HORA S.A. realizează Naiuri de Centenar cu autograful lui Gheorghe Zamfir

1

 

HORA S.A. cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa, a declarat pentru site-ul viselenuautermenlimita.ro, că în acest moment, secția naiuri, condusă de maistrul Ioan Halațiu lucrează 8 ore pe zi de Luni până Vineri, de la 60.00 la 14.45, la un nou produs: o ediţie limitată de naiuri, ce poartă autograful maestrului Gheorghe Zamfir. Este  un omagiu, adus carierei artistului, în Anul Centenarului Marii Uniri. Gheorghe Zamfir, este fără doar și poate, cel mai cunoscut naist român, care a dat noi valenţe stilului şi interpretării tradiţionale. Iniţial, el şi-a dedicat cariera acordeonului, dar, pe parcurs şi-a modificat drumul, înclinând balanța către nai. Pasiunea lui pentru revigorarea sunetului muzical, l-a determinat să aprofundeze studiul unor noi posibilităţi de creaţie la nai și a și reușit să aducă schimbări inovatoare naiului tradițional românesc creând noi variante de instrumente gigant pentru lărgirea domeniului tonal. 

Pe lângă semnătura artistului, naiurile confecționate la Reghin vor avea „pe front o monedă aniversară din argint –aurit a Centenarului, a celor 100 de ani de la fondarea României Mari, o carte despre România și un CD muzical”, a declarat Ioan Halațiu, omul care dă avizul instrumentelor  bune de ambalat. Instrumentele, au inserată și Coloana Infinitului, din inițiativa reghineanului, care lucrează de zor la acordarea celor 300 de naiuri, solicitate de Asociaţia Culturală Optima Concept, cu care colaborează Gheorghe Zamfir. 

 

 

FVC_1134

“În colaborare cu maestrul Gheorghe Zamfir şi asociații artistului, am pregătit o ediţie limitată de naiuri, care vor fi oferite unor personalități din ţară şi din străinătate. În această ediţie limitată, fiecare instrument va conţine pe verso, semnătura maestrului Gheorghe Zamfir, iar pe front va avea o monedă aniversară, a celor 100 de ani de la fondarea României Mari. De pe această centură nu putea lipsi una din creaţiile de bază ale marelui nostru sculptor Constantin Brâncuşi”, a declarat, directorul general al SC HORA SA, Nicolae Bâzgan. Acesta a mai precizat faptul că atât în construcția naiurilor cât și cea de viori, viole, violonecle, contabași sau mandoline, harpe și chitare filozofia fabricii a rămas neschimbată încă de la început: Să furnizăm instrumente de calitate superioară la preturi competitive și să oferim clienților noștri ceea ce ne-am dori noi dacă am fi în locul lor”.

Maistrul Halațiu a mai precizat că  ,,Naiurile de Centenar” nu sunt instrumente decorative sunt naiuri românești prevăzute cu 20 de tuburi sopran, care sunt acordate cu ceară de albine, și nu cu parafină cum, au scris unii cârcotași, pe internet. Naiurile sunt confecționate la Reghin din lemn de paltin și sunt copii fidele după modelul naiului maestrului Gheorghe Zamfir în schimb cutiile în care vor fi ambalate instrumentele, sunt realizate în Italia. Instrumentele vor fi oferite unor personalităţi din ţară şi din străinătate, iar maistrul reghinean, a dat un prognostic, anume că, până pe 15 decembrie 2018, vor fi expediate și ultimele instrumente, către asociația care a comandat naiurile.

 

FVC_1105

 


Ioan Halațiu, inovator și șef de producție în atelierul de naiuri, de la SC HORA SA Reghin


 

thumbnail - Copy
Dir. general al Fabricii Hora SA, Nicolae Bâzgan alături de inegalabilul Gheorghe Zamfir și Ioan Halațiu șeful atelierului de naiuri care a construit la comandă și naiul cu 43 de tuburi pentru maestru

Maistrul Ioan Halațiu, are 65 de ani, și a venit la Fabrica de Instrumente Muzicale în anul 1980 prin transfer, de la Cooperativa Meșteșugărească Lemn & Metal-Reghin, pe funcția de maistru în hala de mașini și a avut în subordine 98 de angajați, până în anul 2000. Pe 16 octombrie 1990, maistrul a obținut chiar un Certificat de Inovator, pentru  ”Dispozitiv adaptat la strung pentru frezare – șlefuire a coardelor de chitară”. În urmă cu 18 ani, a ajuns la atelierul de naiuri, supranumit și ,,Casa Albă”, unde a început producția primelor prototipuri de naiuri, împreună cu Maria Dâmboș din cadrul fabricii. Primele exponate ieșite din mâinile maistrului au fost expuse prima oară, la Târgul Internațional de Muzică din Frankfurt, Germania unde Fabrica de Instrumente Muzicale Hora din Reghin, este nelipsită de circa 4 decenii și unde au înregistrat un succes imediat.

Datorită determinării sale de a se perfecționa în confecționarea naiurilor, într-un deceniu, fabrica Hora din Reghin a ajuns lider în Europa, la producția de naiuri. Cele mai multe naiuri produse azi la Reghin se vând în Germania, Olanda, Rusia, Slovenia, Belgia și Anglia, însă fabrica are comenzi și în Israel, Norvegia și chiar în Japonia. Fabrica HORA, a ajuns să producă azi, o gamă variată de instrumente de suflat, începând de la naiul românesc cu 22 de tuburi, din abanos alto-G1, până la naiul peruan 22 de tuburi alto G1-G4. În anul 2003, Ioan Halațiu, a confecționat pentru maestrul Gheorghe Zamfir, celebrul nai românesc numit <Gigantul>, cu 42 de tuburi, 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime, a mai realizat un nai peruan, uriaș și pentru naistul Bogdan Valeriu, apoi a mai construit unul pentru un client din Germania care a și ajuns publicat pe coperta unei prestigioase reviste. Momentan  maistrul Halațiu Ioan se poate mândri că deține cel mai Gigant nai de pe mapamond realizat în anul 2008, pentru instrumentista, Cornelia Tihon, un nai de 43 de tuburi din paltin creț, care între timp după ce s-a deteriorat și a fost reparat de maistrul reghinean, a ajuns în proprietatea personală a lui Ioan Halațiu. 

Astăzi, fabrica din Reghin, a ajuns la performanța de a nu face față cererii de naiuri, destinate exportului. Conform maistrului Halațiu, un nai se construiește în 7 ore, fiindcă toate piesele se realizează manual. Ioan Halațiu s-a perfecționat de la zi la zi, de la lună la lună și de la an la an, încercând să deprindă toate fabricării naiurilor. Din mâna tinerilor  din brigada sa ies zilnic 10-11 naiuri, finalizate, gata de a se cânta la ele, pe scenele celor mai mari filarmonici din lume.Chiar dacă Ioan Halațiu nu este instrumentist, realizează acordajul instrumentelor electronic, suflă în tuburi zilnic, câteva ore pentru a găsi sunetul perfect, încleiază, sau mai dă sfaturi angajaților de la strunguri. 

După pensionare, s-a reangajat la fabrică, pentru a forma un nucleu de tineri, profesioniști în confecționarea acestor instrumente. Azi, satisfacția maistrului este: împlinită pentru că a format în fabrica din Reghin, o brigadă cu rezultate de excepție, în construcția de instrumente, compuse dintr-un sistem de fluiere, de dimensiuni diferite, lipite în ordinea mărimii lor, numite popular naiuri, care sunt apreciate în toată lumea. 

 

 

FVC_1123
Brigada din subordinea maistrului Halațiu a evoluat atât de mult încât poate confecţiona azi orice tip de nai, indiferent de lemn în funcție de comandă ! FVC_1114FVC_1150

viselenuautermenlimita.ro

About Author

1 thought on “HORA S.A. realizează Naiuri de Centenar cu autograful lui Gheorghe Zamfir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *