„ZEUL DREPTĂŢII” ÎŞI DOARME SOMNUL DE VECI LA REGHIN !
Colonelul pensionar Octavian Chebuţ este omul care a descoperit mormântul celebrului avocat Augustin Cheţianu (1860-1921), originar din satul Ercea, comuna Băla, fost preşedinte al Consiliului Naţional Român din comitatul Mureş-Turda, cu sediul la Reghin. A fost unul din cei mai importanţi militanţi pentru înfăptuirea unităţii naţionale şi pentru Marea Unire din acest „miez de ţară” care a deţinut o perioadă şi funcţia de preşedinte al Baroului Mureş.
Datorită domnului Chebuţ un mare patriot român cu puternice sentimente naţionale am putut şi eu în anul centenarului Marii Uniri să mă reculeg la mormântul acestei personalităţi care a fost un model de admiraţie profesională de care se naşte poate unul la 100 de ani.
A fost unic şi irepetabil. De ce spun asta ? pentru că se spune că avocatul nu s-a căsătorit niciodată, ca să poată sta în faţa adevărului, neabătut de la dreptate.
Legenda spune că a refuzat să se însoare, de groază ca nu cumva eterna Evă să-l amăgească spre cheltuieli mari, câştigate prin procese ilegale.
Dr.-ul Eugen Nicoară care l-a cunoscut, scria într-un caiet de memorii că avocatul spunea despre el însuşi că este un om al dreptăţii şi al adevărului, iar dreptatea nu poate fi decât de partea sa. „Din acest motiv nu primea să apere orice cauză, ci în prealabil el făcea cercetări temeinice ca să stabilească unde este dreptatea. Nu primea nicio cauză dubioasă, ci spunea părţilor interesate în procese că nu poate apăra cauza lor fiindcă adevărul este altul şi dreptatea NU este de partea lor. Iar dânsul a jurat că nu va sluji numai adevărul şi dreptatea.
Avocatul Augustin Cheţianu a fost fiu de preot şi a primit o educaţie religioasă foarte sănătoasă motiv pentru care după ce a ajuns avocat de dragul nimănui nu a făcut dintr-o nedreptate, o dreptate şi nici dintr-o cauză dreaptă un neadevăr.
Asta era filosofia vieţii sale şi niciodată nu a fost prins cu „garda jos” pentru că la Augustin Cheţianu nu existau în vocabular cuvintele „înţelegere rezonabilă.
Când afli astfel de amănunte despre o personalitate care îşi doarme somnul de veci într-un mormânt dintr-un cimitir de la tine din oraş nu ai cum să nu mergi până acolo să te reculegi încercând să-i păstrezi vie amintirea unui astfel de om.
Cum să nu te înclini în faţa unui astfel de mormânt şi să te minunezi ce oameni au trăit cândva aici la noi.
Cum să nu te opreşti să rosteşti o rugăciune şi să aprinzi o lumânare pentru un suflet atât de nobil de o frumuseţe nebănuită care a plecat la ţărmul veşniciei în urmă cu mai bine de un secol şi care încă ne uimeşte prin vocaţia demnităţii profesionale de care a dat dovadă.
Viaţa avocatului Augustin Cheţianu ar trebui să se predea în manualele de specialitate la Facultatea de Drept pentru a sădi în generațiile de absolvenți, de azi şi de mâine o fărâmă din spiritul justiţiar în forma lui cea mai pură de care a fost călăuzit, cândva Augustin Cheţianu.
Augustin Cheţianu a promovat şi a apărat drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale oamenilor nedreptăţiţi în cel mai onorabil mod posibil în condiţile legii motiv pentru care nu înţelegem de ce ? nici măcar acum, după mai bine de 100 de ani de când s-a stins din viaţă nici măcar o stradă o din Reghin nu-i poartă azi numele ?