VETERANUL DE RĂZBOI, IOAN SUCIU PRIMUL BĂRBAT DIN ISTORIA SATULUI URISIUL DE JOS CARE A DEPĂŞIT BARIERA UNUI SECOL DE VIAŢĂ !

0

Zilele trecute am aflat de la părintele paroh Vasile Halaţiu că în satul Urisiul de Jos din comuna Chiherul de Jos un credincios ortodox urmează să împlinească un secol de viaţă. Am luat legătura cu familia centenarului le-am explicat că lucrez la un studiu intitulat „Pe Urmele Celor Mai Longevivi Oameni Care Au Trăit În Transilvania” şi că vreau să îl cunosc personal pe cel mai iubit dintre pământenii acestui sat de către Dumnezeu. La scurt timp am primit invitaţia să particip la aniversarea sa.

Aşa am ajuns pe 22 februarie 2022 în acest sat frumos situat în partea de est a județului Mureș, în Subcarpații Transilvaniei, pe 22 februarie 2022 să-l întâlnesc pe singurul bărbat din istoria acestei localităţi care a depăşit pragul vârstei de 100 de ani.

În drum spre Urisiu m-am tot gândit oare cum arată ? ce are în plus faţă de consătenii săi ? şi de ce l-a ales Dumnezeu pe acest om să trăiască cel mai mult din istoria acestui sat ? Când am intrat în casă, am rămas adânc impresionat de fața luminoasă și plină de bucurie de pacea lui Dumnezeu şi luciditatea acestui veteran de război.

Se numeşte Ioan Suciu, este fiul lui Simion şi Oana Suciu şi a atins, deja, împăcarea ultimă din „Ecleziastul”, în care stă scris pentru totdeauna: „Am văzut tot ce se face sub soare; şi iată că totul este deşertăciune şi goană după vânt!”.


Chiar dacă a orbit de câţiva ani, am descoperit un om cu inima plină de bucurie la vârsta de 100 de ani. Un om care a trăit 400 de anotimpuri într-un secol de viaţă din care 45 de veri le-a petrecut acasă la Urisiu, 4 veri în Rusia în prizonierat şi alte 50 le-a petrecut în vârf de munte la stânele din Sovata, Sighişoara sau Cluj. S-a pensionat la 85 de ani şi este văduv de 21 de ani şi recunoaşte că mai are nopţi în care nu are somn şi îi ţine de poveşti pe toţi ai casei până dimineaţa. 

L-am întrebat care este secretul vârstei de 100 de ani ? Centenarul mi-a dat un răspuns impresionant: „Nu am făcut nici o pagubă nimănui şi cât mi-a stat în putinţă am ajutat în viaţă pe toată lumea. Eu cred că de asta mă mai ţine Dumnezeu pe pământ aşa de bătrân !”.

Din cei 100 de ani nu ştiu câţi au fost mai grei sau mai uşori pentru veteranul Ioan Suciu dar acum după ce l-am cunoscut sunt convins că a avut întotdeauna o inimă mulțumitoare pentru că a privit la bunătatea lui Dumnezeu. Viața acestui om minunat este o ilustrație vie a aplicării cuvintelor scrise de apostolul Pavel: Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. (1 Timotei 6:6) !

Centenarul Ioan Suciu a avut 6 copii, are 8 nepoţi, 12 strănepoţi, 1 stră-strănepot şi încă 1 stră-strănepot este pe drum… Îi  urez să fie sănătos şi să aibă parte în continuare de zile senine iar prin graţia lui Dumnezeu, mi-aş dori ca veteranul-veteranilor din Urisiul de Jos să ajungă să joace la nunta stră-strănepoţilor săi !

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *