S.O.S. Se caută date despre familiile Krauss, Struminger şi Weisz din Reghin !
Se ştie faptul că în perioada Holocaustului, au fost ucişi circa 6 milioane de evrei de toate vârstele majoritatea din Europa, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial ca parte finală a programului de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul naţional-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Au fost uciși într-o varietate de moduri, gazaţi, împuşcaţi, arşi, înecaţi, îngopaţi de vii, prin epuizarea prin muncă forțată, prin înfometare, prin diverse boli epidemice, privarea de îngrijiri medicale și condiții igienice minime și multe altele. Totodată unii evrei au preferat să se sinucidă pentru a scăpa de arestare și persecuții suplimentare sau pentru a pune capăt suferințelor lor care în anii celui de Al Doilea Război Mondial păreau fără speranță.
Între victime sau numărat şi o reghineancă Krauss Sari şi membrii familiei ei care au fost decimaţi aproape toţi în mai multe lagăre naziste. Sari a fost o evreică văduvă foarte bogată din Reghin care în anul 1942 deținea cel mai mare atelier de croitorie și un magazin din oraş din care se îmbrăca toată elita Reghinului, fie ea de origine: evreiască, maghiară ori română. Sari era obeză din cauza unor tulburări ale glandelor endocrine şi nu a putut supravieţui în prizonieratul nazist fiind gazată în prima zi în care au ajuns evreii din Reghin la Auschwitz conform declaraților unei foste angajate (Susana Riegelhaupt căsătorită Diamantstein) supravieţuitoare a Holocaustului, azi în vârstă de 101 ani. Conform cercetărilor realizate de scenograful Matei Robert Mihai se pare că Krauss Sari a avut un fiu şi o fiică pe nume Frida care a avut două căsătorii civile, prima cu un cetăţean evreu pe nume Weisz din București (împreună cu care a avut o fiică, Lia Weisz care după divorţul părinţilor a locuit cu mama ei în Reghin) ulterior s-a recăsătorit cu alt cetăţean evreu pe nume Struminger originar din Fălticeni din a căror mariaj au rezultat doi copii.
Pe 4 iunie 1944 toată familia croitoresei Sari Krausz și a ginerelui ei, comerciantul de cherestea Moshi-Moritz Struminger, au fost deportați din gara Reghin-Transilvania la Auschwitz și Bierkenau în Polonia într-o garnitură de tren de marfă. În lagărele de exterminare naziste şi-au pierdut viaţa croitoreasa Krauss Sari, fiul, fiica acesteia Frida, ginerele şi cei doi nepoţii: o fetiţă minoră pe nume Misi şi al doilea copil a rămas până azi neidentificat.
Din deportare nu s-a mai întors decât Weisz Lia care a supravieţuit fiind ajutată de reghineanca Susana – Riegelhaupt care era cu 6 ani mai mare şi a protejat-o pe nepoata croitoresei în vârstă de doar 16 ani în prizonieratul din Lagărele Auschwitz-Birkenau, Plasow-Cracovia, Bunzlau şi Oberaltstadt din Polonia unde au fost eliberate amândouă de Armata Roşie în vara anului 1944.
După întoarcerea acasă Lia Weisz s-a mutat în Bucureşti la tatăl ei biologic care scăpat miraculos din vârtejul deportării, iar ulterior a emigrat în Israel. Dacă astăzi mai trăieşte reghineancă ar trebui să aibă vârsta de 95 de ani şi să fie străbunică. Nu am aflat încă dacă urmaşa croitoresei ar fi revendicat averea bunicii dar toate indiciile noastre spun că atelierul de croitorie ar fi fost pe Strada Stadionului de azi din Reghin. Cercetările continuă fiindcă imperativul site-ului “visurilenuautermenlimita.com” este să persiste în eforturi de a le recupera numele și de a le restabili identitățile evreilor din Reghin şi casele în care au locuit.
Cine poate oferi mai multe informaţii despre familia acestuia, fotografii cu Sari Krausz, Moshi-Moritz Struminger sau Lia Weisz acte ori orice alte indicii despre familiile lor pentru a putea să le fie reconstituit “arborele genealogic” este rugat să ne comunice pe adresa de e-mail: vnatl_reghin1982@yahoo.com ori la numărul de telefon: 0758-496-361.