,,Un model de admirație profesională, care se încăpățânează de 24 de ani să facă zootehnie performantă la Reghin!”

1

Zoltan Papp este un zootehnist, realist în observații și idealist în aspirații, în vârstă de 50 de ani, care în urmă cu 24 ani a decis să pună punctul pe I” în agricultură, şi s-a încăpăţânat să creadă cu tărie în visul său de a construi o fermă, care să îi asigure traiul familiei şi viitorul celor doi copii ai săi, acasă la Reghin.

Când a reuşit să pună bazele fermei, avea o diplomă de tehnician zootehnist, de la liceul agricol din Târgu-Mureş. A pornit în aventua vieții sale, cu două vaci și un grajd, construit dintr-un credit obținut prin intermediul unei Fundații pentru Promovarea Agriculturii Regionale, iar în paralel, și-a continuat studiile până la nivel de licență în domeniul zootehniei.

 


A avut doi mentori în zootehnie, a căror sfaturi le-a ascultat, și a ajuns să muncească eficient, și să anuleze ,,cheltuielile” inutile. Azi, muncește 150 de hectare de teren, și  crește 75 de vaci, care îi produc annual 160.000 de litri de lapte.

În urmă cu 20 de ani a cumpărat animale de la Staţiunea de Cercetări din Sângeorgiul de Mureş, a realizat însămânţări cu material seminal cumpărat de la o unitate de elită în domeniul reproductiei animalelor, care se ocupa cu selecția, testarea și ameliorarea taurilor și a vierilor de reproductive. 

În urmă cu 16 ani, Zoltan Papp, câștiga două premii I la Expoziția Județeană de Taurine – Mureș și apărea pentru prima oară într-o revistă de specialitate la rubrica ,,Reportaj în fermă”, într-un articol intitulat ,,Un fermier care crede în sfatul specialistului „.  

De atunci ambiţiosul crescător de animale a câștigat peste 50 de diplome și medalii, a absolvit o serie de cursuri de formare profesională, şi a terminat o facultate în domeniu. Zoltan e îndrăgostit de meseria de zootehnist, şi nu i s-a părut dificil, chiar şi în perioada în care, un litru de lapte valora mai puţin decât un litru de apă. A studiat în amănunt știința care are drept obiect cunoașterea, reproducerea, creșterea, alimentația, ameliorarea raselor și exploatarea animalelor agricole şi nu s-a oprit nici o clipă din drumul său.

Datorită perseverenței sale de a deveni cel mai performant crescător de animale din zonă s-a implicat în tot felul de proiecte și așa a ajuns la un moment dat să fie cooptat într-un proiect finanţat de Banca Mondială pentru Proiecte Agrozootehnice, şi să conlucreze timp de zece ani în domeniul cercetării ştiinţifice, lângă regretatul profesor universitar Emil Silvaş, (de care se leagă  primul transplant de embrioni la taurine, realizat în România).

Din acest schimb de experiență a învățat tot ce mai avea nevoie pentru a deveni un profesionist în zootehnia de vârf. Dovada este că în urmă cu 9 ani, Zoltan Papp, realiza primul transfer de embrioni în propria sa fermă, împreună cu specialistul dr. Lucian Hârceagă, medic veterinar epizootolog la Semtest BVN Târgu-Mureș.


 

 Zoltan deţine astăzi o fermă cu 75 de bovine dintre care 24 sunt în lactaţie, şi fiind licențiat în zootehnie, aplică tehnologiile și metodele științifice descoperite de savanții români, cu mare success. Are atestat de operator-însămânţător de mai bine de 16 ani, motiv pentru care Zoltan realizează singur însămânţările. În urmă cu 11 ani, a înființat firma ,,SC AGROPAPP SRL, cu sediul în ,,Dealul Brezii” care în anul 2018 a obținut locul II în Reghin conform Top Profit România în cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase, și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

În paralel se ocupă de structura genetică şi la alte şase ferme din zonă. Soţia sa şi-a dat demisia din învăţământ, pentru a munci cot la cot cu soţul ei, iar fiul cel mare al familiei Papp a împlinit 25 de ani, a absolvit o facultate de zootehnie, și momentan îşi ajută tatăl să extindă afacerea.  


 A început activitatea de fermier cu două vaci, şi a construit primul grajd cu ajutorul unui credit bancar!


 

Zoltan provine dintr-o familie de ţărani gospodari, tata născut în Ilioara şi mama în Filpişul Mic.  Străbunicii din partea mamei au fost crescători de animale şi agricultori de nădejde ai comunei Breaza, şi astăzi zootehnistul reghinean este mândru că poate poate continua şi el, pe arborele genealogic al familiei, la planul de dezvoltare rurală şi creşterea animalelor în zonă. În paralel și-a continuat și studiile la Univeristatea „Bioterra” din București în cadrul Facultății de Controlul  și Expertiza Produselor Alimentare unde și-a suținut lucrarea de licență din ,,Protecția alimentară și zootehnia laptelui” și din 2012 a devenit inginer. Aazi are 50 de ani şi o experienţă în agricultură greu de egalat chiar şi de specialişti în domeniu. După Revoluţia din decembrie 1989, Zoltan a plecat (o perioadă) la muncă în străinătate, să încerce să își depășească condiția umană. A muncit în Ungaria, o perioadă în domneniul construcţiilor, şi o perioadă scurtă în agricultură, însă a fost obligat să revină în ţară după ce şi-a pierdut portmoneul cu bani pe care îi câştigase în decursul a cinci ani. Erau banii cu care îşi dorea să achiziţioneze o combină agricolă.

 A luat-o de la zero, s-a apucat să cultive cele 8 hectare de teren ale familiei,  a început să presteze şi lucrări agricole în cultura mare, şi a luptat pentru visul său de a construi o fermă zootehnică. Înzestrat cu o motivaţie puternică, Zoltan a vândut casa părintească şi a cumpărat o proprietate la ieşirea din Reghin. A început afacerea cu două vaci, a mai achiziţionat cinci, apoi încă trei, a contractat un credit prin intermediul Fundației pentru Promovarea Agriculturii și Economiei Regionale (FAER) şi a construit primul grajd. A avut ghinion. Pe vremea aceea, dobânzile erau de 18-19%, şi colac peste pupăză, în aceiaşi perioadă se întâmpla marea devalorizare a dolarului, care aproape la falimentat. A avut emoţii mari, legate de rambursarea banilor către banca creditoare. ,,Șansa mea a fost că am muncit  cu inspector de bancă care mă cunoştea că sunt un om de cuvânt, şi m-a ajutat. Pe lângă munca de fermă, am început să cumpăr vaci slăbuţe şi tinere, din târguri. Le ţineam 2-3 luni la îngrăşat, apoi le vindeam. Aşa am reuşit să restitui creditul”, declară Zoltan Papp.


Dr. Emil Silvaş şi dr. med. veterinar Mircea Roman au devenit mentorii reghineanului în zootehnie!


  

Omul providenţial care avea să îi schimbe viaţa reghineanului, a fost dr. ing. Suba Kalman, pe atunci directorul O.A.R.Z. Mureş, care a adus în ferma zootehnistului, doi profesionişti de prestigiu: dr. Emil Silvaş, *(cercetător principal gradul I și membru titulat al Academiei de Științe Agricole și Silvice) și dr. Mircea Roman, (cercetător și fost director al Semtest-BVN Mureş) care au fost cuceriţi profesional, din prima clipă, de încăpăţânarea tânarului reghinean, de a creşte animale. Aşa s-a născut prima investiţie genetică a reghineanului, la sfatul celor doi savant, în 1999, printr-o procedură foarte radicală. Zoltan şi-a vândut toate vacile, şi a început să îşi reinvestească bani în achiziţionarea de vite, de la Staţiunea de Cercetare din Sângeorgiu de Mureş.”La început mi se părea enorm de mare preţul pe care trebuia să-l plătesc. Vindeam trei animale din ferma mea, ca să îmi pot permite achiziţionarea unei juninci gestante, de Bălţată Românească”, declară Zoltan.  În ultimi 14 ani, însămânţările le-a realizat cu material seminal de la Semtest BVN Mureş. Primul transfer de embrioni pe care Zoltan l-a făcut la fermă, a fost în 2004, realizat sub supravegherea unui medic specialist, al dr. Lucian Hârceagă, din cadrul Semtest BVN Mureş. ,,Saltul e cel mai rapid şi cel mai précis. E ca şi cum dintr-un trabant va ieşi o maşină Mercedes. Vaca purtătoare duce toată genetica mamei şi a tatălui. O junincă care dă 3.500 de litri de lapte, îmi fată o vită care produce 5.500-6.000 de litri “ explică Zoltan.  

