S-A STINS DIN VIAŢĂ FEMELA CARE NU A FOST ÎNVINSĂ NICIODATĂ ÎN 63 DE EXPOZIŢII DE FRUMUSEŢE CANINĂ -„LA REVEDERE, CORA MAMA LUI BOSS !”

0

Pe data de 10 noiembrie s-a stins din viaţă renumita femelă Cora (Kora), mama celebrului multimplu campion mondial „Boss Phantom” din rasa mastiff-tibetan la vârsta de 7 ani şi 8 luni. A fost o femelă impresionantă ca mărime cu o ţinută nobilă, cu o expresie solemnă şi o blană extrem de frumoasă. Se spune că „Orice câine e leu în cușca lui” dar Cora a fost „o leoaică” în toate manifestările vieţii ei, care nu avea cum să treacă neobservată, nici pe stradă, și nici în ringul de concurs, fiind o prezență grațioasă, parcă coborâtă din legende, pe care lumea o privea uimită, ca pe o apariţie din alte timpuri.

Cora nu a fost învinsă niciodată într-o competiţie canină, a născut 38 de pui din care majoritatea au devenit la rândul lor campioni naţionali, europeni sau campioni mondiali. Este singura femelă de mastiff-tibetan din lume în cinstea căruia stăpânul său a construit o pensiune turistică personalizată, cu 14 camere, la standarde europene. O investiție realizată din respect pentru cele peste 500 de trofee obținute de mastifii tibetani ai canisei “Lion Dog Guard” care a devenit un ,,brand de ţară”, după ce Cora l-a născut pe 13 februarie 2017, după un travaliu de mai bine de patru ore, pe viitorul campion mondial ,,Boss-Phantom”.

 

Cora s-a născut pe 18 februarie 2015 în Regiunea Autonomă Tibet *(西藏, Xīzàng) în Republica Populară Chineză. A fost adusă în România la Sângeorgiu de Mureş de către omul de afaceri Tudor Sălăgean în primăvara anului 2015 şi care în scurt timp a devenit simbolul Canisei „Lion Dog Guard” şi o mândrie pentru Asociaţia Chinologică Română.

A fost cea mai spectaculoasă femelă de mastiff-tibetan din România care a fost felicitată la finalul fiecărei competiţii la care a participat de către arbitrii naţionali şi internaţionali pentru faptul că înfăţişarea Corei se apropia foarte mult de standardul ideal al rasei sale. Conform Carnetului de Performanţe cu nr. 6195, în cei 5 ani de carieră competiţională, Cora a înregistrat un palmares greu de egalat: 68 expoziții de frumuseţe canină în care a obţinut 68 de titluri Excelent 1. Adică nu a fost învinsă niciodată la clasa de mastiff-tibetan, femele. Pe lângă aceste titluri a mai obţinut 34 B.O.B., 6 B.O.G.,1 B.I.S., Inter Ch., Multi Ch. şi nu în ultimul rând Campioană de Club în Româna, Republica Moldova, Macedonia şi Serbia.

 

Prima competiţie la care a participat Cora a fost în 30 mai 2015 la o Expoziţie Internaţională Canină C.A.C.I.B. la Sibiu unde la doar trei luni îşi adjudeca trei titluri de „Best Baby”. La 9 luni câțelușa îşi adjudeca titlul de campioană de România iar la 1 an și 6 luni, era revelația anului 2016.

La concursul canin ,,Dracula Dog Show” de la Târgu-Mureș, desfășurat în 3-4 septembrie 2016, în Parcul Municipal și Cetatea Medievală, a fost ocazia perfectă pentru femela, omului de afaceri Tudor Sălăgean ca în 2 zile de competiții să obțină 18 titluri prestigioase de campionat și o calificare pentru Cruft’s, ediția 2017 (cel mai vestit concurs chinologic din lume, organizat anual în Marea Britanie). Competiția de atunci a cuprins 4 concursuri C.A.C. ( Certificat d’aptitude au Championnat) și 2 concursuri CACIB ( Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté), la care Cora a obținut 6 titluri Excelent 1, 6 titluri ,,Best Femele,, 6 B.O.B-uri și un titlu de Campion pe România ,”Cumn Laude”. Iată ce declara în urmă cu şase ani Tudor Sălăgean, proprietarul celei mai celebrei femele de mastiff-tibetan din România ,,Sunt încă în stare șoc. Cora este un fenomen. Este revelația anului 2016. Nu a obținut nici un loc doi în competițiile în care a concurat. Acest câine este magnific. Are un potențial incredibil. Acum s-a calificat pentru Cruft’s și anul viitor voi merge cu ea în Marea Britanie, unde sper ca şi Regina Angliei Elisabeta a II-a, să facă cunoştinţă cu Cora la parada care va fi organizată în cinstea Alteţei Regale”. 

La clasa juniori, Cora şi-a adjudecat primul titlu de B.O.B., în 2017 la Craiova competiţie la care a participat împreună cu puiul ei, „Boss-Phantom”, unde au fost declarați cei mai frumoși câini din competiție şi unde am obținut la două concursuri internaționale, 8 titluri ,,Best in Show” după ce am fost jurizați de 4 arbitri naționali și 4 arbitri internaționali.

Ultima competiţie la care a participat Cora a fost pe 4 octombrie 2020 la Baia-Mare, unde a participat pentru ultima oară la o expoziţie canină de frumuseţe alături puiul ei „Boss-Phantom” unde din nou şi-au adjudecat totate titlurile posibile.

Cora a avut de-a lungul vieţii sale 1 montă cu Kronos şi 4 monte cu Ba-Rong-Thor*(vicecampion mondial), a născut 5 generaţii de pui, care însumează în total 38 de pui printre care se numără şi celebrul „Boss Phantom” a cărui performanţe nu au fost egalate încă de nici un mastiff-tibetan din lume. *(La vârsta de 5 ani are 120 de expoziţii în palmares, a căştigat 423 de titluri de locul I la concursuri de frumuseţe în 15 ţări. Este dublu campion mondial şi nu a înregistrat în toată cariera sa niciodată vreo înfrângere, motiv pentru care în acest moment palmaresul său este studiat de către reprezentanţii Guinness World Records pentru a fi omologat cel mai premiat câine din rasa lui din toate timpurile. În acest moment, „Boss Phantom” mai deţine 6 titluri de campion balcanic, şi-a adjudecat titlul de campion peste 15 ţări şi de 5 ori titlul de „Supreme Best in Show” în cinci ţări diferite şi, nu în ultimul rând, a obtinut 98 de B.O.B.-uri ,,Best of Breed”, adică titlul de cel mai bun exemplar al rasei sale. Datorită performanţelor realizate de „Cora” şi puiul ei, „Boss-Phantom” pe 14 noiembrie 2017, cei doi mastifii-tibetani au fost protagoniștii unui documentar realizat de postul de televiziune ,,Animal Planet Channel” care a fost difuzat pe întreg mapamondul de trei ori în decurs de un an.

La aflarea veştii că, cea mai cunoscută femelă de mastiff-tibetan din România s-a stins din viaţă în urma unor probleme de sănătate, admiratorii Corei au scris pe pagina de Facebook a proprietarului Tudor Sălăgean sute de mesaje de condoleanţe şi peste 1.000 de aprecieri dintre care am selectat câteva:

PETELY ISTVAN

„Drum lin Cora ! Vei rămâne în inima mea pentru totdeauna cu toate clipele de neuitat petrecute împreună . Îmi pare rău Tudor” *(Dresorul şi handler-ul Corei)

LIVIU MORARIU:

„Cine nu ştie nu are cum să înțeleagă. Cea mai frumoasă femelă din rasă s-a pierdut. Îmi pare nespus de rău şi nu aș vrea să știu ce e în sufletul tău frânt, frăţioare. Te ştiu și sunt sigur că vei fi cât se poate de tare pentru a trece peste supărarea și tristețea din inima ta. Sunt alături de tine iar Cora va rămâne în amintirea mea.”

 

SORIN BUTIULCA:

O campioană care a dat viaţă la campioni, tristă zi, dar urmași ei vor duce mai departe prin ea, multe titluri, îmi pare nespus de rău, dar Campioni nu mor niciodată. Drum lin CORA !

BREAZU CONSTANTIN-ADRIAN

Poate multora li se pare ciudat că ajungem să postăm sentimentele faţă de căței însă depășesc cu mult corectitudinea rasei umane, păcat pentru ceea ce a fost și a dat unul dintre cei mai titrați tibetani din lume, superba Cora !

MUNTEAN MARIA:

Cuvintele sunt prea puține pentru a îmi exprima părerea de rău, la o pierdere atât de mare! Ceea ce simțiți în suflet nimeni nu poate simți, deși era doar un câine un suflet nevinovat, pentru dumneavoastră a fost și vă fi o prietenă adevărată, care v-a adus în suflet multe clipe fericite. De multe ori ei înseamnă mult mai mult decât unii oameni și nu ne trădează niciodată. Tot respectul meu pentru dv. domnu Tudor care știți să apreciați aceste suflete nevinovate. Drum lin Cora, suflet nevinovat!


SEVER DONŢU:

O mare campioană care a născut mulți campioni !!! Drum lin Cora !

Îmi pare rău frate !

MARIA STELIANA LANGA:

„Drum lin Cora..o minune de femelă în tot sensul cuvântului .. Cea mai frumoasă femelă de *(Mastiff )Tibetan..mă bucur că am putut petrece timp cu tine.. îmi pare nespus de rău şi mulţumesc fam(iliei) Sălăgean prin a cunoaşte dragostea faţă de aceşti câini minunaţi.”


ŞTEFANIA MALTEZEANU

„Ne pare rău pentru pierderea ei. Mulţi spun că sunt doar niște câini, NU sunt parte a familiei….și o asa pierdere se simte în locurile în care nu va mai fii, la numele care nu va mai răspunde, la acele băluţe de care multă lume fuge.

La revedere CORA mama lui BOSS.”

DANIEL OLTEAN:

„Aici e vorba de pierderea unei mame de la care a început toată povestea „Lion Dog Guard”!!!! Sincer îmi pare rău pentru pierderea suferită!”

 

.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *