VIORICA VEŢIAN LA 105 ANI A PARTICIPAT LA PARASTASUL DE UN AN AL NEPOATEI SALE !

0

     Viorica Veţian cea mai longevivă persoană din judeţul Mureş în vârstă de 105 ani şi 76 de zile a participat sâmbătă, 18 decembrie la parastasul de un an al nepoatei sale, Dr. Rodica Maria Fărcaş. Parastasul a avut loc la Biserica greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Reghin şi a fost oficiat de preotul Daniel Cristea. După slujba de la biserică fosta călugăriţă Viorica Veţian s-a recules împreună cu mai mulţi nepoţi şi strănepoţi din familia sa la Cimitirul „Sfânta Treime” din strada Nicolae Bălcescu unde îşi doarme somnul de veci regretata doctoriţă Rodica Maria Fărcaş (1941-2020) şi soţul acesteia Dumitru Fărcaş (1933-2008).   

     Reamintim cititorilor că centagenara Viorica Veţian s-a născut pe 3 octombrie 1916 în comuna Băla în familia învăţătorului Traian Veţian şi a Eugeniei Grama, sora protopopului greco-catolic Iuliu Grama din Chiherul de Jos. A absolvit gimnaziul la Reghin și, școala normală de învățători la Blaj, sub îndrumarea Sorei Maria Febronia – Leontina Mureşan, prima superioară generală a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului.

      După absolvirea şcolii de învăţători Viorica Veţian a decis să se călugărească la Blaj însă după venirea comuniştilor la putere şi scoaterea în afara legii a cultului greco-catolic, a rămas fără ocupaţie şi a început prigoana  autorităţilor  împotriva sa fiindcă nu a acceptat să renunţe la credinţa ei. Centagenara a fost de-a lungul vieţii călugăriţă, învăţătoaore, muncitoare zilieră, contabil, contabil şef şi revizor contabil. Călugăriţa Viorica Veţian a supraviețuit ambelor războaie mondiale, pandemiei de gripă spaniolă din 1918 și infecției cu coronavirus descoperită în anul 2019, a fost contemporană cu 13 şefi de stat pe care i-a avut România în ultimii 105 ani, a avut 8 domicilii, nu a fost căsătorită niciodată şi este pensionară de 44 de ani.  

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *