Promoția 1966 a Liceului Nr. 2 din Reghin a revenit în orașul care și-au petrecut cei mai frumoși ani !

0

În data de 4 iulie 2019, preţ de câteva ore, absolvenţii promoţiei 1966 s-au întors în timp, la „Întâlnirea de 53 de ani de la absolvirea Liceului Nr. 2 din Reghin, profil real și uman”, într-un restaurant select din oraș. Doar 30 de persoane din tabloul de 55 de absolvenţi  a celor două clase, din urmă cu peste cinci decenii, au reuşit să răspundă prezent la eveniment, asta pentru că mulţi au probleme de sănătate sau au decedat. Cuprinşi de nostalgia şi bucuria revederii, veteranii promoţiei 1966 au depănat amintiri, şi şi-au amintit cu drag de profesorii care le-au îndrumat primii paşi în liceu: Iuliu Sasz, Ioan Timuș, Rafila Chirteș, Geller David, și Alexandru Lenard, singurul profesor în viață, care trăiește în municipiul Târgu-Mureș. 


Absolvenţii şi-au povestit realizările din ultimii ani, pentru că, trebuie sã mentionãm, în ultimii 53 de ani de la absolvire au avut loc 8 revederi, semn cã între foştii colegi s-a păstrat o prietenie profundă şi adevărată. Întâlnirea s-a realizat cu complicitatea organizatoarei Ioana Rusu ( căsătorită Câmpean), fostă absolventă, prof. pensionară, care de-a lungul vieții a fost titulară la Școala Generală din Sântana de Mureș și Școala Nr. 8 din Târgu-Mureș, azi stabilită în Chinari.

Misiunea Liceului Nr. 2 de a oferi comunităţii absolvenți competenţi şi calificaţi în diferite domenii de activitate, şi personal care să dea dovadă de bună pregătire la nivel profesional, a fost demonstrată din plin şi de absolvenţii promoţiei 1966, cu toţii, reuşind să se realizeze pe plan profesional, şi să îndeplinească cerinţele de bază ale societăţii civile.

Invitatul special al reuniunii foştilor absolvenţi, a fost scriitorul și prozatorul Radu Țuculescu Mihai, care a fost coleg cu promoția Liceului din Reghin până în clasa a IX-a, când s-a transferat la Cluj fiindcă nu mai exista studiu la școala de muzică, iar el și-a continuat pregătirea în cadrul Liceului de Muzică în perioada 1964 – 1968. Apoi, în perioada 1968 – 1972  a urmat cursurile Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima”, a înființat prima trupă de pantomimă din România ,,Studio 3” și în 1978 a debutat în publicistică cu cartea de nuvele și povestiri ,,Portocale și cascadori”. Radu Țuculescu a declarat în cadrul evenimentului că după ce anul trecut a apărut în Germania traducerea romanului „Stalin, cu sapa-nainte” semnat de autorul reghinean, anul acesta urmează să apară traducerea volumului și în Ungaria. Ultima carte care și-a lansat-o la Reghin, Radu Țuculescu a fost „Măcelăria Kennedy”, pe data de 8 iunie 2017.

Promotia 1966 Reghin 3
Organizatoarea Ioana Rusu ( căsătorită Câmpean), fostă absolventă, și prof. pensionară care de-a lungul vieții a fost titulară la Școala Generală din Sântana de Mureș și Școala Nr. 8 din Târgu-Mureș alături de fostul coleg Radu Țuculescu devenit între timp unul din cei mai prestigioși romancieri europeni, dramaturg, publicist și traducător

Printre foștii absolvenți s-au numărat : prof. pensionar Ioan Biriș, fost director al Școlii Generale Uila din comuna Batoș, prof. de istorie pensionar Vasile Nicoară, fost director al Liceului Industrial Nr. 1 (actualul Liceu Tehnologic  ,,Vasile Moisil” ) din Bistrița, Ioan Cioloca, economist, insp. la fostul ICSM, fost director al Sucursalei BRD, Târgu-Mureș), Angela Dănescu, prof. de matematică, la Liceul ,,Gheorge Șincai” din Târgu-Mureș, Moica Teodor, medic veterinar în Reghin, Hirsch Veronica (căsătorită, Snițzer), economistă, emigrată în Israel în 1982, fostă contabilă la cel mai mare spital din Tel-Aviv , Virgil Grama, director administrativ la Teatrul Național din Târgu-Mureș înainte de 1989, actualmente stabilit în Predeal, Ioan Viraj fost viceprimar, Daniela Farkas, prof. de biologie în comuna Beica de Jos, Andrei Schertzer, prof. de matematică pensionar și fost director al Școlii Generale din Petelea, Oprea Stela prof. de chimie pensionară, în Germania. Marii absenți au fost : Regheni Ionel conf. univ. dr. Ionel în cadrul Facultății de Drept Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Cornelia Bucur, fost arhitect  în Cluj și nu în ultimul rând Vasile Moldovan, prof. de matematică în  Sângeorgiu de Mureș care a rămas în istoria liceului, ca fiind singurul din promoția 1966 care a obținut 8 note de zece la locurile geometrice la orele regretatului profesor Geller David.   

„E un sentiment unic de bucurie când vezi foşti elevi ai liceului că revin an de an cu drag la şcoala și în orașul care i-a format în viață pentru a-și manifesta respectul și recunoștința pentru cunoștințele care le-au acumulat în perioda studiilor liceale” a declarat pentru „viselenuautermenlimita.ro”, un alt absolvent al promoției 1966, Emil Grama, ing. pensionar și fost director în cadrul Societății de Investiții Financiare Transilvania, Filiala Mureș, care a fost prezent la șapte din cele opt întâlniri.

Absolvenţii au ţinut un moment de reculegere pentru colegii şi profesorii care au plecat prea devreme, în lumea veşniciei: Melania Albu, Andrei Bloj, Cătălina Borșa (fostă preoteasă, soția preotului Vasile Chiorean), Alexandru Câmpeanu, Ana Conțiu, Ioan Kiss, Ioan Moldovan, Dr. Liviu Moraru, Vladimir Nașca (fost șef de salarizare în cadrul IMATEX, șeful juriștilor din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Mureș ), Ioan Pașca, Virgil Pop, și diriginții: Ioan Timuș și Rafila Chirteș. 

Reîntâlnirea s-a încheiat la orele 19.00, cu o masă festivă la Restaurantul Equinoxe Royal din municipiu, iar despărţirea a fost una emoţionantă, absolvenţii generaţiei 1966 declarându-se mulţumiţi cu ce au realizat în viaţă.


LOGO 2019

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *