Poziția oficială a Președintelui CCIR, Mihai Daraban, față de noile măsuri de supraimpozitare anunțate de Guvernul României

0

Pe data de 18 decembrie 2018, Camera de Comerț și Industrie a României a prezentat poziția oficială a Președintelui CCIR, Mihai Daraban, față de noile măsuri de supraimpozitare anunțate de Guvernul României pe care le consideră o lovitură la adresa stabilității economice. Siteul viselenuautermenlimita.ro publică textul integral publicat de Camera de Comerț și Industrie a României cu privire la semnalul de alarmă tras de președintele unei instituții care reprezintă oamenii de afaceri români de peste 150 de ani, în cadrul a multiple sisteme politice și economice și care luptă pentru asigurarea unui climat favorabil dezvoltării afacerilor.


,,Camera de Comerț și Industrie a României consideră că noile măsuri de supraimpozitare anunțate de Guvernul României se constituie într-o lovitură gravă la adresa stabilității economice a României, cu efecte puternic negative asupra companiilor, atât de stat cât și private, cu capital românesc sau străin.

Modul intempestiv în care măsurile de supraimpozitare au fost anunțate, fără o dezbatere publică și fără consultarea mediului de afaceri, reprezintă în sine un factor generator de instabilitate economică.

Comunitatea de afaceri din România se aștepta ca Guvernul României să sprijine dezvoltarea companiilor și crearea de locuri de muncă și nu să impună măsuri de supraimpozitare.

Măsurile de supraimpozitare intră în contradicție flagrantă cu angajamente asumate de însuși prim ministrul Guvernului României, dna. Viorica Dăncilă, care declara, pe 29 ianuarie 2018, în Parlament, la votul de învestire: <Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este de a ușura și de a simplifica viața economică, nu de a o complica>.

Considerăm că lipsa acută de predictibilitate economică indusă de măsurile de supraimpozitare va afecta negativ dezvoltarea companiilor, planurile de investiții și implicit, crearea de noi locuri de muncă în România.

Solicităm Guvernului României să renunțe de îndată la măsurile de supraimpozitare și să nu mute factura guvernării asupra companiilor înregistrate în România și asupra angajaților lor.”

Mihai Daraban, președintele CCIR 


Una dintre cele mai importante măsuri anunțate pe 18 decembrie 2018 de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vizează o „taxă pe lăcomie” care sa se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituțiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 și 6 luni depășesc o anumită valoare. Autoritățile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.

De asemenea, Executivul are în vedere plafonarea prețului la gazele naturale din producția interna la 68 lei/MWh, pe o perioada de trei ani, până în februarie 2022, dar și scăderea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% și retragerea unei persoane de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.

În sectorul energetic, potrivit proiectului de act normativ, contribuția bănească perceputa de la operatori economici care desfășoară activități în domeniul energiei electrice și termice va fi de 3% din cifra de afaceri realizata de aceștia.


viselenuautermenlimita.ro

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *