA”, fondată şi iniţiată de fiul cel mai mare al familiei, Cristian Gliga.
Un an mai târziu Vasile Gliga deschidea Gimnaziul Privat „Mirona” la Reghin singura instituţie de învăţământ gimnazial din Europa ce oferea cursuri integrate de dans sportiv şi limba enegleză şi care încet dar sigur a devenit un Centru de Excelenţă al Dansului Sportiv Românesc şi la care în 2016 învaţau 250 de şcolari şi preşcolari. În paralel cu şcoala în acelaşi an 2000 şi-a început activitatea şi a treia fabrică, marca „Gliga” deschisă la Toplița, unde se fabricau instrumentele de școală. În anul 2004 Vasile Gliga a fost ales preşedinte al Federaţiei de Dans Sportiv din România, după ce clubul său „Dansul Viorilor” avea 8 campioni naționali din totalul de 10, la dans sportiv din România, plus avea și reprezentare mondială şi câștigători de competiții internaționale recunoscute, precum: Mannheim și Blackpool. În acelaşi an s-a înfiinţat la Reghin Şcoala Postliceală de antrenori şi un internat pentru copii, care veneau din afara municipiului, să se antreneze la Reghin. Această şcoală, până în anul 2010, pregătise 7 promoţii de absolvenţi. Doi ani mai târziu Vasile Gliga a fost ales preşedintele Asociaţiei de Vânătoare “Genesis” din Municipiul Reghin. În anul 2007, familia Gliga, a organizat prima ediţie a „Balului Însuraţilor” la Reghin, o manifestare cultural artistică, în care participanţii vin costumaţi numai în port popular, şi care îşi propune să aducă un elogiu familiei şi tradiţiilor neamului românesc. Manifestarea a crescut în anvergură de la an la an ajungând după XIII-ediţii, marcă înregistrată a familiei Gliga, şi cel mai important eveniment tradiţional din municipiul Reghin, ce se organizează în fiecare an, în cursul lunii februarie.
În anul 2008, a candidat din partea Partidului Social Democrat, la funcţia de deputat de Mureş în Parlamentul României, fiind ales deputat în circumscripţia electorală nr.28 Mureş, colegiul uninominal nr. 8, pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator. În acelaşi an maestrul lutier Vasile Gliga a fost ales președinte al Asociației Artiştilor Lutieri din România (AALR). În prezent asociaţia are 19 de membri care lucrează la promovarea luteriei din România pe plan internaţional cu o gamă largă de instrumente cu coarde, cu un raport calitate-preţ foarte competitiv, care să mențină România pe harta mondială a constructorilor de instrumente muzicale. În anul 2010, Vasile Gliga apărea prima oară în TOP Forbes, cu o avere estimată la 9-10 milioane de euro din producţia de instrumente muzicale şi agricultură. Doi ani mai târziu Vasile Gliga a fost ales președinte al filialei județene a social-democraților PSD Mureş şi continua să fie şeful serviciului de marketing al firmei „Gliga Instrumente Muzicale” care în anul 2012 vindea anual circa 30.000 de viori, viole, violoncele şi contrabaşi. În anul 2013, omul de afaceri Vasile Gliga avea peste 500 de angajaţi în fabrica de instrumente muzicale, cea de exploatare a lemnului, parchet şi mobilă în restaurante şi în ferma Gliga. În anul 2017, a fost ales vicepreşedinte în forul mondial, World Dance Sport Federation, cea mai înaltă funcţie pe care a ocupat-o un român în istoria dansului sportiv. În plan politic, pe 20 iulie 2019 de sărbătoarea (Sfântului Ilie) reghineanul a fost reales în cadrul Conferinței Județeane a PSD Mureș, în noua conducere a organizației județene pentru un mandat de patru ani. Cinci luni mai târziu reghineanul a fost ales şi în funcția de coordonator al Regiunii Centru al Partidului Social Democrat. În plan sportiv la data de 11 iulie 2020, Vasile Gliga a fost reales la Timişoara pentru a patra oară, în funcţia de preşedinte al Federaţiei de Dans Sportiv din România (F.R.D.S.), care desfăşoară activităţi de interes general pentru dezvoltarea şi afirmarea dansului sportiv, practicat atât de profesionişti cât şi de amatori.
Pe data de 30 iulie a acestui an, structura de conducere a Partidului Social Democrat Mureș (Comitetul Executiv) a validat prin vot (exprimat on-line) candidatura reghineanului Vasile Gliga pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș conform statutului, de către Comitetului Executiv Național al PSD. Într-o perioadă atât de tulbure, Județul Mureş are nevoie de un manager capabil, care să pună interesele cetățenilor pe primul loc și să aibă experiența necesară pentru a face față provocărilor în domeniile cele mai importante pentru traiul zilnic al mureşenilor. După ce Vasile Gliga a adus dansul sportiv din România în vârful clasamentelor mondiale din funcţia de preşedinte al F.R.D.S. şi a făcut performanţă în industria românească prin construirea de instrumente muzicale de maestru sub umbrela firmelor „Gliga Instrumente Muzicale” care se vând în toată lumea, povestea lui Vasile Gliga nu se oprește aici, azi realizează studii ştiinţifice pentru sunetul viorii fiind doctorand în anul III la o Universitate de prestigiu din România şi şi-a propus să facă performanţă şi în administraţia judeţeană.