În fiecare săptămână, în perioada 12 august 2020 – 12 august 2021, la rubrica „Concurs“, vom prezenta câte o fotografie din copilăria sau adolescenţa unei personalităţi din istoria şi prezentul Reghinului. Vă provocăm să recunoaşteţi personajul, trimiţând răspunsurile dumneavoastră la adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com, cu menţiunea : Pentru concursul «Recunoaşteţi personajul?». Termenul-limită de trimitere a răspunsurilor: prin e-mail este în decurs de 10 zile de la postarea fiecărei fotografii din concurs. Răspunsurile trebuie să fie însoţite de adresă şi de numărul dumneavoastră de telefon. La finalul concursului, participantul cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi câştigătorul unui premiu surpriză. În cazul în care vor exista mai mulţi participanţi care vor da răspunsuri corecte şi vor ajunge la egalitate de puncte, câştigătorul va fi ales prin tragere la sorţi.

Protagonistul acestui episod a fost distins cu titulatura „Fibula de la Suseni”, cea mai înaltã distincţie acordatã în judeţul Mureş. Ea a fost instituitã de Prefectura Mureş în anul 2001, şi a fost acordată, până în prezent, mai multor personalitãţi ale judeţului, din domeniul ştiinţei, culturii şi sportului, oameni cu merite concrete în consolidarea identitãţii comunitare. În adolescenţă, protagonistul acestui episod a fost solist vocal la un ansamblu artistic renumit din Transilvania. Nu a ajuns solist profesionist fiindcă a răguşit, după ce a călătorit o noapte întreagă cu un tren neîncălzit, pe ruta Teiuş-Târgu-Mureş pentru a ajunge dimineaţa să de-a admitere la Conservator. A fost respins la proba de canto, şi astfel la sfatul bunicului şi-a ales o altă profesie nobilă, în care a avut în subordine aproape 170 de angajaţi. După o carieră de 40 de ani a ajuns unul dintre cei mai respectaţi oameni din Reghin,  atât de cetăţenii de naţionalitate  română,  cât şi de cei de etnie maghiară, saşi sau rromi. S-a căsătorit la Sibiu de Ziua Naţională a României, care pe vremea aceea se serba pe data de 23 august, în amintirea anului 1944, când România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva Germaniei hitleriste.

Personajul din fotografie a lăsat „moştenire” Reghinului o carte de referinţă, la care a muncit timp de 3 ani. Pentru modul exemplar în care acesta a reprezentat comunitatea reghineană pe plan național și internațional de-a lungul anilor, a fost distins şi cu titlul de  „Cetăţean de Onoare” al Reghinului.

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *