Este doliu în lumea muzicii populare din România! Cunoscuta interpretă e muzică populară, Natalia Gliga, în vârstă de 77 de ani s-a stins din viață ieri dimineață, în urma unei comoții cerebrale. Artista a fost găsită fără suflare, în dormitor, la orele 3.00 ale dimineții de către soțul artistei, istoricul, Dumitru Vasi – Șoimoșan cu care și-a unit destinul în 1985.

Solista cu cel mai inocent suflet din generația de aur a folclorului românesc, a plecat spre o lume mai bună cu dragostea românilor în suflet. A fost o doamnă a cântecului popular românesc cu un real talent și cu o mare capacitate de a vibra la unison cu publicul său.

În ciuda faptului că a cântat la o nenumărate dineuri de gradul 0, pentru o mulțime de șefi de state, invitată de fostul preşedintele, Nicolae Ceauşescu, Natalia Gliga a rămas până în ultima clipă a vieții o femeie modestă, obiectivă, cu maniere excelente, care nu şi-a murdărit niciodată blazonul de artist.

De azi înainte de Natalia Gliga ne vom aminti cu nostalgie, fie că ne referim la compozitoarea de romanțe, la solista cap de afiș în sute de spectacole folclorice cu Orchestra Populară ”Miorița” și cu Ansamblului ,,Doina Brașovului” și nu în ultimul rând la membra de onoare din juriul Festivalului Național de Folclor ”Flori de pe Mureș”. 

Interpreta de muzică populară Natalia Gliga va fi condusă sâmbătă, 16 iunie 2018, pe ultimul drum. Anunţul a fost făcut de către soțul acesteia. Înmormântarea va avea avea loc în cimitirul Bisericii Ortodoxe ,,Sf. Apostol Andrei și Cuviosul Lazăr” Reghin, din zona Pădurea Rotundă, începand cu orele 13.00.

 

natalia-gliga-alaturi-de-sotul-ei
Artista Natalia Gliga alături de soțul ei Dumitru Vasi Șoimoșan la aniversarea de 76 de ani

A fost odată Natalia Gliga o artistă idealistă care a avut cifra 9 în destin 


Natalia Gliga s-a născut pe Valea Gurghiului, în comuna Gurghiu satul Cașva, în 19 septembrie 1940, din părinții Laura și Petru Gliga. Tatăl său era de profesie tâmplar și proprietar de atelier de mobile și a lucrat o perioadă îndelungată și ca recuziter la Teatrul de Revistă ,,Constantin Tănase” din București după care s-a mutat cu familia în Reghin. Talentul muzical i-a fost descoperit în 1954, de corifeii muzicii clasice a acelor vremuri, soprana Iolanda Mărculescu şi cântăreţul de operă Mircea Buciu, sosiți într-un spectacol în orașul viorilor. Pe vremea aceea eleva Natalia, era membră în orchestra înfiinţată de avocatul Gheorghe Enăchescu și juca la Palatul Cultural, un rol în ,,Casa cu trei fete”, operetă în 3 acte de Franz Schubert. 

Pregătirea muzicală şi-a însuşit-o la Şcoala Medie de Muzică nr.1, sub stricta supraveghere a unor profesori de renume precum: Maria Tănase, Mia Barbu, Filaret Barbu şi Viorel Cozma, profesori care au învăţat-o cum să dea glasului ei nuanţare şi frazare.
În 9 iulie 1959 reghineanca a terminat cursurile Școlii de Muzică, cu media 9,60 obținând titlul de solistă de muzică populară la secțiunea canto-popular. Debutul artistic a fost în Orchestra Populară ,,Miorița,, din Brașov, care aparținea de Filarmonica ,,Gheroghe Dima” unde a fost colegă cu Ilarion Ionescu Galați (violonist și dirijor român, dirijor și director onorific al Filarmonicii din Ploiești.) Și-a continuat cariera în cadrul ansamblului ,,Doina Braşovului” unde a continuat să aibă parte de noi și noi succese. A avut o viață frumoasă și o carieră de excepţie ce s-a întins de-a lungul a 34 de ani în slujba muzicii populare încununată cu lauri.

Natalia Gliga, împreună cu solistul Ion Luican au format primul duet muzical din istoria folclorului autentic românesc, înainte de apariţia lui Ion Dolănescu şi Irina Loghin.

În 1969 la Brașov, tânărul Julio Iglesias concurent în cadrul Festivalul Cerbul de Aur a cântat pe aceiași scenă cu Natalia Gliga și a fost impresionat de frazarea sa inconfundabilă și care  a rămas până azi singura solistă de muzică populară pentru care maestrul Gheorghe Zamfir a compus o simfonie, după piesa acesteia “Struguraş cu boabe multe”. 

 

Natalia Gliga si Natalia Gliga
Reghineanca Natalia Gliga a cântat în 1969 pe aceeași scenă la Brașov cu debutantul Julio Iglesias care a devenit între timp cel mai mare nume din muzica latino și interpreta de folclor a ajuns preferata președintelui Nicolae Ceaușescu care a invitat-o să cânte la dineurile de gradul zero pentru o mulțime de șefi de state

 


Natalia Gliga a imprimat de-a lungul carierei 7 albume pentru Casa de Discuri «Electrecord», a avut un repertoriu de peste 300 de piese cântate în 12 limbi și a susținut turnee în toată România şi în ţări precum: Franţa, Germania, Austria, Bulgaria, Elveţia şi Republica Moldova, plus zeci de interviuri radiofonice şi apariţii TV.

Pe data de 30 septembrie 2005, a primit din partea Ministerului Culturii Și Cultelor, Direcția Județeană Pentru Cultură Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș, o ,,Diplomă de Excelență“ – pentru contribuția adusă, la punerea în valoare a moștenirii culturale tradiționale de pe Valea Superioară a Mureșului, pentru promovarea cântecului popular românesc. Tot pe data de 30 septembrie 2005 în cadrul spectacolului folcloric omagial “Natalia Gliga – 50 de ani de activitate în slujba păstrării patrimoniului de cântec popular românesc”, desfășurat la Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu”, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Mureș și Primăria Reghin prin intermediul Comisiei de Învățământ, Cultură și Culte i-au acordat artistei câte o ,,Diplomă de Onoare,, pentru întreaga carieră.
,,Toată viaţa am avut șansa de a întâlni omul potrivit la locul potrivit, altfel nu cred că aş fi ajuns o secundă unde sunt. Eu iubesc Reghinul şi nu pot să rezist fără România… fiecare dintre noi are un destin şi cred că până la urmă, fiecare se adaptează idealului pentru care a fost creat” declara artista în 2013, într-un interviu, jurnalistului Robert Matei care a publicat cea mai complexă biografie a solistei în cartea ,,Gospodari și Oameni de Onoare din județul Mureș”.

În 2017 a primit o Diplomă de Excelență din partea Ligii Pensionarilor din Reghin cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicilor pentru întreaga carieră artistică în cadrul  Orchestrei Populare ,,Miorița” și Ansamblului ,,Doina Brașovului”.
În cursul anului 2018, Natalia Gliga a înregistrat trei romanțe împreună cu dirijorul, Ioan Conțiu, directorul Casei de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară” și avea de gând să își lanseze un CD cu compoziții proprii care nu au fost prezentate niciodată marelui public. În timpul liber prefera să navigheze pe internet, citea își îngrijea livada și seara timpul liber prefera să urmărescă seriale indiene, telenovela „Suflete Pereche” fiind una dintre peliculele sale preferate. „Struguraş cu boabe multe”, ,,Bate vântul florile” şi ,,Uliţa-i lungă şi largă”, au fost cele mai îndrăgite creații ale reghinencei care au fost și cele mai plagiate piese ale artistei.


viselenuautermenlimita.ro 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *