Viorel Muntean și-a ucis soția și și-a incendiat soacra, dar cine este reghineanul care a prins criminalul?

0

Viorel Muntean, bărbatul acuzat că a provocat moartea fostei sale soţii şi a mamei acesteia, din Reghin, a fost arestat preventiv în seara zilei de 12 aprilie, pentru 30 de zile. Am asistat șocat la tot ce s-a scris despre acest caz și ce s-a vorbit pe postul de televiziune Antena 1, în emisiunea ,,Acces Direct” cu Simona Gherghe și Ovidiu Bălan, multe în necunoștință de cauză, fiindcă nu au cunoscut familia Muntean.  Stăteam șocat pe patul de spital fiindcă cu două zile înainte suferisem o intervenție chirurgicală și nu puteam să cred. În primul rând eram șocat pentru că l-am cunoscut și pe Viorel și pe Cecilia și am fost prieteni apropiați. În al doilea rând am fost surprins că autorul incendiului și crimei a stat pasiv în mașină și a privit derularea evenimentelor. Chiar nu puteam să cred asta. Ceva nu se lega cunoscându-l pe Viorel.  Libertatea cita ,,Fără milă, bărbatul e bănuit că s-a retras în interiorul mașinii parcate în fața blocului. De acolo a urmărit sosirea pompierilor, dar și a polițiștilor care l-au reținut pentru 24 de ore”.

Puterea.ro scria că ,,Anchetatorii susţin că în timp ce pompierii interveneau pentru salvarea celor două femei, Viorel Muntean stătea în maşină în faţa blocului şi urmărea acţiunea”.

Observator.tv titra că ,,Viorel Muntean a spart uşa apartamentului în care locuiau cele două femei, şi-a ucis fosta soţie, apoi a turnat benzină atât peste ea cât şi peste fosta soacră, după care le-a dat foc.

Apoi, Viorel Muntean s-a retras în interiorul maşinii parcate în faţa blocului, de unde a urmărit sosirea pompierilor şi a poliţiştilor, care l-au identificat şi reţinut”.

Adevărul este altul, în primul rând inginerul Viorel Muntean avea cheie de la ușa apartamentului, deci nu a fost nevoit să facă acest gest, au spart-o vecinii ulterior pentru a salva cele două victime.  În al doilea rând, ucigașul nu a stat pasiv în mașină, după săvârșirea masacrului de bună voie, fiindcă cel care l-a surprins imediat după comiterea dublei crime, cotrobăind prin portbagajul mașinii cu mâinile mânjite de sânge, a fost Matei Mugurel, comisar și Şef Serviciu Evidenţa Persoanelor Reghin, care era în zonă, fiind în timpul liber în cartierul în care locuiește. Acest amănunt l-a dezvăluit o vecină pensionară în vârstă de 85 de ani, care a văzut scena de la balcon și a trimis o scrisoare Cotidianului Cuvântu Liber, intitulată ,,Omul de lângă noi”, din care am să citez doar două pasaje: M-am hotărât să vă scriu despre cel care a văzut primul focul din apartament și a anunțat autoritățile, cel care a fost primul care a făcut ceva încercând cu disperare să intre în bloc, pentru a ajunge la ușa apartamentului, primul care a alertat vecinii de incendiul de la parter și cel care l-a reținut pe ucigaș până la sosirea poliției. De el nimeni nu a pomenit nimic. Chiar credeți că ucigașul a stat și a așteptat sosirea poliției?

M-au necăjit evenimentele întâmplate, dar recunosc că m-am simțit un pic mai în siguranță când am realizat că printre noi sunt și oameni care reacționează la ce se întâmplă în jurul lor, care nu trec nepăsători „că sunt în afara serviciului”.

Aceiași doamnă pensionară, din Cartierul Mihai Viteazul, cu spirit de sergent major mai scrie:  Eu cred, că atunci când descoperim în această lume plină de fărădelegi că sunt asemenea oameni lângă noi, suntem datori să le arătăm și noi puțină recunoștință. „Vă mulțumim domnule Matei Ioan Mugurel – comisar șef la Evidența Persoanelor de la Primăria Reghin (între timp am aflat de la vecini cine e), dar mai ales VECINUL NOSTRU – OMUL DE LÂNGĂ NOI. Vă mulțumim, că v-ați riscat viața, ucigașul putând avea arma crimei încă în mână și să vă lovească și pe dvs”.

Cu siguranță, acest om primordial care și-a riscat viața oprindu-l pe ucigaș să părăsească locul abominabibelor fapte v-a fi înaintat în grad la excepțional, pentru abnegația cu care a gestionat situația și pentru profesionalismul cu care l-a împiedicat pe Viorel Muntean să fugă și să mai comită alta crimă sau de ce nu să se sinucidă chiar el. Prin acest gest, poate unic în istoria Poliției Reghin, comisarul Matei Ioan Mugurel redă demnitatea polițiștilor și crește încrederea populației în această instituție.

Pe de altă parte, ce mă enervează este faptul că, un alt mare tabloid, CANCAN titra că este vorba despre ,,un inventator român foarte cunoscut. Numele lui este Viorel Muntean, iar printre inovaţiile sale tehnologice se numără îmbunătățirea aplicaţiilor pompelor ce funcţionează pe baza fenomenului hidraulic de „Lovitură de berbec”. Viorel Muntean nu era un inventator foarte cunoscut, era un singuratic care într-adevăr avea o inteligență matematico-logică mai rar întâlnită și care nu accepta să fie contrazis, pentru că era un om care își crease propriul său sistem filozofic de la care foarte rar abdica, dar nu era un inventator cunoscut știut de toată lumea. Eu am fost singurul ziarist care l-a convins să vorbească în presă despre invențiile sale și mă întreb, din 2015, de când am scris articolul ,,Viorel Muntean, inginerul care a demontat mitul pompei de apă fără consum de energie” pentru ziarul Glasul Văilor, până în anul 2018, unde au fost ziarele centrale să preia știrea sau materialul și să îl transforme în vedetă?. Impactul reportajului la aceea dată nu a ieșit din tiparele articolelor obișnuite  și nu a creat isterie în rândul opiniei publice, pentru că trata un subiect din domeniul științei și tehnicii, adică ceva prea serios și plictisitor pentru politica comercială a cotidianelor naționale sau a posturilor mari de televiziuni bazate pe știri macabre. Așa că nu putem vorbi de faptul că o apariție în presa locală l-a făcut celebru pe inginerul Viorel Muntean, ca inventator, din contră, el era cunoscut mai degrabă în Reghin, ca cel mai bun instructor auto cu cea mai mare rată de promovabilitate în rândul candidaților la școala de conducători auto sau ca omul care a refuzat să conducă un post de televiziune locală, pentru că i s-a cerut să devină membru de partid. Articolul scris de mine nu a ajuns în vizorul nici unui tabloid central sau unui cotidian mare care să se sinchisească să promoveze inovațiile în știință și tehnică ale inginerului, însă, după crima dublă a acestuia, toată presa centrală l-au făcut celebru inventator.  Ipocrizie, la nivel înalt. 

Nu contest faptul că Muntean Viorel, este vinovat pentru omor, tentativă la omor şi distrugere prin incendiere și nu am să pot niciodată să îi înțeleg gestul, agresivitatea și cruzimea. La autopsie s-a constatat că Cecilia Ungureanu a fost înjunghiată de 11 ori şi lovită în cap cu un corp dur. Am plâns cu lacrimi de neputință, fiindcă i-am cunoscut și pe Cecilia și pe Viorel în multe manifestări ale vieții și erau oameni cu un comportament ireproșabil. Aveau bune maniere, respect și dădeau dovadă de empatie și recunoștință. Am fost în casa lor de atâtea ori și m-am simțit extraordinar, țin minte, când i-am cunoscut am rămas până târziu la ei, pentru că mi-au făcut turul apartamentului cu mansardă și mi-au relatat povestea lor de dragoste, cu multă emoție, și oamenii ăștia chiar mi-au făcut impresia că se iubeau și se completau unul pe celălalt atât de frumos. Nu știu ce a distrus armonia acestei familii, după 27 de ani de conviețuire, dar sper ca ancheta procurorilor criminaliști să elucideze și să reconstituie filmul dublei crime, care a îngrozit Reghinul și întreaga țară.     

E incredibil, când mă gândesc că am întâlnit-o pe Cecilia cu mai puțin de o săptămână înainte de oribila crimă și am vorbit. Cu Viorel Muntean ultima oară m-am întâlnit la Festivalul Acustic Live Festival, unde venise împreună cu unul dintre artiștii pe care îi impresaria la preselecția festivalului și pleca dezamăgit că piesele nu au fost alese de juriu să intre în concurs. Am schimbat câteva vorbe pe holul Casei de Cultură și a plecat dezamăgit din sala de spectacole. A fost ultima dată când l-am văzut…

 

 viselenuautermenlimita.ro

 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *