Cine a fost reghineanul care a compus muzică pentru materialul de propagandă Wehrmacht ?

0
WRR - Saszregen

Wagner-Regeny Rudolf (1903 – 1969) este considerat un mare compozitor și prezentat ca o personalitate a Reghinului pe pagina de Wikipedia a Municipiului Reghin și în mai multe cărți despre istoria locală sau de profiluri reghinene, însă, în cartea sa de vizită se regăsește şi un pasaj întunecat, rezultat din colaborarea sa cu armata germană în timpul celui de Al Doilea Război Mondial când a realizat înregistrări muzicale ale materialului de propagandă Wehrmacht a forțelor armate ale Germaniei Naziste, creat și condus de Joseph Goebbels, primul și singurul ministru al propagandei al celui de-al Treilea Reich. 


Legea serviciului militar obligatoriu din 1935 introducea și numele de Wehrmacht ca nume al forțelor armate germane. Din această perspectivă, ziua de 16 martie 1935 poate fi considerată ca ziua de „naștere” a forțelor armate ale Germaniei Naziste. În același timp, această lege împreună cu „bâta” wehrmacht pot fi privite ca realizări concrete ale nazismului pe calea militaristă, revanșardă și suprematistă pe care Hitler o anunțase public cu sfruntare încă din 1923, deși imensa majoritate a celor de atunci l-au luat în derâdere, l-au disprețuit sau ignorat. Jurământul personal de credință față de Hitler, o „invenție” personală a acestuia, este cheia de boltă a supunerii necondiționate a wehrmachtului, dar și a poporului german în ansamblu, față de führer, începutul tuturor catastrofelor ce au urmat.

Conform unei statistici recente în al doilea război mondial, 13 milioane de femei au fost implicate activ în Partidul Nazist și e clar că nu toate au fost doar spectatori nevinovați la crimele regimului și 18 milioane de bărbați – mai bine de 40% din populația masculină a Reichului – au servit în Wehrmacht și în Waffen-SS. Unul dintre a ceștia a fost și Wagner Regeny Rudolf care intrat în armata germană în data de 5 februarie 1943 în timpul celui de-al doilea război mondial.

 

După diferite staționări din Berlin, reghineanul a fost repartizat la Garda de foc, ceea ce însemna că putea locui acasă. În 22 noiembrie 1943, apartamentul său a fost bombardat și toate lucrările de pictură și sculptură a soției lui, Léli Duperrex, au fost distruse. Între timp, partenera de viață a compozitorului, care suferea de cancer, a fost nevoită să locuiască într-un han, unde Wagner a i-a organizat ședințele de chimioterapie.

După câteva luni fără adăpost, a fost trimis în Germania de Nord la Mecklenburg, unde a făcut înregistrări muzicale ale materialului de propagandă Wehrmacht a forțelor armate ale Germaniei. Nu mai este demult un secret că reghineanul Wagner-Régeny a fost membru al consiliului de film sonor între anii 1925-1926. Germanilor li se amintea și reamintea continuu în filmele de propagandă de bătălia extraordinară a partidului nazist (național-socialist) și a Germaniei înșiși împotriva inamicilor (reali sau pretinși) externi și interni, mai ales evrei.


Nu știm dacă a Wagner Régeny a realizat acele înregistrări muzicale din oportunism calculat ori din fanatism politic, în condițiile în care propria sa soție avea ascendență evreiască și hughenotă, ( adepții din Franța ai curentului religios protestant din secolul al XVI-lea și al XVII-lea) dar bănuim că aceastã colaborare cu propaganda Wehrmachtului după capitularea Germaniei naziste nu l-a făcut mândru de serviciile sale aduse celui mai dur regim din istorie. 


Wagner a urmat școala primară și gimnaziul la Reghin, liceul la Sighișoara iar apoi a frecventat cursurile Conservatorului din Leipzig și ale Academiei de Muzică din Berlin. În anul 1947, a fost numit director al Conservatorului din Rostok, iar din 1949 a fost profesor de compoziție la Conservatorul din Berlin însă a lucrat totodată și ca profesor la Academia de Arte.
Dincolo de colaborarea cu naziștii strict profesional nu i se pot contesta meritele de compozitor, dirijor, pianist și profesor universitar pentru muzica de cameră pe care a compus-o, lieduri, cantate și opere. Totodată Wagner Rudolf Régeny a fost de-a lungul carierei sale didactice profesorul următorilor compozitori deveniți consacarați: Siegfried Matthus, Georg Katzer, Friedrich Goldmann, Jörg Herchet, Tilo Müller-Medek, Paul-Heinz Dittrich, Hans-Karsten Raecke, Manfred Weiss, Reiner Bredemeyer, Günter Neubert, Thomas Natschinski și mulți alții.

Wagner Rudolf Régeny s-a stins din viață la 18 septembrie 1969.  Ca o recunoaștere a operei sale, pe casa în care s-a născut din Reghin, în anul 1973 a fost așezată o placă memorială. Deși a fost menționat ca o mare personalitate în ultimii ani în lucrări precum: „Profiluri Reghinene” (2008) autori: Georgeta Mărginean și Demeter Judit, „Oraș Regesc Municipiul Reghin 1863-2013 – 150 de ani „, autor prof. Ioan I. Costea și „Umor și Conviețuire Multiculturală la Reghinul Săsesc”, autor Dorin-Ioan Rus (2013) voluntar sau involuntar a fost omisă activitatea compozitorului din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. 

Dincolo de aceste cărți care prezintă biografia incomplectă a reghineanului Wagner Rudolf Régeny în lumina noilor descoperiri posteritatea va judeca ce va crede de cuviință despre viața și faptele compozitorului! 



Bibliografie

https://de.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Wagner-R%C3%A9geny;

https://ro.wikipedia.org/wiki/Wehrmacht; 

Profiluri Reghinene (Dicționar biobiliografic) – Biblioteca Municipală ,,Petru Maior” Reghin 2008 – Georgeta Mărginean și Demeter Judit, pg. 338 – 339; 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *