ZAHARIE MAN O VIAŢĂ ÎN SLUJBA CULTURII ŞI UN MODEL DE ADMIRAŢIE PROFESIONALĂ ŞI UMANĂ !

0
KM_C558250520122888
Distinsul om de cultură, dascăl şi fost director al Casei de Cultură a Tineretului, Man Zaharie a împlinit la data de 11 aprilie 2025 o vârstă de aur pe care puţini oameni din Reghin au atins-o cu toate simţurile intacte şi controlând funcţionarea corectă a coordonării dintre creier şi membre prin intermediul sensibilităţii proprioceptive.
Jurnalistul Carl Sandburg spunea că „Timpul este moneda vieţii tale. Este singura monedă pe care o ai, şi numai tu poti hotărî cum să o cheltui. Fii atent ca nu cumva alti oameni sa o cheltuiasca în locul tău.”
Zaharie Man a împlinit 90 de ani bătuţi pe muchie şi este unul dintre oamenii care au ştiut cum să îşi chelltuiască timpul şi care nu şi-a irosit viaţa fără rost.
Domnul Zaharie Man, nu mai are nevoie de prezentare printre semenii săi, fiind o prezenţă constantă la manifestările cultural-artistice de pe Valea Gurghiului de la Hodac la Toaca, Reghin, Târgu-Mureş şi în atâtea alte oraşe din ţară.
Rar mi-a fost dat să întâlnesc un om în viaţa mea de scenograf care să îşi facă meseria cu atâta dragoste şi cu atât de mare seriozitate. Dacă a fost aplaudat 43 de ani pentru acţiunile şi iniţiativele sale cultural-artistice înseamnă că oamenii care l-au cunoscut şi i-au urmărit cariera au înțeles ce a vrut să spună în toate înstituţiile pe care le-a condus de-a lungul timpului.
Nu am să vorbesc în acest articol despre ce atribuţii a exercitat în multiplele funcţii ale domnului Zaharie Man doar am să le enumăr pentru a înţelege cititorii cât de solicitat a fost acest om de-a lungul anilor. A fost profesor suplinitor, instructor sportiv în cadrul Asociaţiei „Bradul”, preşedinte al Comisiei permanente de învățământ, cultură, sport și sănătate din cadrul Sfatului Popular Comunal Toaca, director de Cămin Cultural şi deputat comunal în Toaca, (azi sat aparţinător din punct de vedere adminstrativ de comuna Hodac). Vreau să mai scot în evidenţă faptul că la data de 25 iunie 1977, la inițiativa profesorului Zaharie Man, s-a inaugurat, în clădirea de pe strada Republicii, Clubul Tineretului, instituție subordonată Gospodăririi Comitetului Central UTC. În perioada 1977-1983, la Casa de Cultură a Tineretului, se organizau seri de dans cu Formația vocal instrumentală Trans, Orizont și frații ingineri Mateescu. Din 1983 s-a deschis oficial și discoteca Club T care a funcționat până la jumătatea anilor 90.
Într-un timp relativ scurt, instituția sub conducerea acestui om a devenit un model de urmat pentru sistemul cultural artistic. Încă din prima perioadă, după inaugurare, instituția sa înconjurat cu foarte mulți colaboratori din rândul intelectualilor din oraș, profesori, ingineri, învățători, juriști, economiști, medici, artiști amatori de muzică populară, ușoară și corală, pictori și sculptori, care au condus cu pricepere și sârguință toate activitățile organizate în acest lăcaș de cultură: cercurile artistice, cursurile organizate pentru admitere în învățământul superior, în pregătirea tinerilor pentru angajare în muncă, și promovarea talentelor în viața cultural-artistică.
Pe vremea aceea Clubul Tineretului funcţiona pe autofinanţare şi era subordonat Gospodăririi Comitetului Central UTC şi sub conducerea lui Zaharie Man, producea lunar sume între 10.000 şi 25.000 de lei din închirierile sălilor pentru diferite cursuri din bilete la discotecă, pentru spectacole de teatru şi concerte, etc.
Zaharie Man s-a pensionat în anul 2004 dar a rămas la fel şi în 2025, la fel de jovial şi de protocolar, atent şi decent. Acest om minunat a învăţat să îşi iubească viaţa şi a ajuns să vadă frumuseţea în toate lucrurile posibile. A ajuns vârstă la care vede multe dar spune puţine, a ajuns la vârsta la care nu îl mai deranjează bârfa şi părerile contradictorii.
Domnul Man are vârsta la care el pune preţ pe liniştea minţii şi a inimii sale mari care a bătut pentru cultura Reghinului mai bine de 43 de ani aducând în „Oraşul Viorilor” prin tinerii pe care i-a format, zeci de diplome, cupe şi medalii de la numeroase festivaluri şi concursuri naţionale din ţară de folclor şi muzică uşoară.
În domeniul graficii Zaharie Mana a organizat expoziții personale la Palatul Culturii din Târgu-Mureș și la Casa Tineretului din Reghin. A scris articole de specialitate, în presa locală și județeană şi în presa centrală a avut publicate o serie de fotografii artistice.
Domnul Zaharie Man a trecut proba timpului care spune că cea mai înaltă măsură a valorii o dai de fapt în timpul confruntărilor la care te supune viața.
Chiar dacă nu a câştigat toate maratoanele încercărilor nedrepte ale vieţii, cursele cu obstacole ale destinului toate sprinturile după linişte şi săriturile în înălţimea fericirii, Zaharie Man rămâne un om de cultură uriaş, un om împăcat cu conştinţa şi recunoscător lui Dumnezeu fiindcă este astăzi încă aici după ce rând pe rând colegii săi de generaţie aproape toţi au tras cortina acestei lumi.
Zaharie Man, a rămas văduv în anul 2015 după ce și-a pierdut soția în 6 decembrie după o lungă suferință. Floarea Man, născută Holircă avea 70 de ani, 48 de ani de căsătorie, a fost mamă și bunică, a fost un suflet ales, o minte luminată și o prietenă devotată a celor care au contribuit prin activitatea lor la propășirea tradițiilor populare și spirituale ale țării.
Discreția sa proverbială, inteligența sa spumoasă, eleganța sa, cultura sa l-au făcut pe Zaharie Man să fie unul dintre oamenii de cultură de vârf ai Reghinului şi ai judeţului Mureş ani la rând.
Zaharie Man a fost binecuvântat de Divinitate cu multe daruri de-a lungul timpului şi cel mai probabil pentru că le-a folosit în slujba binelui public fără să fie egoist fără să fie cinic a ajuns la o maturitatate deplină bine meritată.
Vă salut cu respect maestre şi vă îmbrăţişez cu drag !
Zaharie Man alături de fiica sa Adriana Man la aniversarea de 90 de ani
Matei R. Mihai

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *