Visele Nu Au Termen Limita prezintă în curând : viața celui mai celebru primar din istoria Reghinului !
Site-ul viselenuautermenlimita.ro va prezenta în premieră pe data de 24 februarie docu-drama celui mai renumit primar din istoria Reghinului Ioan Popescu concurent la titlul de record mondial pentru un trofeu de cerb vânat în Munții Gurghiului.
Viața lui a fost un caleidoscop plin de mistere care au pendulat între o exacerbare a simțurilor sale practice puse în slujba administrației locale și edilitare-gospodărești ale orașului pe care l-a condus cu tact diplomatic și fără nici o sancțiune administrativă și o pasiune arzătoare pentru cinegetică presărată cu recorduri în materie de trofee de vânat care l-au propulsat în cele mai înalte cercuri ale societății vânătorești din România interbelică și în anturajul Casei Regale a României.
Datorită măiestriei sale, corectitudinii și temeiniciei de care a dat dovadă în toate manifestările vieții, Ioan Popescu a ajuns de-a lungul anilor să vâneze cot la cot cu trei generații de regi ai României începând de la Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, continuând cu Carol al II-lea, încheind cu regele Mihai I și cu invitații lor aristocraţi cu „sânge albastru“ din cele mai puternice dinastii regale europene ale vremii. Popularitatea sa din anii ‘30 a atins cote nemaiîntâlnite în relația unui primar de oraș și un monarh în perioada domniei regelui Carol al II-lea drept dovadă că Ioan Popescu a și devenit mentorul, viitorului rege Mihai, în materie de vânătoare încă de pe vremea când Parlamentul României l-a desemnat drept urmaș la tron, cu titlul de „Mare Voievod de Alba-Iulia”.
Chiar dacă a fost sublocotenent şi a luptat pe front, în Primul Război Mondial în armata ungară odată revenit acasă s-a implicat în politica naţională şi în pregătirea Marii Uniri. La 27 de ani a fost fost numit administratorul domeniului de vânătoare al Casei Regale de la Lăpuşna şi în revierul de vânătoare Sovata și la 28 de ani a fost ales primar al Reghinului pe care l-a condus timp de 16 ani cu o mână de fier. Încrederea de care s-a bucurat de-a lungul anilor din partea Casei Regale a României, este de notorietate, o confirmă fotografiile din epocă, stau mărturie mai multe documente din Arhivele Naționale, cărți de memorii și chiar de contraspionaj.
În urmă cu 80 de ani era promovat de regele Carol al II- lea la rangul de Insepector general de vânătoare „Regal” și gestiona toate terenurile regale cu vânat nobil din cuprinsul României. Nu mai este un secret demult că Ioan Popescu s-a ocupat de formarea viitorului rege Mihai ca vânător și care înainte să părăsească țara în calitate de rege i-a încredințat chiar și o procură semnată pentru a-l reprezenta în unele eventuale litigii, pe care fostul monarh ar fi putut sa le aibă cu statul român.
După 27 de ani în care a slujit Casa Regală a României cu abnegație <recunoștința> din partea comuniștilor veniți la putere în mod fraudulos, a fost arestarea și întemnițarea primarului într-o Colonie de muncă forțată. Ironia sorții aceeași securiști de trsită amintire după eliberare au încercat chiar să-l transforme într-un informator dar fără rezultatele scontate. Fostul primar al Reghinului a primit numele de cod „Hubertus”, dar a fost scos din evidență la scurt timp, pentru că nu s-a dovedit foarte cooperant cu autoritățiile comuniste.
Chiar dacă i-a fost confiscată averea, anchetat, umilit public și mutat cu domiciliu forțat prin mai multe case din Reghin, Ioan Popescu a avut o demnitate pe care o întâlnești doar la marile personaje istorice preferând să moară sărac și într-un anonimat sumbru decât să își trădeze regele și Casa Regală a României pe care a slujit-o timp de 27 de ani cu o loialitate exemplară.
Sursa foto:
Foto 1. Ioan Popescu, cu cerbul record împușcat în Gurghiu (Revista Carpații Nr. 2 1933 pg. 14);
Foto 2. Ioan Popescu 1935 în riviera Sovata cu un trofeu de cerb împușcat la Seaca Mică – Radu Mija, colecție particulară;
Colaj realizat de viselenuautermenlimita.ro;
VA URMA