 


Vacile lui Zoltan produc anual 185.000 de litri de lapte! 


 Astăzi, Zoltan se poate lăuda că are un statut de zootehnist respectat în judeţ şi chiar în ţară, după ce a combinat Bălţată Românească cu Bălţata Germană, hiybrid foarte căutat, cu ajutorul căruia a creeat o fermă bine controlată, la standarde europene, cu genetic de top,  din a cărui boxe s-a ajuns să fie preluaţi embrioni de Staţiunea de Cercetare. ,,Preţul unui embrion începe de la 400 de euro, şi se plăteşte la 3 luni de la diagnosticarea gestaţiei”, a mai adăugat zootehnistul reghinean. Perfomanţele bovinelor sale, l-au ajutat pe zootehnist să devină triplu campion judeţean şi să aibă un palmares care conţine circa 50 de diplome și trofee. Vacile lui Zoltan produc anual circa 185.000 de litri de lapte și au o medie lunară de 15.416 litri de lapte. 

 

Dacă la început Zoltan îşi comecrializa laptele grupului “LaDORNA”, de trei ani îl vinde la ,,SC MIRDATOD PROD SRL”  din Ibănești, a cărei telemea a ajuns prima brânză românească recunoscută în Uniunea Europeană. Zoltan Papp face şi Controlul Oficial al Producţiei de Lapte mai bine de un deceniu.  Zootehnistul lucrează o suprafață de 150 de hectare de teren agricol dintre care 51 sunt proprietate personală. Îşi produce singur furajele în proporţie de 80%. Cultivă triticale, orz, grâu, borceag, porumb boabe şi porumb siloz. Deţine o combină ,,Riane” (pentru porumbul siloz) cu ajutorul căreia, în puţinul timp rămas liber, prestează servicii şi pentru consătenii săi.


Reghineanul intenționează să înființeze un partid al fermierilor !


Din experienţa de operator însămânţător, a tras o concluzie foarte importantă, conform căreia, junincile de Bălţată Românească nu ar trebui însămânţate înainte să ajungă la vârsta de 18 luni. Mulţi fermieri obişnuiesc să însămânţeze animalele mult prea tinere gândinu-se la profitul imediat.”Experienţa e mama înţelepciunii, şi am învăţat asta din munca mea de teren. Eu personal nu însămânţez junincile din rasa Bălţată, dacă nu au cel puţin 500 de kg. Deoarece un animal care fată devreme nu e bine dezvoltat şi rezistenţa la boli va fi foarte redusă. Totodată, vor avea probleme cu picioarele dacă sunt gestante cuun viţel prea mare. Ar fi ideal ca fiermerii să înţeleagă că vor avea o producţie de lapte mai bună, pe termen lung, dacă nu însămânţează un animal când e prea tânăr” a declarat Zoltan, pentru site-ul viselenuautermenlimita.ro . 

În 2012 Zoltan Papp a devenit extrem de preocupat de cooperarea între fermieri şi netolerarea hoţilor de pe tarlalele lor care se înmulțeau tot mai mult. Astfel, în urmă cu 7 ani, reghineanul împreună cu un grup de crescători de animale au pus bazele unei asociaţii a fermierilor din Filpişu Mic, care la constituire avea în componenţă 60 de fermieri, 250 de vaci şi 118 hectare de păşune, concesionate. ,,Eu cred că toate fermele mici şi mijlocii au nevoie de asociere, pentru a supravieţui. Fermele de acest tip, trebuie să existe, deoarece asigură traiul unor familii. Mai mult, Zoltan chiar se gândeşte serios la idea de a înfiinţa un partid al fermierilor, şi speră să găsească oameni care să se priceapă şi la agricultură şi la politică, pentru a putea să le reprezinte cu adevărat interesele agricultorilor în Parlamentul României.

 


 

About Author

1 thought on “,,Un model de admirație profesională, care se încăpățânează de 24 de ani să facă zootehnie performantă la Reghin!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *