PNL MUREŞ FACE DEMERSURI PRIN PNRR PENTRU SALVAREA BISERICII DE LEMN „SFÂNTUL NICOLAE” DIN REGHIN !

0

De Ziua Culturii Naționale, Partidul Național Liberal (PNL) Mureș propune reabilitarea, prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a bisericilor de lemn din municpiul Reghin și Cuștelnic (sat ce aparține municipiului Târnăveni) a scris pe pagina de Facebook, Ciprian Dobre, președintele PNL Mureș.

PNL Mureș propune reabilitarea, prin PNRR, a bisericilor de lemn din Reghin și Cuștelnic. În 80 de ani, din județul Mureș au dispărut 160 de biserici de lemn. Adică două pe an. În acest an, PNL Mureș va face demersurile de salvare a două biserici de lemn, etalon pentru istoria românilor din județul Mureș.”

Potrivit informațiilor prezentate de liderul liberalilor din județul Mureș unicitatea celor două biserici le-au adus calificarea în procesul de selecție realizat de Comitetul interministerial pentru programul “România Atractivă”. 

Biserica de lemn “Sfântul Nicolae” din Reghin este singurul monument istoric românesc de importanță națională din municipiu, fiind una dintre puținele biserici din Transilvania construite în formă de cruce. În acest lăcaş de cult a slujit Petru Maior, în vremea în care a fost preot în Reghin și protopop al Gurghiului și el a realizat prima restaurare a bisericii.

La altarul Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Reghin a slujit canonicul Petru Maior în perioada 1784-1809

Biserica de lemn din Cuștelnic (Târnăveni) este recunoscută pentru intrările în forma găurii de cheie, element care mai este întâlnit doar la biserica Mănăstirii Lăpușna, fapt care se pare că l-a făcut pe Nicoale Iorga să doneze 10.000 de lei pentru restaurarea integrală a bisericii.

Ciprian Dobre a mai scris pe pagina de Facebook că „Suntem datori să intervenim pentru salvarea acestor bastioane ale credinței și istoriei noastre naționale, iar PNRR este o astfel de oportunitate. Dacă Petru Maior și Nicolaie Iorga au reușit să le restaureze, vom încerca și noi”.

Preşedintele PNL Mureş a mai precizat în încheiere că peste 200 de obiective culturale din România vor fi selectate, în această primăvară, pentru includerea lor în dezvoltarea a 12 rute turistice, realizate prin PNRR, cu aproximativ 100 de milioane de euro. (E.V.) 

Sursa foto: Facebook Ciprian Dobre

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *