Părintele Constantin Necula, a UNIT peste 1000 creştini, la Reghin, în numele iubirii în Hristos,,Rugaţi-vă când vă puteţi ruga ca atunci când nu veţi mai putea, să îşi aducă aminte Dumnezeu de multa dumneavoastră rugăciune”

0

În data de 13 februarie, în municipiul Reghin a avut loc un eveniment cultural-religios fără precedent, susținut de renumitul Pr. Prof. Dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Un eveniment la care au participat peste 1000 de persoane de toate vârstele din Reghin, Deda, Râpa de Jos, Batoş, Filpişul Mic, Suseni, Idicel Sat, Ideciu de Jos, Chiherul de Jos şi Ibăneşti. Constantin Necula considerat de mulţi cea mai credibilă voce a Bisericii Ortodoxe Române şi un „stâlp” în templul ortodoxiei şi spiritualităţii româneşti a susținut conferința cu tema: „Tinerețea iubirii în Hristos, temeiul iubirii între oameni” în sala mare de evenimente, a restaurantului „Monte Carlo” din Reghin. Moderatorul evenimentului a fost simpaticul Florin Bengean, prof. dr. şi bibliotecar al Bibliotecii Municipale ,,Petru Maior”, care a creionat, în linii mari personalitatea profesorului Constantin Necula. Conferinţa a continuat cu un scurt recital, susţinut de grupul vocal „Ecclesia” al Protopopiatului Ortodox Reghin, care a interpretat mai multe piese muzicale, de natură religioasă care are au introdus spectatorii într-o stare de smerenie şi contemplare. 

FVC_2811

Părintele Necula, când a pus mâna pe microfon, a electrizat mulţimea, transmițând adevărurile neclintite ale Ortodoxiei, într-o manieră contemporană, şi dând dovadă că este un exponent al inteligenţei cuvântului greu de combătut şi înzestrat cu o inteligenţă intrapersonală şi interpersonală sclipitoare. Prelegerea Părintelui Necula a început cu un îndemn către tineri de a ieși din lumea virtuală pentru a cunoaște bucuria vieții și a tinereții, bucuria libertății. Numărul mare de întrebări, adresate teologului, au fost legate de ispite, înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos, de femei maltratate, despre postul femeii însărcinate, despre spovedanie, moaşte, sfinţi, despre iubire, iertare, binecuvântarea fumătorilor şi nu în ultimul rând despre diferenţa dintre Socrate şi Isus Hristos şi cât costă o restaurare de OM?  Credincioşii din sală, care au trimis întrebări părintelui Necula, au arătat interesul crescut al opiniei publice pentru latura moral-religioasă a vieții, iar răspunsurile acestui slujitor al bisericii, date în timp real fără să stea în cumpănă nici măcar la o întrebare, au şocat audienţa şi au creat impresia că acest preot este conectat la o ,,baza de date divină”,  24 din 24 de ore. Am râs, am plâns, am meditat şi m-am eliberat emoţional, ascultându-l pe acest mare iniţiat al spiritului românesc care îşi asumă curajul civic al rostirii şi înfruntării adevărului, oricât de crud ar fi el. Profesorul Constantin Necula şi-a susţinut prelegerea cu un entuziasm contaminant folosind numeroase vorbe de duh dintr-un spectru larg al existenței, de la tinereţea iubirii în Hristos şi forţa bisericii până la proştii care nu se văd din avion, şpăgarii şi politrucii de partid care încurcă toate proiectele şi terminând cu cei care mint şi îşi trădează vocaţiile, jocuri de cuvinte care în gura duhovnicului deveneau cuvinte vii scoţând la suprafață revelaţii nebănuite ale sensului şi nonsensului existenţial, a regăsirii unităţii interioare a sacrului ascuns în profan, a seninătăţii şi a bucuriei de a trăi. Am ascultat preţ de aproape trei ore un fin observator al lumii înconjurătoare, îmbrăcat în sutană, înzestrat cu harul oratoriei şi cu demnitatea vocaţiei profesionale în suflet care şi-a axat prelegerea pe  ,,Tinerețea iubirii în Hristos” descriind în stilul său caracteristic că ceea ce trăim aici, în lumea fizică este ţesut prin nebănuite raze din lumile subtile şi că ,,dincolo de aparenţe” tot de sus, coboară influxurile divine ce ne construiesc viaţa. 


FVC_2830

 

În încheierea evenimentului, Grupul folcloric „Flori Bistrene” din Bistra Mureșului, coordonați de prof. Silvia Andone, au interpretat o serie de cântece populare, în timp ce părintele a fost asaltat să ofere autografe celor care au achiziţionat cărţile sale. Am asistat la o conferinţă de înaltă ţinută susţinută de un om plin de distincţie care are un destin greu de împlinit în România zilelor noastre dar care răspunde chemării divine atât de frumos şi de tranşant învaţându-ne să devenim Sfinţi prin împlinirea profesională a micilor noastre vocaţii.  La eveniment au participat printre alții și Pr. Protopop al Reghinului, Valentin Vârva, Pr. Prof. Dr. Dorin Chiorean – Inspector de religie în cadrul ISJ Mureş, primarul Reghinului, ec. Maria Precup, Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, consilierii locali Ovidiu Marian şi Dragoş Pui, artistul plastic Marcel Naste, Sorin Macarie, fost preşedinte al Clubului Rotary Reghin, avocatul Dănuţ Moldovan, precum și mulți preoți și profesori din Ţinutul Reghinului. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Ortodox Reghin, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Primăria şi Consiliul Local Reghin.


 

FVC_2839

 


FVC_2818

viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *