Cu prilejul Zilei Naționale a României vă prezentăm povestea Lucreţiei Violeta Cătană „Doamna de Tezaur” folcloric a Reghinului !
Pe 1 Decmebrie 2021 site-ul „viselenuautermenlimita.ro” vă prezintă în exclusivitate povestea unui meşter popular inedit, Lucreţia Violeta Cătană care prin costumele populare pe care le creează ne aminteşte că suntem un popor ce îşi poartă istoria milenară în veşminte, în simboluri meșteșugit alese, fiecare având un înțeles, un mesaj și o poveste anume. Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări: geneza istorică şi etapele principale de evoluţie, formele contemporane şi aria de răspândire, originalitatea sa în raport cu portul altor popoare, contribuţia lui în procesul de geneză al unui popor.
Pe creatoarea de costume populare cusute cu mărgele, brodate manual, care cunoaşte simbolistica şi tainele acestor porturi am descoperit-o la Reghin în judeţul Mureş în atelierul personal. I-am admirat măiestria şi fineţea cu care confecţionează şi recondiţionează porturi populare vechi, standardele la care lucrează şi obiectivitatea cu care îşi apreciază abilităţile.
Dincolo de rolul de soţie, mamă şi bunică creatoarea de costume populare şi-a mai ales o misiune nobilă pe acest pământ, acela de a păstra şi a transmite mai departe tainele costumului popular şi tradiţiile populare româneşti, de a promova mândria de a fi român, hărnicia şi bunătatea românilor, folclorul şi tot ce ţine de el.
De Ziua Naţională a României vă prezentăm o „doamnă de tezaur” care de ani de zile trudeşte să realizeze obiecte vestimentare din vremea bunicilor păstrând modul tradiţional pentru a pune în valoare frumuseţea portului popular românesc despre care este convinsă că va dăinui în timp.
O parte din creaţiile reghinencei care a ridicat meşteşugul popular la nivel de artă au fost prezentate în paginile albumului „100 de ani de tradiţii româneşti” realizat de Primăria municipiului Reghin pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri şi a Anului European al Patrimoniului Cultural, restul vi le prezentăm noi.