Vă mai amintiți de Mihály Márton ? Cel mai longeviv om din istoria judeţului Mureş care a putut dovedi cu acte oficiale că a trăit aproape 108 ani !

2
Viaţa e darul lui Dumnezeu pentru noi, modul în care o trăim este darul pe care noi îl facem lui Dumnezeu. Vârsta înaintată nu semnifică întotdeauna bătrâneţea un om de 100 de ani poate avea spiritul mai tânăr decât unul de 30 de ani.
Vă mai amintiți de Mihály Márton ? A fost primul om din județul Mures care a sfidat medicina prin modul atipic prin care a ajuns să trăiască aproape 108 ani, mai exact 107 ani şi 285 de zile.  De mai bine de 12 ani a trecut la ţărmul veşniciei cel mai longeviv bărbat al județului Mureș care a putut dovedi cu acte oficiale data, anul şi locul naşterii sale. Ceilalţi supercentenari din judeţul Mureş despre care se vehiculează că au atins vârste cuprinse între 108 şi 118 ani, sunt cuprinşi în studiul „PE URMELE CELOR MAI LONGEVIVI OAMENI DIN TRANSILVANIA” a jurnalistului Matei R. Mihai (în curs de apariţie) însă vârstele lor nu au putut fi dovedite cu înscrisuri oficiale şi persoanele nu au fost identificate în registrele de stare civilă din comunele în care se presupunea că au trăit.   
Mihály Márton, alintat Unchiul Jóska, născut la 28 februarie 1903 pe Valea Gurghiului în localitatea Glăjărie, semăna izbitor cu scriitorul Tudor Arghezi la bătrâneţe şi se mândrea că în tinereţe l-a cunoscut pe Regele Ferdinand I, după ultima partidă de vânătoare de urşi a monarhului din Munţii Gurghiului. În urma unui accident petrecut la 19 martie 1965,  Mihály a ajuns orb dar asta nu l-a împiedicat să îşi trăiască viaţa în continuare şi să fumeze pipă cât era ziua de lungă. A învăţat singur să redescopere toate lucrurile care până atunci i se păreau foarte cunoscute şi prietenoase…dar care dintr-o dată au devenit pentru el ostile şi străine. A învăţat singur să îşi utilizeze celelalte simţuri pentru a se adapta în societate, a învăţat să se deplaseze în cifre, adică să îşi numere paşii până la baie, când cobora pe scări şi aşa mai departe. 
Chiar dacă Márton, nu a scris romane ca Arghezi care a rămas în conştinţa vremii ca un mare prozator în schimb super-centenarul din Gurghiu a fost un înţelept anonim care a purtat în inimă un secol de amintiri care le-a dus cu el într-o lume mai bună. Au rămas posterităţii vorbele sale de duh „Csak az Isten tudja, hogy medig élünk!” şi secretul legat de modul în care a trăit aproape 108 ani. Mâncarea preferată a lui Mihály a fost sarmalele în foi de varză iar băutura care a îndrăgit-o cel mai tare a fost vinul roşu dulce.
Cel mai longeviv bărbat confirmat oficial din istoria judeţului Mureş, rămâne Mihály Márton care a închis ochii la primele ore ale dimineții de 10 decembrie, 2010 fiind îngropat trei zile mai târziu în cimitirul catolic din Gurghiu de urmașii săi cu celebra sa pipă umplută cu tutun din care a fumat aproape 65 de ani fără întrerupere. La data morţii sale la 107 ani şi 285 de zile, Mihály Márton, era cel mai bătrân om în viață cunoscut din România. După moartea sa, Nicolae Dumitrescu din Bucureşti, atunci în vârstă de 106 ani, a devenit cel mai în vârstă bărbat în viaţă cunoscut în România titlu pe care l-a deţinut până la 12 septembrie 2011 când s-a stins din viaţă la vârsta de 107 ani și 195 zile. 
A consemnat Matei Robert Mihai 
 

About Author

2 thoughts on “Vă mai amintiți de Mihály Márton ? Cel mai longeviv om din istoria judeţului Mureş care a putut dovedi cu acte oficiale că a trăit aproape 108 ani !

  1. Super articolul! Felicitări domnului jurnalist Matei Robert pentru spiritul lui mereu treaz care consemnează și adnotează evenimente care se alipesc în morabile filele de istorie. Observator fin și galant al lumii, domnul Matei este deja un nume de marcă înregistrată pentru jurnalismul mureșean, un dibace împletitor al timpurilor și un izvor de scrieri alese. Mult succes în activitate, sănătate și satisfacții! ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *