22.978 de mureșeni cu acte de identitate expirate!

0

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor aduce la cunoştinţa cetăţenilor printr-un comunicat de presă faptul că la nivelul judeţului Mureş sunt în evidenţe 22.978 persoane care deţin acte de identitate expirate, din care:

– 3.696 persoane cărora le-a expirat actul de identitate în anul curent;
– 13.753 persoane cărora le-a expirat actul de identitate în anii anteriori.
Din cele 22.978 persoane, 5.529 sunt tineri care nu au solicitat eliberarea primului act de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani.

Conform prevederilor art.19 din O.U.G. nr. 97/2005 privind domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, actul de identitate se preschimbă la expirarea termenului de valabilitate.
Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile.
De asemenea, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, tinerii au obligaţia să solicite eliberarea primului act de identitate, însoţiţi de unul din părinţi sau reprezentantul legal.

Nerespectarea prevederilor legale de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 40 şi 80 lei.
,,Pe această cale, facem un apel la persoanele aflate în una din situaţiile prezentate, să se prezinte de îndată la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor care arondează localitatea de domiciliu, în vederea obţinerii unui act de identitate valabil” a precizat Codruța Sava, directorul executiv al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor.


viselenuautermenlimita.ro 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *