NE MAI DESPART DOAR 22 DE ZILE PÂNĂ LA CENTENARUL NAŞTERII MAESTRULUI JORGA FERENCZ !

0

Ne mai despart 22 de zile până la centenarul naşterii maestrului Jorga Ferencz, artistul care a realizat peste 6000 de picturi şi a sculptat cu ciocanul şi cu dalta peste 210 statui în lemn, ghips, piatră sau bronz. Ne apropiem cu paşi repezi de centenarul naşterii lui Jorga Ferencz, (născut la 10 iulie 1923, la Reghin, şi decedat pe 22 septembrie 2018, la Reghin, județul Mureș) şi sunt curios cum va fi marcat acest eveniment de către reprezentanţii autorităţilor locale, de către comunitatea maghiară din Reghin şi ce omagiu vor pregăti în memoria acestui „Cetăţean de Onoare al Reghinului” ?

Adevărul este că în timpul vieţii cei care au condus destinul acestui „oraş al viorilor” nu prea au reuşit să-i aprecieze activitatea culturală la adevărata valoare…Poate, odată la o sută de ani vor reuşi să se revanşeze.

Jorga Ferenc (Senior) a reuşit să ajungă la cea mai înaltă măsură a valorii sale în timpul confruntărilor la care la supus viaţa în cei 95 de ani de existenţă. A scris 1 carte şi a colaborat la altele 3, a realizat peste 6000 de lucrări în pictură, vândute în toată lumea şi a sculptat cu ciocanul şi cu dalta peste 210 statui în lemn, ghips, piatră sau bronz.

Dar cel mai mult m-a impresionat faptul că la sfârşitul anilor 30, Jorga a devenit colaboratorul principal al dr. Eugen Nicoară, reghineanul fiind angajat de către celebrul doctor să picteze fiecare Christ sculptat pe cruce şi amplasat pe cele o sută de troiţe pe care le-a ridicat Despărţământului ASTRA Reghin în satele de pe Valea Mureşului şi Gurghiului dintre care o bună parte mai există şi azi amplasate la răscruci de drumuri pentru a le arăta oamenilor calea cea bună pe care trebuie s-o urmeze, dar şi pentru ca, făcând semnul crucii în dreptul lor şi rostind o scurtă rugăciune, să fie ajutaţi de Dumnezeu în călătoria lor.

Dacă aş fi primarul Reghinului aş marca centenarul profesorului, sculptorului şi artistului plastic amator Jorga Ferencz, printr-o expoziţie, un simpozion şi o licitaţie cu o serie de lucrări de artă aflate în posesia familiei care să dovedească că Maestrul Feri şi la o sută de ani de la naşterea sa, este este unic şi memorabil !

A consemnat Matei Robert Mihai 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *