MAESTRUL NICOLAE MOLDOVAN -NICULIŢĂ- LEGENDA BOXULUI REGHINEAN A FOST CONDUS ASTĂZI PE ULTIMUL DRUM !

0

Ringul l-a învăţat să se ridice după fiecare lovitură pe boxerul Nicolae Moldovan care a disputat de-a lungul carierei sale 190 de meciuri naţionale şi 39 de meciuri internaţionale la amatori şi a rămas în istoria boxului, singurul pugilistul român care l-a învins la puncte, la Haga, pe viitorul campion olimpic, Boris Kuznețov de la Olimpiada din Mexic 1968.

Componentul de bază al Lotului Național de box din anii 1961-1967 şi multiplu medaliat cu aur la diferite turnee și competiții internaționale, Nicolae Moldovan, („maestrul Niculiţă” pentru prieteni) s-a stins din viaţă pe data de 22 februarie 2021 în cadrul spitalului „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin în urma unui accident vascular cerebral la vârsta de 77 de ani.

Pe 24 februarie 2021, familia, prietenii şi cunoscuții şi-au luat adio şi l-au condus pe ultimul drum pe regretatul Nicolae Moldovan, cel mai îndrăgit boxer din istoria „sportului cu mănuşi” din Reghin. La slujba de înmormântare a maestrului emerit al sportului de la Cimitirului Bisericii Ortodoxe „Petru şi Pavel” din Reghin au luat parte circa 50 de persoane. Printre cei care au ţinut să îi aducă un ultim omagiu, maestrului Nicolae Moldovan s-au numărat arbitrii de box, câţiva pugilişti ai regretatului antrenor directori de instituţii, vecini şi prieteni ai regretatului sportiv.

Site-ul viselenuautermenlimita.ro vă prezintă pe data de 26 februarie 2021 un amplu reportaj despre viaţa maestrului, Moldovan Nicolae, cutezătorul care din proprie iniţiativă s-a ocupat de peste 100 de copii sportivi timp de aproape 40 de ani din care a scos o serie de pugiliști de valoare medaliaţi la concursuri, judeţene, naţionale şi internaţionale.

În colajul foto apare în stânga imaginii maestrul Nicolae Moldovan ţinând în mâini centura de campion câştigată de unul dintre cei mai celebri elevi ai săi, Emil Pavel Pop, cu 27 de meciuri la profesionişti fără înfrânge şi campion internaţional la versiunea WBU la categoría super pană. Reamintim cititorilor noştri că Emil Pavel Pop este născut la Reghin şi este un sportiv polivalent care a debutat în box la Clubul Voința „Reghin” şi  care s-a reprofilat în anul 1993 pe kickboxing, devenind campion european la kickboxing full contact în 2009 și campion mondial în 2011 la categoria, superpană în Spania.

Momentan pugilistul descoperit de maestrul Moldovan Nicolae este stabilit în Madrid şi este boxer şi antrenor la cel mai prestigios club din Spania: „Tundra”. Chiar dacă nu a putut să ajungă în România să participe la înmormântarea mentorului său de la Reghin, a trimis o coroană de flori la capela unde a fost depus trupul neînsufleţit al primului său antrenor de box. Pe panglica coroanei funerare Emil Pavel Pop a scris un mesaj emoţionant pentru omul de la care a deprins primele tehnici în box : „Mulţumesc Maestre pentru tot ce m-ai învăţat !”. Iar pe contul de Facebook pugilistul a scris pe data de 22 februarie, următorul mesaj „Din păcate primul meu Maestru de Box Moldovan Nicolae „Niculiţă” a încetat din viaţă !!! Îţi mulţumesc din suflet pentru Tot ce m-ai învăţat!!!! Dumnezeu să te odihnească!!! Familia boxului te va purta mereu în Suflet!!! Unicul Campion Naţional la Senori din Judeţul Mureş în 1963 la categoría Pană şi Campion Preolimpic în 1964 !”. 


Ne rugăm pentru odihna sufletului său. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

O fotografie de la începutul anilor 80, maestrul Moldovan Nicolae cu o parte din elevii săi la Clubul „Voinţa Reghin”. Sursa foto: Adi Muntean, fost vicecampion naţional al României, primul din stânga imaginii care a fost prezent şi la slujba de înmormântare a antrenorului său.

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *