„Vedete și personalități din România care au călătorit prin timp ori sosii ale unor personalități din trecut?”

0

Începând cu această săptămâna, site-ul ,,viselenuautermenlimita,, va inaugura o nouă rubrică inedită intitulată „Vedete și personalități din România care au călătorit prin timp ori sosii ale unor personalități din trecut?”.
În fiecare săptămână vom posta două persoane care au trăit în epoci diferite și care totuși par a fi una și aceeași persoană.


      Site-ul a alcătuit un top cu 50 de personalități politice și artistice din România, care s-ar părea că au călătorit în timp, în alte vieți, sau au avut clone în decursul istoriei în România și alte țări ale lumii. Nu am găsit încă o explicație logică în aceste cazuri, dar cert este că așa zisa călătorie în timp sau cea în lumi paralele sunt subiecte din ce în ce mai dezbătute de oamenii de știință, mai ales după ce au apărut o serie de oameni care susțin ca prin diferite metode au reușit să părăsească timpul actual și au călătorit în inimaginabilul viitor.

          Lista rubricii „Vedete și personalități din România care au călătorit prin timp sau sosii ale unor personalități din trecut?” este compusă din politicieni, actori, cântăreți, avocați, sportivi, doctori, sculptori, poeți, generali, hair-styliști și academicieni. Fiecare episod va fi însoțit și de fotografii sugestive cu vedete de azi, care au sosii într-o sumedenie de personalități din trecut, care vor ridica multe semne de întrebare!

GEORGE BARITIU versus ALEXANDRU SURDU
                   GEORGE BARIȚ  versus ALEXANDRU SURDU (Sursa foto www.acad.rom.ro)

EPISODUL 1.   GHEORGHE BARIȚ versus ALEXANDRU SURDU


George Bariț, uneori scris Gheorghe Barițiu, (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania. A fost membru fondator al Societății Literare Române (1866), precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit președinte al Academiei Române.
Alexandru Surdu (n. 24 februarie 1938, Brașov – d. 11 decembrie 2020) este un filosof român, profesor de filosofie, membru titular (din 1993) al Academiei Române.

Au trăit la o distanță de 45 de ani, dar portretele lor comparate demonstrează o sumedenie de asemănări fizice incontestabile, începând de la faptul că aveau aceeași structura a corpului, fețe simetrice și expresivitatea ochilor identică. Amândoi se îmbrăcau în pas cu moda timpului și purtau papion. Iar colac peste pupăză, chiar și actele de stare civilă dezvăluie coincidențe stranii legate de data morții și nașterii lui Gheorghe Barițiu care împreunate formează cifra zilei de naștere a lui Alexandru Surdu. Atât Gheorghe Bariţiu cât şi academicianul Alexandru Surdu au fost doi mari patrioţi, profund atașaţi de spiritul românesc, de sentimentul românesc al ființei, de valorile noastre identitare, de limba, cultura și civilizația românească, ale căror valori le-au promovat în întreaga lor activitate şi operă și care au adus contribuții fundamentale în filosofia și cultura românească.


Primul a decedat în 1893 și al doilea s-a născut în 1938, în secole diferite, dar într-un an calendaristic format din aceleași cifre inversate. Coincidență sau nu Barițiu a devenit președintele Academiei Române în 1893, Surdu a devenit membru titular al Academiei Române din anul 1993, exact la 100 de ani distanță.
Atât Gheorghe Barițiu, cât și Alexandru Surdu au fost oameni de litere, exponenți ai inteligenței cuvântului, excelenți oratori care au nutrit o mare sete de instruire și afirmare literară și culturală. Amândoi au atras ca niște magneți pe cei care au intrat în contact cu ei datorită șarmului degajat și felului lor de a fi. Amândoi au „strălucit” în special în viaţa publică și-au stabilit obiective înalte pe care le-au urmărit cu tenacitate toată viaţa, indiferent de câte piedici le-au apărut în cale.

George, deși a fost pregătit pentru cariera ecleziastică, s-a decis pentru cariera didactică, începând prin a preda din 1837, în cadrul „Școlii naționale a Capelei românești din Cetatea Brașovului” unde la inițiativa acestuia se înființează clasa pregătitoare pentru comerț. Coincindență sau nu la 101 ani în același oraș se năștea viitorul academician Alexandru Surdu.

În anul 1850, la inițiativa omului politic și istoric George Barițiu, a protopopului Ioan Popazu, a cărturarului Iosif Barac, cât și a locuitorilor români din orașul Brașov, au început cursurile Gimnaziului Mic Român de Religie Ortodoxă Orientală, în Casa Băcanului. Inițiativa a mai fost sprijinită material de către Biserica Sf. Nicolae și Biserica Sf. Adormire din Cetate. Școala aceasta avea să devină Colegiul Național „Andrei Șaguna” din municipiul Brașov de azi. Întâmplător sau nu Alexandru Surdu a fost elev al aceluiași liceu în perioada 1952-1955.

Amândoi au prins în timpul vieții câte o revoluție, Barițiu cea de la 1848, în timp ce Surdu revoluția din 1989.
George Barițiu a fost secretar și președinte al ASTREI, în timp ce și Alexandru Surdu a fost Președinte al Departamentului Central Brașov al Asociațiunii Transilvane ASTRA și director al publicației ”Revista Asociațiunii Transilvane ASTRA” din Brașov. Viitorul istoric și publicist Barițiu a absolvit o facultate de teologie, în timp ce academicianul Surdu a fost numit în 1993 președinte al Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române. Barițiu a fost decorat cu medalia ,,Bene Merenti”, în 1876, în comparație cu academicianul Surdu, care fost distins în 2004 cu medalia Ordinul Național Serviciul Credincios, în grad de cavaler, ambele distincții au la bază o cruce și au fost create inițial în perioada domniei Regelui Carol I.

Centrul de logică unde Alexandru Surdu era cercetător a fost desfiinţat în urma revoluţiei culturale din România comunistă. În ciuda protestelor şi memoriilor, actualul academician, care nu era membru de partid, a fost trimis de la munca de cercetare la Biblioteca Universitară ca simplu bibliotecar. George Barițiu nu a fost bibliotecar în schimb în 1862 ălături de Gavril Munteanu, Ioan Antonelli și Timotei Cipariu a făcut parte, din comisia pentru achiziţionarea de publicaţii pentru Biblioteca ASTRA din Sibiu. După o analiză a situaţiei bibliotecii din urmă cu 155 de ani, George Barițiu și echipa au orientat suma prevăzută pentru achiziţia de carte (100 florini) din producţia literară românească iar din 1992 Biblioteca Județeană Brașov îi poartă numele.

Mihai Eminescu a scris despre George Barițiu în 1876, iar Alexandru Surdu a scris ,,Enciclopedismul filosofic la Mihai Eminescu” în ziarul Lumina, din 17 iunie 2009.
Cartea ,,Viața și Ideile lui G. Barițiu- Studiu și Antologie” și ,,Actualitatea, Relației – Gândire, Limbaj”, semnată de academicianul A. Surdu, se vând pe internet la același preț, 35 de lei bucata.
George Barițiu a trăit 80 de ani și Alexandru Surdu s-a stins la 82 de ani !

În schimb, există și diferență între cei doi, cu tentă comică, George Barițiu deși s-a stins din viață în urmă cu 124 de ani are mai multe conturi pe facebook în 2020, pe numele său în timp ce Alexandru Surdu, s-a stins din viaţă anul acesta nu a avut cont de Facebook pe Internet pe rețeaua de socializare, creată de către Mark Zuckerberg.


Va urma…


Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către ROBERT MATEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.


 

viselenuautermenlimita.ro 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *