MIRON MÎNDRU CEL MAI LONGEVIV TEHNICIAN SILVIC DE PE VALEA GURGHIULUI !

1

S-a născut la 25 martie 1933, în comuna Sărmaș, județul Harghita, în familia lui Petru (croitor de profesie) şi Maria Mândru şi a urmat cursurile Școlii Generale din Sărmaș, în perioada 1940-1948.

În anul 1948 s-a înscris la Liceul Teoretic din Gheorgheni. În primul an de liceu, și-a dat seama că, de fapt își dorește să devină silvicultor și, s-a hotărât să se înscrie la Școala de Brigadieri Silvici de la Gurghiu.

În primul an de studii Școala de Brigadieri Silvici de la Gurghiu a intrat într-un proces de reorganizare, astfel că elevul Miron Mîndru alături de o parte din colegi, a fost transferat la Școala de Brigadieri Silvici de la Gilău.

În anul 1951 a absolvit Școala de Brigadieri Silvici de la Gilău, județul Cluj. În urma absolvirii acestei școli, a fost repartizat la Ocolul Silvic Cugir, jud. Hunedoara, pe postul de brigadier silvic.

La sfârșitul anului 1951, s-a transferat la Ocolul Silvic Gheorgheni, pe un post de brigadier silvic, devenit vacant, pentru a fi mai aproape de casă.

În anul 1952 s-a înscris la Școala Profesională de Pădurari Silvici din Timișoara (azi Colegiul Casa Verde). A urmat cursurile acestei școli timp de un an, după care, a fost repartizat la Școala Silvică din Câmpulung Moldovenesc.

În anul 1954 a absolvit Școala Silvică din Câmpulung – Moldovenesc, obținând calificarea de tehnician în protecția și paza pădurilor. În anul 1954 a fost încorporat în Regimentul de Vânători de Munte – Câlnic (Reşiţa), jud. Caraș Severin, pentru o perioadă de 2 ani. (1954-1956)

În anul 1956 a fost încadrat la Ocolul Silvic Gurghiu, pe postul de tehnician de vânătoare. În această calitate a gestionat și administrat cele 6 fonduri de vânătoare de pe Valea Gurghiului, timp de aproape 40 de ani, care se întindeau pe o suprafaţă de 40.000 de hectare. În tot acest timp s-a preocupat de gospodărirea vânatului și asigurarea tuturor condițiilor efectivelor de vânat.

În fiecare an a organizat vânători pentru oaspeți din țară și străinătate, care veneau în Valea Gurghiului, atrași fiind, de valoarea deosebită a trofeelor de cerb carpatin și urs, dar și de frumusețea pădurilor din această zonă. În perioada 1965-1989 a organizat în fiecare an, vânători pentru preşedintele ţării Nicolae Ceaușescu, care venea de cele mai multe ori cu invitați din țară și străinătate printre ei numărându-se : președinți de state, miniștri, ambasadori, secretari de stat și alte importante personalități.

Nicolae Ceaușescu era invitat, primăvara, pentru a partcipa la vânătorile de urs iar toamna, la vânătorile colective de urs și mistreț. În toamna anului 1979, la o astfel de partidă de vânătoare de urşi şi mistreţi, cu şeful Statului pe fondul Caşva, către Glăjărie, la Deleni, Miron Mîndru a fost atacat de un urs. Nicolae Ceauşescu era în foişor, iar tehnicianul silvic, împreună cu peste 70 de gonaci au alungat mistreţii şi urşii către el. Preşedintele ţării a tras într-un urs, dar nu l-a nimerit bine, doar la rănit şi, ursul s-a întors înapoi spre gonaci. Pădurea fiind deasă, tehnicianul nu a văzut mamiferul care a sărit de la o distanţă de 5 metri pe el. Miron Mîndru nu şi-a pierdut prezenţa de spirit, şi a apucat să tragă un foc, dar nu mortal, înainte să îi înfingă ursul gheara în spate şi să îl muşte. Colegii gonași au reușit în final, să îndepărteze ursul.

La dispoziția preşedintelui Statului, Nicolae Ceaușescu, Miron Mîndru a fost transportat cu elicopterul la Spitalul de Urgență din Târgu-Mureș. După perioada de spitalizare, imediat după vindecarea rănilor, s-a întors printre colegi, pentru a continua activitatea de vânătoare.

În anul 1982 a vânat, cu un vânător din America, un cerb carpatin, care, în acel moment a devenit record European…

Pentru rezultate foarte bune obținute în gospodărirea vânatului, a fost decorat de Nicolae Ceaușescu cu Decorația ,, Meritul Muncii, clasa a II-a ”.

Miron Mîndru s-a pensionat în anul 1995, după ce timp de 30 de ani a fost organizatorul vânătoarilor din Munţii Gurghiului pentru fostul lider comunist Nicolae Ceauşescu şi invitaţii acestuia, între care şi importanţi lideri politici europeni. În calitatea sa de tehnician de vânătoare, administra un domeniu de 40.000 de hectare situat pe Valea Gurghiului – care era rezervat exclusiv preşedintelui ţării Nicolae Ceauşescu şi membrilor Comitetului Central.

Miron Mîndru este printre puţinii tehnicieni silvici în viaţă care l-au însoţit pe Nicolae Ceauşescu din 1958 până la ultima partidă de vânătoare de cerbi, în luna septembrie 1989 a acestuia pe Valea Gurghiului în judeţul Mureş.

În viaţa civilă Miron Mîndru s-a căsătorit la data de 7 noiembrie 1958, cu Dan Maria ( născută la data de 23 ianuarie 1941) în Jabenița şi s-a mutat cu familia în Gurghiu în anul 1973. Din căsnicia lor au rezultat doi copii, Marcel Mîndru, născut la 4 septembrie 1963, profesor şi director la Liceul Silvic Gurghiu din anul 2009. Al doilea fiu al familiei, este Marius Mîndru născut la 26 septembrie 1967, de profesie tehnician de vânătoare în cadrul Ocolului Silvic Gurghiu, funcţie pe care a preluat-o după pensionarea tatălui său în anul 1995.

După pensionare seniorul Miron Mîndru a început să se ocupe şi de taxidermie şi, să confecţioneze la comandă, garnituri de mobilier din coarne de cerb, şi montaje pentru trofee de cerb, căpriori şi capre negre.

La aproape 88 de ani nu mai poate merge la vânătoare dar, când îşi priveşte pereţii casei, care sunt împodobiţi cu trofee de vânătoare, blănuri de animale şi păsări naturalizate îşi aminteşte cu nostalgie povestea fiecărui necuvântător din colecţia sa. Când este interpelat povesteşte din tolba plină cu amintiri, o sumedenie de întâmplări din lumea celor care nu cuvântă să îl cităm pe „Emil Gârleanu ” din perioada în care cutreiera Munţii Gurghiului şi în care era conducătorul grupului de vânătoare, al preşedintelui ţării Nicolae Ceauşescu demonstrând că viaţa sa a învins toate testele timpului şi ale oamenilor.

De-a lungul anilor, tehnicianul silvic a dat mai multe interviuri în publicaţii naţionale şi judeţene începând de la Agenţia Agerpres la ziarul “Junalul Naţional”, săptămânalul “Punctul”, Cotidianul “Zi de Zi” sau site-ul “ardealnews.ro” din Târgu-Mureş.

Tehnicianul silvic pensionar, Miron Mîndru la o şuetă cu Prinţul Dimitrie Sturdza la Muzeul Particular de Vânătoare de la”Casa Cerbului” de la Fâncel.

About Author

1 thought on “MIRON MÎNDRU CEL MAI LONGEVIV TEHNICIAN SILVIC DE PE VALEA GURGHIULUI !

  1. Un om de o calitate deosebita. Un adevarat crai al muntilor. Am avut onoarea sa il cunosc. Am participat la o vanatoare a lui Ceausescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *