Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 în România este marcată în fiecare an în data de 9 martie !

0

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost stabilită de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011. Mă închin în fața luptei și jertfei lor pentru credință, libertate și adevăr! Reghinul chiar dacă este un municipiu mic pe harta României a avut peste 100 deţinuţi politici a căror sacrificii nu trebuie uitate niciodată. 

În această zi sunt oficiate în majoritatea eparhiilor slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, ofiţeri, intelectuali creștini și mii de preoți greco-catolici, preoţi ortodocși, predicatori creştini luterani, preoţi catolici care au fost anchetați și arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, câțiva chiar deportați în Siberia pentru acuzații total nefondate, dar socotiți periculoși pentru noul regim politic de stat.

Credința lor puternică și curajul de a-L mărturisi pe Hristos prin suferință au exprimat rezistența activă sau jertfelnică a Bisericii, alături de rezistența ei liturgică prin propovăduirea credinței și săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor. A fost o luptă cu ateismul militant și agresiv dusă dincolo de unele discursuri convenționale și compromisuri oficiale de coexistență pașnică. Astăzi m-am rugat pentru sufletele lor să fie în lumina veşniciei şi să ne ierte că nu am învăţat suficient de mult din jertfa lor noi ca popor şi încă ne duşmănim noi românii între noi. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *