VASILE DUMBRAVĂ, UN NUME PE NEDREPT UITAT LA REGHIN !

0

În mod cert, forte puţini dintre cititorii rubricii „ISTORIE LOCALĂ – ŢINUTUL REGHINULUI” ştiu că un mureşean a scris primul studiu în limba română de gimnastică şcolară. Cartea „Măsurarea puterii la gimnastică” a fost scrisă de profesorul Vasile Dumbravă din Reghin care a publicat-o în Anuarul Liceului de băieţi din Beiuş în anul de învăţământ 1893-1894. Studiul reghineanului a adus o contribuţie importantă în epocă la dezvoltarea educaţiei fizice şi a sportului din învăţământul românesc, uitată total, azi după 128 de ani de la publicarea ei.

Site-ul „viselenuautermenlimita.ro” îl readuce în actualitate pe reghineanul Vasile Dumbravă şi în semn de recunoştinţă pentru meritele sale în domeniul învăţământului îi aduce un omagiu la 110 ani de la dispariţia profesorului.

S-a născut la 11 iulie 1859 în Reghinul Săsesc şi a absolvit liceul la Beiuş şi teologia la Oradea şi Strigon iar ştinţele naturale la Cluj. În anul 1884 reghineanul a fost numit profesor suplinitor la Gimnaziul din Beiuş iar în 1887 având luat examenul de capacitate a fost promovat profesor titular definitiv. A fost un profesor de ştiinţe naturale, geografie şi ulterior de gimnastică foarte dedicat.

A fost un mare iubitor de natură şi educaţie fizică pe care ziarele vremii îl descriau astfel „figură decorativă cu dragoste de prieteni şi de societate bună, stilist sigur şi mobil, orator bun şi savurat cu ritm în frază şi sprinteneală în gândire”. A scris de-a lungul vieţii sale mai multe articole şi studii despre: „Despre electricitatea atmosferică” în 1881, despre „Măsurarea puterii la gimnastică” în 1893/94 „, „Istoria naturală după H. Szterényi” traducere în colaborare cu prof. V. Borlan în 1889″ sau „Ortografia română în actuala sa stare de desvoltare” în Anuarul Şcolii din anul de învăţământ 1896/7, şi „Istoria gimnasticei şi istoria aceleia din gimnaziul greco-catolic din Beiuş în Anuarul din anul l de învăţământ 1901/1902. 

În anul 1907 prof. Vasile Dumbravă a fost numit director al Liceului românesc din Beiuş a cărui baze au fost puse de către Samuil Vulcan încă din 6 octombrie 1828 pe cheltuiala proprie a episcopului. Vasile Dumbravă a fost numit ulterior arhidiacon onorific.

Profesorul de gimnastică s-a stins din viaţă la 6 iunie 1911 adică acum 110 ani şi din păcate în 2021, constatăm cu tristeţe că Vasile Dumbravă este în Reghin, un nume pe nedrept uitat. Pe viitor Sala de sport „Parcul Tineretului” ar putea devenii Sala de sport „Vasile Dumbravă” dacă consilierii locali ar fi cu adevărat interesaţi de istoria locală a municipiului pe care îl reprezintă în calitate de aleşi locali.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *