O fotografie misterioasă cu supraviețuitorii români din Regimentului 82 din Primul Război Mondial stârnește controverse după 100 de ani?
Am descoperit recent o ciudățenie într-o fotografie din timpul Primului Război Mondial pe care am primit-o de la fiul unui militar din acest grup realizată în urmă cu 100 de ani. Imaginea ilustrează supraviețuitorii români ai Regimentului 82 de honvezi din bătălia sângeroasă de la Asagio, printre care se află și fruntașul învățător Izidor Todoran, din Ibănești. La începutul anului 1918 regimentul a fost retras de pe frontul din Galiţia, și apoi fost trimis, pe frontul italian, din Alpii tirolezi, participând în linia I a bătăliei de pe Platoul Asiago sub comanda colonelului Dragu. A fost cea mai mare ofensivă de pe Frontul Italian făcută de Austro-Ungaria, luptele au început în 10 iunie şi a durat mai multe săptămâni, terminându-se cu înfrângerea armatelor austro-ungare.
La prima vedere, observăm în acest clișeu, 18 de supravieţuitori români ai Regimentului 82, din cei 220 care au intrat în „foc” cu baionetele pe arme. Dar dacă privim mai atent însă clișeul realizat în anul 1918, cu o tehnică foarte rudimentară în comparație cu tehnica de azi, realizăm că fotograful a surprins pe negativul realizat pe o placă de cristal și două apariții imateriale, parcă desprinse din altă lume.
Dar, dacă ne uităm mai atent, putem observa în spatele plutonului de soldați români proaspăt gradați, două corpuri de lumină, care par mai degrabă siluetele a două persoane, în partea stângă și dreaptă a pozei. Se știe că, la acea vreme, să realizezi fotografii era un lucru destul de greu, aparatul de fotografiat realizând mai întâi un negativ al imaginii, după care se developau pozele propriu-zise. Nu existau alte tehnici speciale de prelucrare sau de trucare a unei fotografii și atunci ne întrebăm ce să fie aceste anomalii luminoase? Să fie spiritele camarazilor morți? Să fie sufletele soldaților români uciși care nu și-au găsit liniștea ? Poate că și azi după 100 de ani pământești mărșăluiesc în căutarea odihnei veșnice. Poate că lupta lor nu s-a terminat nici azi!
Cert este că unul dintre puţinii soldaţi care s-au întors vii din sângeroasa bătălie a fost Izidor Todoran din Ibănești care în 1918 după dezorganizarea armatei austro-ungare, s-a întors în ţară riscându-și viaţa aducând în raniţa sa, lista soldaţilor decoraţi din regimentul său, salvând astfel un act important din istoria României și acest clișeu. Luptele la care a luat parte în Primul Război Mondial sunt ilustrate de învăţător în autobiografia sa, păstrată sub formă de manuscris.
Învăţătorul a fost decorat în Primul Război Mondial din Înaltul ordin al Majetăţii Sale Regele Ferdinand I cu brevetul ,,Victoria a Marelui război pentru civilizaţie 1916-1921” şi cu ordinul ,,Crucea Comemorativă a războiului 1916-1918”. Acum 100 de ani Izidor Todoran a fost delegat al comunei Ibăneşti la serbările încoronării Regelui Ferdinand I de la Alba-Iulia, a înfiinţat prima şcoală românească din Cămăraşu, a fost premiat de ASTRA în 1925 pentru instruirea analfabeţilor de la sate şi nu în ultimul rând a avut o contribuţie însemnată la eradicarea analfabetismului în Ibăneşti după cel de al Doilea Război Mondial.
Veteranul de război și-a petrecut ultimii 14 ani din viață în Reghin. S-a stins din viață pe 30 noiembrie 1985 an și a fost înmormântat în cimitirul ,,Cuviosul Lazăr” din municipiu unde de 33 de ani își doarme somnul de veci!
Primul Război Mondial, a fost un conflict militar de dimensiuni mondiale. A fost un război global declanșat în Europa, care a durat de la 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918, la care au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni, mobilizați într-unul dintre cele mai mari războaie din istorie. Peste nouă milioane de combatanți și șapte milioane de civili au murit ca urmare a războiului, o rată a accidentelor exacerbată de progresul tehnologic și industrial al beligeranților și impasul tactic cauzat de războiul de tranșee. A fost unul dintre cele mai mortale conflicte din istorie și a provocat schimbări majore politice, inclusiv revoluțiile din 1917-1923 la multe dintre națiunile implicate.
Matei Robert Mihai