ADIO, DRAGĂ DOAMNĂ SUSANA DIAMANTSTEIN !

0
Cu regret și adâncă tristețe am aflat de trecerea în eternitate a doamnei Susana Diamanstein din Târgu-Mureş cea mai vârstnică supravieţuitoare a Holocaustului din România, o femeie excepţională, un suflet nobil, un om extraordinar.
Am vrut să o cunosc imediat ce am aflat că această supravieţuitoare a Holocaustului a fost deportată pe 4 iunie 1944 din Ghetoul Reghin în Lagărul de concentrare şi exterminare de la Auschwitz din Polonia ocupată de Germania nazistă.
Mi-a povestit cu lux de amănunte pulsul vieţii din Reghin înainte şi după ce a treceut odată cu Ardealul de Nord, in administratia maghiara prin odiosul Dictat de la Viena din 30 august 1940.
Mi-a relatat calvarul prin care a trecut în cele patru lagăre naziste în timpul deportării şi am avut ocazia să văd cu ochii mei cum Dumnezeu a încununat toată suferinţa din perioada Holocaustului a regretatei doamnei Susana Diamanstein, cu multe zile pe acest pământ şi o viaţă până la adânci bătrâneţi cu zile senine alături de familia ei.
Îmi amintesc cu duioşie că la prima întâlnire cu doamna Diamantstein, petrecută în toamna anului 2017 am plecat fericit că am putut să ating mâna unei persoane care a trăit în Reghin, dintr-o lume, azi complet dispărută.
„Doamna de Diamant” a judeţului Mureş s-a stins din viaţă la vârsta de aproape 102 ani şi a avut un bilanț al vieții impresionant: 80 de ani de când a fost eliberată din lagărele naziste, (unde a reuşit să salveze viaţa unei fete de 16 ani din Reghin), 38 de ani munciți pe cartea de muncă ca funcționară, 48 de ani pensionară și 38 de ani de văduvie. A fost mama a 2 copii, bunică cu 3 nepoţi şi străbunică cu 4 strănepoţi.
Mi-am dorit din suflet ca acestă femeie minunată şi atât de greu încercată de soartă să ajungă să împlinească 102 ani de viaţă să vadă tipărită cartea „Istoria Evreilor din Reghin” ştiind de la fiul dânsei că în timp ce redactez acest text aceasta este foarte bolnavă. Din nefericire distinsa “doamnă de diamant” a comunităţii evreieşti din judeţul Mureş s-a stins din viaţă la data de 28 martie 2024 în apartamentul ei din Tîrgu-Mureş cu 2 luni şi 20 de zile înainte să împlinească 102 ani.
Dumnezeu să o odihnească în pace şi să îi scrie numele în „Cartea Vieţii” !
Matei R. Mihai

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *