Nicolae Dubencu  singurul învățător din Reghin care nu s-a făcut niciodată membru P.C.R. ar fi împlinit astăzi 94 de ani!

0

Nicolae G. Dubencu s-a născut în ziua de 16 ianuarie 1926, și a trecut la cele veșnice, anul trecut înainte cu trei luni să împlinească 93 de ani. 

      Învățătorul născut în comuna Leușeni, raionul Orhei – Basarabia a trăit 66 de ani în Reghin timp în care a dat dovadă de omenie, generozitate, îngăduință și a fost un cetățean demn de încredere tocmai prin corectitudinea, noblețea, calmul și siguranța pe care firea lui o emana. Fusese unul dintre cei 263. 776 de refugiați din Basarabia care a luat viața de la zero, și care a ales Reghinul pentru că aici și-a întâlnit sufletul pereche, pe Olivia Neag alături de care a rămas să trăiască aici câte zile a avut de la Dumnezeu pe acest pământ.

      În anul 1948 Primăria comunei Rîciu, i-a eliberat Certificat de Cetățenie să poată preda în comună unde a fost învățător patru ani până să ajungă la Reghin ca pedagog la Școala Normală însă nu putea să prindă rădăcini adânci nici într-un post pentru că nici comuniștii nu îl agreau și nici el pe dânșii ,,am fugit de ruși și am dat de comuniști care mi-au făcut viața grea pentru că niciodată nu am fost membru P.C.R și atunci nici nu am ajuns să dețin o funcție importantă pentru că nu eram omul zilei lor”,  povestea învățătorul pensionar înainte de moarte. În schimb, Nicolae Dubencu a avut altceva ce nu au avut mulți nomenclaturiști, onoare, curaj și caracter.

Domnule  învățător vă vom păstra veșnic  în inimile noastre. Dumnezeu să vă dea odihnă veșnică  în  Împărăția Cerurilor. 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *