LA MULŢI ANI, DOMNULE DR. DORIN-IOAN RUS !

0

Astăzi este ziua de naştere, a istoricului reghinean Dorin-Ioan Rus. Cercetătorul născut la Reghin la 6 ianuarie 1973, fondator al Asociaţiei ”Reener Ländchen” şi cercetător în cadrul Universităţii din Graz – Austria, a împlinit vârsta de 48 de ani ocazie cu care îi dorim să aibă parte de o aniversare plina de bucurii, cu oameni dragi alături! La mulți ani ! Respect şi consideraţie pentru munca depusă în slujba cercetării ştiinţifice, să aveţi parte de cât mai multe revelaţii istorice de opere scrise şi premiate de Academia Română. 

Sărbătoritul a absolvit în perioada 1987 – 1989 în Reghin, Liceu tehnic şi a studiat în Târgu-Mureş, istorie-filologie în perioada 1989-1991. Şi-a continuat studiile la Facultatea de Istorie-Antropologie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu pe care a absolvit-o cu o licenţă intitulată ” Contribuţie la cunoaşterea meşteşugurilor din Reghin ”.

Reghineanul a devenit doctor în istoria culturii de la 1 iulie 2004, cu lucrarea „Steme şi însemne de breaslă din Transilvania” sub conducerea prof. univ. dr. Paul Niedemrmaier, membru corespondent al Academiei Române. Sărbătoritul are mai multe studii şi stagii de pregătire doctorală în străinătate şi stagii de pregătire postdoctorală. Pe 12 decembrie 2019, i-a fost decernat premiul „George Bariţiu” de Academia Română pentru pentru lucrarea „Wald- und Ressourcenpolitik im Siebenbürgen des 18. Jahrhunderts” (Politica silvică și a resurselor în Transilvania secolului al XVIII-lea).

În lumea academică Dr. Dorin-Ioan Rus nu mai are nevoie de nicio prezentare fiindcă istoricul şi-a câştigat un loc binemeritat în galeria personalităţilor de prim rang din România şi Austria. Reghineanul are o carieră ştiinţifică extrem de prodigioasă zeci de studii şi contribuţii în publicaţii acreditate CNCSIS şi 5 cărţi de autor apreciate de opinia publică.

În Reghin cea mai populară carte a autorului este „Sub Semnul lui Marte. Militarii Reghinului” o carte strălucitoare care prezintă istoria militară a Reghinului, de la începuturile localităţii, până la încheierea celui de-al doilea război mondial. Un studiu care s-a născut în decursul anului 2002, în urma cercetărilor efectuate de autor la biblioteca transilvană de la Gundelsheim/Nekar, trecând prin mai multe faze şi variante, până când cartea a văzut lumina zile în prima jumătate a anului 2007.

Nu am aflat care a fost tirajul cărţii tipărită la Editura Accent din Cluj, dar ştim că şi azi există mai mulţi reghineni dispuşi să scoată din buzunar chiar şi 100 de euro să o aibă în bibliotecile lor. De ce ? Pentru că sute de concitadini de-ai noştrii, datorită muncii depuse de istoricul reghinean au descoperit în paginile cărţii sale că părinţii, bunicii şi străbunicii lor au fost eroi şi veterani de război în cele două conflagraţii mondiale, au aflat pe ce fronturi au luptat şi cu ce distincţii militare au fost decoraţi pentru curajul și devotamentul față de patrie dovedite pe câmpul de luptă.

Colaj foto realizat de site-ul : viselenuautermenlimita.ro

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *