După 13 ani de la sfințire, liturghisire cu Arhiereu, în parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, din municipiul Reghin

0

    În Duminica a cincea din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din municipiul Reghin. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și de protopopul Reghinului, Valentin Vârva, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”,  păstorită de preotul Vasile-Cătălin Chiorean. La finalul Sfintei Liturghii, pentru bogata activitate pusă în slujba Bisericii strămoșești și a Patriei noastre, Părintele Arhiepiscop Irineu a conferit Ordinul „Donum Sacrum Unitatis” ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, și ing. Mircea Oltean, managerul Întreprinderii de Reparații Utilaje și Mecanisme (IRUM).


Ultima dată când un episcop a oficiat o liturghie arhierească în această parohie, a fost în urmă cu aproape 13 ani, mai precis pe  30 iulie 2006, când Înaltpreasfințitul de atunci, al Alba-Iuliei, Părintele Andrei Andreicuț, actualmente Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți, și în prezența a numeroși credincioși, săvârșea slujba de sfințire a bisericii.

 

 

În timpul Sf. Liturghii, credincioșii au avut parte și de un moment special, de înălțătoare încărcătură spirituală, susținut de tânăra solistă de muzică populară Alexia Aștelian, care a oferit o interpretare emoționantă  a pricesnei : ,,O vai, vai Ierusalime!”.


     Adresându-se credincioșilor prezenți, Episcopul de Alba-Iulia a spus: „Dacă e cu Dumnezeu, chiar dacă nu are nimic, omul e fericit, pentru că avându-l pe El, nu are lipsă de nimic. Chiar dacă le ai pe toate, dar nu îl ai pe Dumnezeu, tu te chinuiești și trăiești o existență de încruntare și zbucium. Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul afirmă: «Otravă gustăm, când stăm departe de dulcele Iisus». Această amărăciune a gustat-o Sfânta Maria Egipteanca (pe care azi o celebrăm, și căreia îi este dedicată Duminica a cincea din post) când se complăcea în patimi înrobitoare, dar sufletul ei s-a îndulcit când, prin pocăință, a intrat în comuniune iubitoare cu Mirele Hristos, cel răstignit și înviat. Asemenea ei, și noi suntem chemați să ne întoarcem de pe calea păcatelor și nelegiurilor noastre, și vom fi reașezați în har, iar pe epava omului vechi se va înălța triumfător capodopera omului nou, adică făptura cea nouă întru Hristos”.

    Episcopul a mai adăugat că, în pelerinajul nostru pământesc spre patria cerească, nu trebuie să neglijăm osteneala pentru mântuirea sufletului și pentru dobândirea Împărăției veșnice. ,,Este bine ca mintea și voința noastră să fie îndreptate spre Dumnezeu și spre principiile sale, și atunci EL ne va dărui o inimă nouă, iar dincolo de moarte cununa slavei. Să nu uităm nicio clipă, că suntem ucenici ai Maestrului divin, și fiindcă de la botez purtăm numele lui Hristos, trebuie să îi închinăm Lui întreaga nostră viață, și EL o va umple de prospețime duhovnicească, de bucurie senină și farmec ceresc. Din acest motiv, și Apostolul Pavel, în Epistola către Efeseni, ne îndeamnă ,, Să vă dezbrăcaţi de vieţuirea voastră de mai înainte, de omul cel vechi, care se strică prin poftele amăgitoare; Şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, și să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, cel după Dumnezeu, zidit întru dreptate şi în sfinţenia adevărului ”.

 


Istoricul Parohiei ,,Sfântul Ierarh Nicolae ”


 

În anul 1997, din inițiativa preotului Chiorean Vasile, de la Parohia Ortodoxă Iernuțeni, s-a obținut de la Primăria Municipiului Reghin, 3,5 arii de teren pe Strada Râului. În același an s-a turnat fundația capelei mortuare, cu o dimensiune de 12/6 m.

În anul 1998, Parohia Ortodoxă Iernuțeni a achiziționat 3,5 arii de teren de la Parohia Reformată Iernuțeni, teren amplasat lângă terenul parohiei ortodoxe. Fundația capelei a fost integrată în mare măsură, în structura noii biserici, rămânând o suprafață pe care s-a zidit actuala capelă, de către Augustin Oprea și soția sa Daniela.

Zidirea bisericii s-a realizat cu donațiile credincioșilor și prin strădania preotului Vasile Chiorean, ajutat de epitropul  Ioan Cotârlă, de Vasile Mare, regretatul casier din Iernuțeni, de membrii Consiliului Parohial și ai Comitetului de Construcții.

Lucrările de zidire și tencuire a lăcașului de cult, au fost realizate de către Mocan Zamfir cu echipa sa din Reghin, iar lucrările de dulgherie au fost realizate de Ioan Socol, din municipiu.

La data de 1 septembrie 2001, preotul Vasile-Cătălin Chiorean a fost numit preot II la Parohia Ortodoxă Iernuțeni, sub conducerea căruia s-au continuat lucrările de tencuire interioară și exterioară a bisericii.

La 1 iunie 2002, s-a înființat oficial Parohia Ortodoxă ,,Sf. Nicolae”, preot paroh fiind numit Vasile-Cătălin Chiorean, născut la 24 februarie 1974, în Reghin, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă Alba-Iulia, Promoția 1999. 

La data de 8 Decembrie 2002, Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei a săvârșit prima Liturghie Arhierească, în Biserica Ortodoxă ,,Sfântul Ierah Nicolae”, din Cartierul Făgăraș, binecuvântând intrarea și slujirea în noul lăcaș de cult. 

În perioada iunie 2004 – septembrie 2005, s-a realizat pictura bisericii în tehnica frescă, în stil neo-bizantin, de către pictorii Gheorghe Borșa și Nicolae Salcă, din Reghin. În aceeași perioadă, biserica a fost împodobită cu un clopot și două candelabre din bronz, iconostas, strană și analoage din lemn de stejar, cu bănci din lemn de fag, cu o instalație de aer condiționat, și cu o stație de sonorizare pentru interior și exterior, instalată de inginerul electronist Daniel Luca din Târgu-Mureș.

La data de 30 iulie 2006,  Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți, și în prezența a numeroși credincioși, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii.

 

 

 La data de 14 aprilie 2019, Î.P.S. Irineu al Alba – Iuliei a oficiat a treia  Liturghie Arhierească în parohia ,,Sf. Nicolae”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, alături de protopopul ortodox al Reghinului, părintele Valentin Vârva. 

FVC_2782

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *