MAGDA KUN PRIMA REGHINEANCĂ CARE A AJUNS ACTRIŢĂ LA HOLLYWOOD ŞI CARE A APĂRUT ÎNTR-O PRODUCŢIE CINEMATOGRAFICĂ INTERNAŢIONALĂ !

0

Puţini iubitori de fime vechi ştiu că „Madame Zero” din celebra comedie „BĂTRÂNĂ MAMA RILEY LA PARIS” filmată în 1938 în Marea Britanie a fost o actriţă născută în Reghinul Săsesc în perioada Imperiului Austro-Ungar. Kun Magda este prima persoană din Reghin care a apărut într-o producţie cinematografică care a făcut înconjurul lumii. (Este vorba de al doilea din seria de filme „Old Mother Riley” care mai este cunoscut în lumea cinefililor și prin titlul de relansare, „Old Mother Riley Catches a Quisling”). Magda s-a născut pe 17 februarie 1912 în Reghinul Săsesc şi care a debutat pe scenă de teatru şi în cinematografie la Budapesta şi apoi şi-a continuat ascensiunea în Anglia. S-a căsătorit cu actorul american Steven Geray în 1934, apărând alături de el în filmul din 1935 „Dance Band” şi care s-au mutat la Hollywood în 1941. A colaborat cu studiourile de film: „Hunnia Film Studio” din Ungaria şi „Welwyn Studios” şi „Ealing Studios” din Marea Britanie şi a jucat în filme precum: „The Old Scoundrel”- (Bătrânul ticălos), „Meet Sexton Blake” (Faceți cunoștință cu Sexton Blake!), „Und es leuchtet die Puszta (Şi câmpiile strălucesc), „Heaven is Round the Corner” (Raiul este după colţ) etc. 

A lucrat cu regizorii Oswald Albert Mitchell, Maurice Elvey, Heinz Hille, Marcel Varnel, Maclean Rogers, Jhon Harlow şi cu actori celebri precum: David Mervyn Johns, Leni Lynn, Vic Oliver şi David Farrar. 

Din păcate actriţa reghineancă s-a stins din viaţă în plină glorie pe 7 noiembrie 1945 la Londra, la vârsta de doar 33 de ani. A murit în condiţii necunoscute însă a lăsat în urmă 9 filme cu istorii pline de pasiune şi bucurie, care ne topesc sufletul.

Sunt convins că dacă ar fi trăit mai mult ar fi ajuns să egaleze faima actriţelor mari din acea vreme precum Joan Davis, Gingers Rogers, Jean Harlow sau Vivien Leigh.

Oricum rămâne deocamdată singura actriţă din Reghin menţionată în Enciclopedia Britanică de Filme „The Encyclopedia of British Film” şi în cotidianul „The New York Times”.  (E.V.)

 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *