DAN PURIC, UN OM CARE SE MISTUIE LUMINÂND PENTRU A FI „PROFET ÎN ŢARA LUI”

0

Deşi rar se întâmplă, ca un profet să fie iubit şi în ţara lui”, faptul este infirmat în cazul românului Dan Puric. Chiar dacă nu a fost desemnat cel mai bun orator al anului sau cel mai spiritual mărturisitor al României, în centenarul Unirii de la Academia Română, cei care l-au ascultat în data de 1 martie 2018 în Biserica Ortodoxă din Ibăneşti Pădure, au înţeles că acest mare român este un fenomen care şi-a asumat un rol pe cât de dificil, pe atât de onorant: naţionalist pe viaţă. Maestrul a poposit în mijlocul oamenilor de pe Valea Gurghiului, modest şi fără aere de superioritate, dar cu o energie cât pentru două vieţi pentru a susţine o conferinţă antologică “DE LA JERTFA LUI HRISTOS LA JERTFA UNIRII NOASTRE “.

Un eveniment organizat de Protopopiatul Ortodox Reghin, Parohia Ibăneşti Pădure, Primăria şi Consiliului Local, care la prima vedere nu părea ceva neobişnuit, dar care s-a transformat într-o seară fără grade de comparaţie, din punct de vedere duhovnicesc, pentru cei care au răspuns prezent la apelul său. Prezenţa lui Dan Puric în mijlocul credincioşilor din acest miez de ţară se încadrează în șirul evenimentelor desfășurate, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, şi a fost un moment optim divin de reamintire a rolului și scopului pe care îl avem noi ca popor cu destin hristic, pentru care renașterea spirituală este temelia tuturor realizărilor mărețe. ” Cea care stă la temelia tuturor realizărilor și idealurilor este jertfa pe care se clădește un popor, istoria poporului român fiind o Golgotă continuă şi dacă analizăm masacrele din Primul Război Mondial a însemnat crucificarea poporului român, iar UNIREA de la 1918 este Învierea Neamului Românesc “.


Maestrul a făcut o apologie despre zeii răi şi puternici care nu cunoşteau lacrima şi despre oamenii din cele mai vechi timpuri, care au jertfit animale şi vieţi umane ca să îmblânzească fiara din zeu, însă numai unul s-a jertfit pe sine, să îmblânzească fiara din om, şi acela a fost Isus. „Odată cu Isus s-a născut lacrima. E primul Dumnezeu care plânge, până atunci nu a plâns nimeni pentru OM“, a precizat Dan Puric. În cuvântul său de mărturisire a dat dovadă că este un mare iniţiat al spiritului românesc, care iubeşte adevărul şi care a scris chiar și o carte intitulată, „SĂ FII ROMÂN” plină de  intelepciune şi de evlavie organică. Maestrul a vorbit în Biserica din Ibăneşti cu o forţă incredibilă despre rădăcina acestei ţări din care s-a născut şi pe care o iubeşte cu toată fiinţa lui, dar a oferit totodată și informații  și  amănunte șocante despre mizeria și frustrările care i-au presărat devenirea. A explicat ce înseamnă să fii român, ce înseamnă jertfă, cu o frazare inconfundabilă în adevăr românească dând dovadă că este portavocea unei generaţii de oameni autentici fără orgolii de conjunctură, care dă slavă lui  Dumnezeu pentru fiecare încercare în cursa cu obstacole a destinului şi care transmite prin toate fibrele intime expresia liberă a unei istorii neconfiscate.

Dan Puric este un patriot înzestrat cu aceea sevă miraculoasă a neamului românesc, este un român care se mistuie luminând semenii săi şi chiar dacă nu întotdeauna primeşte recunoştinţă pentru mărturiile, sale continuă să spulbere făţărnicia şi să demitizeze falsele concepte despre ceea ce am învăţat înainte de 1989 la lecţiile de istorie, despre doctrine şi comunişti roşii care nu au pierdut spaţiul ideologic, ci au devenit comunişti albaştri cu steluţe galbene. Maestrul a făcut un tur de forţă prin hora istoriei şi a vorbit despre fondul sufletesc al ţăranului român, de predicile preotului martir, Valentin Felea, despre citatele sfântului Ardealului, părintele Arsenie Boca, a recitat, din memorie, poemul cronicarului Miron Costin pentru regele Poloniei, vis-a-vis de ţara Moldovei în care a explicat: cine suntem noi românii? A citat din filologul şi istoricul Gheorghe Şincai, din poetul nepereche al Literaturii Române, Mihai Eminescu şi nu în ultimul rând a vorbit despre diferenţa dintre martiri şi populaţie. A vorbit despre sintagma „Să ne închinăm în faţa ostaşilor români care nu se temeau de moarte”, şi l-a adus în actualitate pe Diomed, care în secolul II a zis printre altele că: ,,După crucificarea lui Hristos s-a născut un alt neam de oameni, care au pus mai presus de viaţă mântuirea, au pus mai presus de viaţă valoarea sufletească “.

 

FVC_2997


Rar îţi este dat într-o biserică să auzi să se vorbească atât de frumos despre eroi şi martiri, despre remarcabila deviză a oștirii române, sub comanda generalului Eremia Grigorescu, „Pe aici nu se trece“,  replică dată generalului Mackensen, despre strigătul românilor de acum o sută de ani, „Vrem să ne unim cu ţara“ şi despre forţa mistică a dragostei românilor de la 1918, de a se întoarce la matcă. Prestigiosul artist și exeget ortodox a vorbit despre români ca despre un un neam care nu a îngenunchiat niciodată în faţa istoriei, ci numai în faţa visului lui și conform opiniilor sale pentru acest popor nobil,  marea Unire a fost cununa biruinţei pusă peste neam de Dumnezeu. Dan Puric apară cinstea numelui de român şi promovează unirea neamului, cu un elan spiritual care îl întâlneşti doar la marii cuceritori de noi spaţii şi care au rămas în istorie pentru că au, „împins orizontul mai departe, lărgind lumea cu o nouă lume”. Aşa şi Dan Puric, împinge limitele cunoaşterii istoriei acestui popor, pentru a înţelege toţi semenii noştri jertfa şi tăria care sălăşluieşte în pământul acestui neam românesc, care nu degeaba este considerat „Grădina Maicii Domnului”. 

La eveniment a participat un număr mare de credincioși, de preoți, precum și oficialități: părintele Valentin Vârva, Protopop al Protopopiatului Ortodox Român Reghin, părintele Claudiu Chiorean, Inspector de Religie al judeţului Mureş, pr. Nicolae Fiţ de la Parohia Hodac, pr. Genu Oprea de la Parohia Ibăneşti, pr. Chiorean Vasile de la Parohia ” Sfântul Nicolae” din Reghin, pr. Epifan Ovidiu, de la Biserica Ortodoxă Romană a Spitalului „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin, pr. Ilieş Vasile de la Parohia Toaca, Arsenie Boariu, stareţul Mănăstirii Lăpuşna, Dan Vasile-Dumitru, primar al comunei Ibănești, Ioan Fărcaş, primar al comunei Hodac, avocatul Dănuţ Moldovan, Zaharia Man (fost director al Casei de Cultură, „George Enescu” din Reghin). Mulțumiri se aduc organizatorilor acestui eveniment de mare încărcătură spirituală: preotului paroh Florin Franc, credincioșilor Parohiei Ibănești-Pădure, Primăriei și Consiliului Local al Comunei Ibănești, omului de afaceri Sabin Florin Gliga și Tipografiei Regsan din Reghin.

 

FVC_2970
Părintele Franc Florin prezentându-l pe maestrul Dan Puric comunității din Ibănești Pădure pe care o păstorește cu har și înțelepciune și pentru care a reușit să intermedieze o întâlnire duhovnicească atât de rară între credincioși de pe Valea Gurghiului și acest mare exeget. 

Sigla VNATL

 

 

 

 

 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *