SERIAL CU PERSONALITĂŢILE REMARCABILE CĂRORA LE-A FOST CONFERITĂ DISTINCŢIA „FIBULA DE LA SUSENI”

0

„Fibula de la Suseni” este simbolul judeţului Mureş, reprezintă replica unei comori unice în lume, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului şi cea mai înaltă distincţie a judeţului care se decernează în fiecare an de Ziua Naţională a României de Prefectura Judeţului Mureş.

Site-ul „viselenuautermenlimita.ro” vă prezintă în cursul acestui an un serial cu personalităţile remarcabile care au fost premiate cu această distincţie de-a lungul anilor.

Muzeul Judeţean Mureş deţine, din anul 1924, celebra agrafă din bronz, unică în lume denumită „Fibula de la Suseni”. Artefactul a fost numit fibulă de tip passementerie varianta Suseni, neputând-o clasifica în niciunul dintre cele trei tipuri de passementerie existente până în acel moment. Fibula de la Suseni de tip passementerie, adică cu spirale, cu scut şi cu pandantive, a fost descoperită din întâmplare în 1924 pe raza comunei Suseni, de muncitorii Fabricii de Cărămizi cu Aburi Suseni S.A., îngropată într-un vas ceramic, alături de alte obiecte din bronz, în majoritate fragmente.

Primul episod îl va avea protagonist pe preotul Teodor Beldean, fost protopop al Protopopiatului Ortodox Reghin, actualmente pensionar sub a cărui conducere şi administrare s-au edificat 35 de biserici noi și patru așezăminte sociale de care beneficiază şi azi zeci de tineri și vârstnici.

În imagine preotul Teodor Beldean jr. (actualmente pensionar) alături de tatăl său, Teodor Beldean senior în vârstă de aproape 93 de ani la o şuetă în grădina reşedinţei din Reghin

Reportajul va fi publicat pe site-ul „viselenuautermenlimita.ro”, marţi 18 ianuarie 2022.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *